Foto: LETA

Atbalstu viedoklim, ka Latvijas valstij nebūtu jārīko 2021. gada pasaules čempionāts hokejā kopā ar Baltkrieviju, sociālajā vietnē "Twitter" paudis Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš (JKP).

"Latvijai nav jārīko pasaules čempionāts hokejā kopā ar Baltkrieviju! Punkts! Vai nu [jāatrod] cits partneris, vai nu tikai Latvijā. Tas nav nereāli, ja abas puses izprot situāciju," raksta Riekstiņš.

Parastā situācijā Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) noteikumi paredz īpašus standartus hallēm, kurās tiek uzņemtas meistarsacīkstes. Riekstiņš gan norāda, ka Covid-19 pandēmijas laikā šie noteikumi var tikt mainīti.

"Visu var atrisināt, ja laicīgi pieņem lēmumu un risina, nevis turpina koķetēt," turpina deputāts. "Ja nemainās Covid-19 situācija, tad halles izmērs vispār zaudēs nozīmi."

Riekstiņš piebilst, ka čempionāta nolūkiem tiek celta arī "Daugavas" stadiona ledus halle. Tā sākotnēji gan bija plānota treniņu nolūkiem.

IIHF prezidents Renē Fāzels atzinis, ka Latvija varētu viena pati sarīkot turnīru, jo tai ir divas atbilstošas ledus halles. Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols raidījumā "Pilsētā runā" apstiprināja, ka Latvijā varētu uzcelt otro, pagaidu halli, kā tas reiz jau notika, Rīgai uzņemot 2006. gada pasaules meistarsacīkstes.

Pirmdien jau ziņots, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nevēlamo personu sarakstā iekļāvis Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidentu Dmitriju Baskovu. Baskovs tiek saistīts ar pagājušajā nedēļā Minskā notikušo uzbrukumu, pēc kura nomira tā sauktā "Pārmaiņu pagalma" iedzīvotājs Romāns Bondarenka.

Par Baskova dalību incidentā gan nevēlējās runāt Koziols, kuram par to tika vaicāts intervijā Latvijas Televīzijā: "Kāpēc mums par to jāuzņemas atbildība? Tas nav Latvijas reputācijas jautājums. Mēs nevaram uzņemties atbildību par notiekošo Minskā."

Latvijas valdība Baltkrievijā esošās nedrošās politiskās situācijas dēļ iepriekš lūdza IIHF rīkošanas tiesības piešķirt kādai citai valstij.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš izteicās, ka Latvija vēlas rīkot pasaules čempionātu Rīgā, tomēr neredz iespēju to darīt kopā ar Baltkrieviju. Viņa viedokli atbalstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš pauda uzstādījumu izdarīt visu, lai čempionāts no Baltkrievijas tiktu pārcelts uz kādu citu valsti, ja politiskā situācija valstī nemainās.

Rinkēvičs par situāciju vēlāk izteicās vēl skarbāk, uzsverot, ka Baltkrievija turnīru var izmantot kā politisku instrumentu, kamēr tās valdība fiziski izrēķinās ar protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!