Foto: F64

Latvijas hokeja izlasei, sākot domāt par gaidāmo pasaules čempionātu, šobrīd visvairāk nākas lauzīt galvu par vārtsargu jautājumu, jo vairāku potenciālo vārtu sargātāju pārstāvētās komandas pretendē uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kas var traucēt pievienoties valstsvienībai.

Aizvadītajā nedēļā intervijā portālam "Delfi" Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks atzina, ka vārtsargu jautājums ir ļoti nopietns, tomēr viņš uzsvēra, ka tas var dot iespēju citiem sevi pierādīt.

Latvijas valstsvienības "stabilā vērtība" Edgars Masaļskis šo sezonu aizvada diezgan vāji. Viņam KHL klubā Rīgas "Dinamo" neizdevās konkurēt ar čehu Jakubu Sedlāčeku un ar Masaļski vārtos komandai nekrājās uzvaras. Tas viss beidzās ar to, ka Masaļskis tika atlaists, bet tagad viņš līdz sezonas beigām pievienojies Šveices klubam "Ambri-Piotta", kas, lai arī ir čempionāta priekšpēdējā vietā, turpina cīņu par vietu izslēgšanas spēlēs.

Taču Masaļskis gandrīz vienmēr pēc neveiksmīgas sezonas ir spējis "savākties" uz spēlēm Latvijas izlasē. To pierāda arī pagājušā sezona, kad Edgars ilgu laiku bija bez kluba, taču olimpiskajām spēlēm bija sagatavojies augstā līmenī.

Amerikas hokeja līgā (AHL) ļoti veiksmīgu sezonu aizvada Kristera Gudļevska pārstāvētā Sirakūzas "Crunch" komanda, kas ir līderpozīcijā Austrumu konferencē. Tas nozīmē, ka Gudļevska klubs ir viens no pretendentiem cīņā par Kaldera kausu, un šis turnīrs risinās paralēli pasaules čempionātam un vārtsarga pievienošanās Latvijas izlasei līdz ar to ir maz iespējama. Gudļevskim sezonas laikā bijuši gan pacēlumi, gan kritumi, tomēr tagad viņš ir komandas vārtsargs numur viens, jo viņa konkurents Andrejs Vasiļevskis ir izsaukts uz NHL klubu Tampabejas "Lightning". Gudļevska piedalīšanās pasaules čempionātā ir ļoti maz ticama, jo "Crunch" pilnīgi noteikti nevēlas uz "play-off" laiku zaudēt tik svarīgu spēlētāju.

Šveices spēcīgākajā līgā spēlē arī Elvis Merzļikins ("Lugano" ) un Ivars Punnenovs ("Lakers"). "Lugano" hokejisti, visticamāk, iekļūs izslēgšanas spēlēs, bet Punnenova "Lakers" ir turnīra pēdējā vietā. Tomēr Ivaram šī sezona ir neveiksmīga traumu ziņā. Viņš pēdas traumas dēļ izlaida nepilnus divus mēnešus, bet tagad aizvadītā pasaules čempionāta Latvijas izlases trešais vārtsargs iedzīvojies cirkšņa traumā, kas neļauj spēlēt vēl pāris nedēļas. Viņš šajā sezonā aizvadījis 14 spēles.

"Lugano" komandā Merzļinkins spēles laiku diezgan līdzīgi dala ar pieredzējušo šveicieti Danielu Mancato. Abiem arī statistika ir vienlīdz laba, kas pierāda latvieša progresa turpināšanos. Šveicē "play-off" parasti rit līdz aprīļa beigām, tāpēc, ja "Lugano" tiek finālā, latviešu jaunais vārtsargs izlasei varētu pievienoties tieši pirms paša pasaules čempionāta. Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis jau izmēģināja Merzļikinu Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) spēlēs novembrī.

Latvijas izlases "mūžīgi trešais" vārtsargs Ervīns Muštukovs aizvada kārtējo sezonu Dānijā. "Aalborg" komandu pārstāvošais latvietis čempionātā ir viens no TOP 5 vārtsargiem gan atvairīto metienu ziņā, gan vidēji ielaisto vārtu ziņā. Arī viņš sargāja Latvijas izlases vārtus EIHC spēlēs novembrī. Tur viņš sevi ļoti labi pierādīja, atvairot lielu skaitu metienu, taču nedaudz patraucēja gūtais savainojums.

Latvijas valstsvienības redzeslokā ir arī Māris Jučers ("Beibaris", Kazahstāna), Jānis Kalniņš ("Acelbikak", Ungārija), Matīss Edmunds Kivlenieks (Foristleikas "Lakers", MNJHL/ASV) un Edgars Lūsiņš ("Rīga/Prizma").

Jučers Kazahstānas čempionātā ir otrais vārtsargs savā komandā, taču viņš piedalījies 16 no 44 spēlēm un statistika viņam ir pieklājīga. Jānis Kalniņš nostiprinājies ungāru kluba "Acelbikak" pirmajā komandā un aizvada lielisku sezonu, būdams čempionāta labākais atvairīto metienu procenta ziņā. Minesotas Junioru līgā ASV spēlē latvietis Matīss Edmunds Kivlenieks, kurš pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā tika atzīts par labāko vārtsargu. MNJHL līgā viņš ir starp vadošajiem savā pozīcijā.

Portāls "Delfi" apkopoja Latvijas izlases potenciālo vārtsargu statistiku, kur iespējams salīdzināt viņu varējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!