Foto: EPA/Scanpix/LETA
Koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ šogad nenotiks pasaulē vecākais hokeja turnīrs – Špenglera kauss.

Šogad turnīram Šveices pilsētā Davosā bija jānotiek no 26. līdz 31. decembrim.

Turnīra 97 gadus ilgajā vēsturē tas iepriekš atcelts tikai četras reizes. 1939. un 1940. gadā hokejisti Davosā nepulcējās Otrā pasaules kara dēļ, 1949. gadā turnīra vietā notika pārbaudes mači, bet 1956. gadā sacensības netika rīkotas finansiālu apsvērumu dēļ.

Lēmums par turnīra atcelšanu tika pieņemts, balstoties uz sociāliem, sportiskiem un ekonomiskiem aspektiem. Tāpat pastāv risks, ka kāda no dalībniecēm Covid-19 uzliesmojuma gadījumā varētu neierasties, tādējādi būtu jāatceļ vairākas spēles.

"Mūsu skatījumā svarīgākais ir dalībnieku drošība un tas, ka komandas mājās atgrieztos veselas. Taču mēs to nevaram garantēt," uzsver rīkotāju komitejas prezidents Marks Džanola.

Šogad turnīra dalībnieču pulkā bez mājinieces "Davos" bija iekļauta Eiropā spēlējošo Kanādas hokejistu izlase, "Ambri-Piotta" (Šveice), Prāgas "Sparta" (Čehija), Kouvolas "KooKoo" (Somija) un Kazaņas "Ak Bars" (Krievija).

Pērn finālā Kanādas komanda ar rezultātu 4:0 pārspēja aizsarga Gunta Galviņa pārstāvēto Čehijas vienību Tršinecas "Ocelārži".

Špenglera kauss ir vecākais Eiropas klubu turnīrs, kas noticis 93 reizes. Kanādas izlase prestižajā turnīrā uzvarējusi 16 reizes, par reizi mazāk tas izdevies "Davos", bet aiz tām seko septiņas reizes uzvarējusī Čehijas vienība Prāgas LTC, kas beidza pastāvēt jau 1949. gadā.

2013. gadā par šī turnīra uzvarētāju kļuva latvietis Kaspars Daugaviņš, kurš tobrīd pārstāvēja Ženēvas "Servette" vienību no Šveices.

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" šajā turnīrā piedalījās 2011. un 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!