Foto: F64

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) vilcināšanās lēmuma par Pasaules čempionāta (PČ) hokejā vīriešiem 2021.gada mājvietu nav saprotama, taču arī īsā laikā Latvijai jāpierāda spēja paveikt tai uzticēto, uzskata Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš (JKP).

Politiķis pauda neizpratni, kāpēc IIHF "tik ilgi stiepa gumiju un spēlēja kaut kādas aizkulišu spēles", lemjot par PČ rīkošanas tiesību atdošanu Latvijai. Šādas vilcināšanās dēļ Latvijai īsā laikā būs jātiek galā ar daudziem izaicinājumiem, taču darbs jāpadara godam, norādīja deputāts.

Riekstiņš akcentēja, ka kopš brīža, kad Latvija sāka paust pozīciju, ka nerīkos PČ kopā ar Baltkrieviju, bija jābūt gataviem IIHF lēmumam visa PČ rīkošanu uzticēt Rīgai.

Ņemot vērā valdības noteiktos tēriņu griestus PČ rīkošanai, Riekstiņš pieļāva, ka valsts tiks galā ar meistarsacīkšu organizēšanu un pat varētu atpelnīt sacensībās ieguldītos līdzekļus. Viņš arī norādīja, ka lēmums atdot Rīgai tiesības rīkot visu PČ, visticamāk, liecina, ka IIHF piekritusi Latvijas valdības redzējumam par tēriņiem, nevēloties uzņemties liekus izdevumus.

"Rīgā ieradīsies vairāk nekā 1000 cilvēku delegācija, viņi dzīvos viesnīcā, tiks ēdināti, pārvadāti, un tas varēs palīdzēt vietējiem nozaru uzņēmējiem, kā arī ļaus izvairīties no šausmīgiem zaudējumiem," sacīja Riekstiņš.

Politiķis pauda, ka pašlaik ir grūti prognozēt Covid-19 situāciju, tuvojoties čempionātam, taču patlaban esot grūti iedomāties iespēju pulcēt pilnas līdzjutēju tribīnes, tāpēc, iespējams, jāgatavojas meistarsacīkšu aizvadīšanai bez skatītāju klātbūtnes.

Viņaprāt, būtu nepareizi veidot īpašus nosacījumus, lai persona tomēr varētu klātienē vērot sacensības, tostarp, piemēram, domāt par iespēju tikai vietējai publikai doties vērot spēles. "Pat ja man mēģinās iedot kādu īpašo biļeti, to neņemtu, jo tas nav godīgi," uzsvēra deputāts.

Riekstiņa ieskatā Latvijai, vienai pašai rīkojot visu PČ, pasaulei jāparāda, ka tai var uzticēties, Latviju parādot kā valsti, kas spēj veiksmīgi paveikt tai uzticētus darbus.

Kā ziņots, Latvija rīkos visu 2021.gada PČ hokejā, otrdien lēma IIHF.

IIHF Padome lēmumam rīkot turnīru vienā vietā par labu minēja Covid-19 pašreizējās problēmas, kā arī dažādus tehniskus iemeslus. Turpinoties nenoteiktībai starptautisko ceļojumu ierobežojumos, "Padome uzskata, ka visu komandu uzturēšanās Rīgā visā turnīra laikā un izvairīšanās no ceļojumiem starp divām sacensības uzņemošajām valstīm ir drošākais un izmaksu ziņā efektīvākais pasākuma rīkošanas veids".

Tiek ziņots, ka Pasaules čempionātā Rīgā galvenā spēļu norises vieta būs "Arēna Rīga", kurā notiks B grupas spēles, divas ceturtdaļfināla spēles, pusfināli un spēles par medaļām.

Otrā norises vieta būs Olimpiskais sporta centrs, kas tiks pārveidots par 6000 skatītājus ietilpinošu ledus halli. Tajā notiks A grupas un divas ceturtdaļfināla spēles.

"Daugavas" stadiona ledus halle kalpos kā treniņu arēna ar diviem ledus laukumiem. Halle šobrīd tiek būvēta, un to plānots pabeigt līdz marta beigām.

Visas 16 iesaistītās komandas tiks izmitinātas vienā viesnīcā.

Tiek atzīmēts, ka "Arēna Rīga" un Olimpiskais sporta centrs atrodas aptuveni 150 metru attālumā viens no otra, kas nepieciešamības gadījumā IIHF ļaus īstenot "burbuļa" koncepciju.

Savukārt, ja Covid-19 situācija Latvijā uzlabotos tik ļoti, ka skatītājiem būtu atļauts vērot spēles klātienē, IIHF kopā ar sacensību Organizācijas komiteju būtu gatava trīs dienu laikā kopš Latvijas valdības akcepta noorganizēt biļešu tirdzniecību.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Šī gada pasaules čempionāts bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!