Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Ņujorkas "Rangers" lēmis izpirkt pēdējo zviedru vārtsarga Henrika Lundkvista līguma gadu, tādējādi pārtraucot 15 gadus ilgās līgumsaistības, ziņo medijs "New York Post".

38 gadus vecais Henriks Lundkvists, kurš klubu pārstāvējis kopš 2005./2006. gada sezonas, kļūs par neierobežoti brīvo aģentu.

Hokejistam nākamsezon bija paredzēta 4,5 miljonu ASV dolāru liela alga, kas bija pēdējais līguma gads no 2013. gadā panāktas vienošanās par 59,5 miljoniem dolāru septiņās sezonās. Tā kā līgumā bija iekļauta klauzula, kas neļāva "Rangers" vārtsargu aizmainīt, viņa līguma izpirkšana bija ērtākais veids, kā no hokejista atbrīvoties, uzsver medijs ESPN.

Aizvadītajā sezonā "Rangers" izmantoja triju vārtsargu pakalpojumus, dodot arī iespējas 24 gadus vecajiem Krievijas izlases hokejistiem Aleksandram Georgijevam un Igoram Šestjorkinam. Georgijevs vārtos stājās 34 spēlēs, Lundkvists piedalījās 30 spēles, bet līgas debitants Šestjorkins laukumā devās 12 mačos.

Savukārt izslēgšanas spēļu kvalifikācijas kārtā "Rangers" ar rezultātu 0-3 piekāpās Karolīnas "Hurricanes", divās no spēlēm pamatvārtsarga lomu pildot Lundkvistam.

Lundkvists jau vairāk nekā desmitgadi bijis "Rangers" kluba ikona, kā arī viens no populārākajiem sportistiem Ņujorkā. Vienība zviedru hokejistu izvēlējās 2000. gada drafta septītajā kārtā, bet līdz 2005. gadam Lundkvists sargāja Zviedrijas augstākās līgas komandas "Frolunda" vārtus.

Hokejists savā NHL karjeras laikā 887 spēlēs izcīnījis 459 uzvaras, ierindojoties sestajā vietā starp uzvarām bagātākajiem vārtsargiem. Vidēji mačā viņš ielaidis 2,43 ripas, atvairījis 91,8% pretinieku metienu un 64 reizes palicis "sausā". Visās šajās kategorijās viņš ir "Rangers" kluba rekordists. Savukārt 2011./2012. gada sezonā Lundkvists izpelnījās līgas labākā vārtsarga apbalvojumu.

Ar Lundkvistu savā cietoksnī "Rangers" uzvarējusi 11 izslēgšanas spēļu sērijas, trīsreiz piedalījusies Austrumu konferences finālsērijā, bet 2013./2014. gadā vien Stenlija kausa finālā piekāpās Losandželosas "Kings" hokejistiem.

Dzimtās Zviedrijas hokeja izlases rindās Lundkvists piedalījies sešos pasaules čempionātos, 2017. gadā izcīnot zelta medaļas, un trijās olimpiskajās spēlēs.

Šobrīd vēl nav zināms, vai panākumiem bagātais vārtsargs izvēlēsies karjeru turpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!