Otrdien, 2.septembrī, sākas jaunizveidotās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pirmā sezona, kurā startēs arī Latvijā izveidotais klubs Rīgas "Dinamo".
„Dinamo" KHL jauno sezonu uzsāk izbraukumā, Habarovskā tiekoties ar vietējo „Amur". Spēle sāksies pulksten 11 pēc Latvijas laika un to tiešraidē varēs vērot Krievijas televīzijā „Planeta Sport".

3.septembrī Habarovskā rīdzinieki vēlreiz spēlēs ar „Amur", pēc tam 5septembrī Novokuzņeckā tiksies ar „Metallurg", bet 7. un 8.septembrī Novosibirskā spēlēs ar „Sibirj". Tikai pēc tam Rīgas „Dinamo" atrādīsies vietējais publikai un 11.septembrī spēlēs ar Oļega Znaroka trenēto Maskavas apgabala MVD.

Pirmajās divās spēlēs rīdziniekiem nevarēs palīdzēt aizsargs Maksims Širokovs, kā arī uzbrucēji Aigars Cipruss un Ģirts Ankipāns, kuri nebija ierakstīti sākotnējā pieteikumā.

KHL regulārajā sezonā 24 komandas sadalītas ir četrās divīzijās. Rīgas „Dinamo" ir ielozēta Valērija Harlamova divīzijā, kurā vēl ir Omskas "Avangard", Habarovskas "Amur", Novosibirskas "Sibirj", Toljati "Lada" un Jaroslavļas "Lokomotiv".

Vsevoloda Bobrova divīzija: Ufas "Salavat Julajev", Minskas "Dinamo" (Baltkrievija), Maskavas "Spartak", Novokuzņeckas "Metallurg", Čerepovecas "Severstaļ", Maskavas apgabala "Atlant".

Anatolija Tarasova divīzija: Magņitagorskas "Metallurg", Voskresenskas „Himik", Čeļabinskas "Traktor", Maskavas apgabala MVD, Sanktpēterburgas SKA, Maskavas CSKA

Arkādija Černišova divīzija: Kazaņas "Ak Bars", "Baris" (Kazahstāna), Ņižņijnovgorodas "Torpedo", "Vitjaz", Ņižņekamenskas "Ņeftehimik", Maskavas "Dinamo"

Valērija Harlamova divīzija: Omskas "Avangard", "Dinamo Rīga", Habarovskas "Amur", Novosibirskas "Sibirj", Toljati "Lada", Jaroslavļas "Lokomotiv"

KHL regulārajā čempionātā komandas aizvadīs pa 56 spēlēm - četras spēles ar savas divīzijas komandām (pa divām spēlēm mājās un viesos), kā arī divas spēles ar komandām no citām divīzijām (pa vienai spēlei mājās un viesos). KHL regulārā sezona noslēgsies 26.februārī, un 16 labākās komandas pēc regulārā čempionāta noslēguma iekļūs izslēgšanas turnīrā, kur cīnīsies par Jurija Gagarina vārdā nosaukto kausu. Astotdaļfinālā komandas uzvarētāju noskaidros sērijā līdz trīs uzvarām, bet sākot no ceturtdaļfināla sērijās cīņas ritēs līdz četrām uzvarām. Maksimāli vienai komandai turnīrā ir iespējams aizvadīt 81 spēli. Turnīra pirmās sezonas čempionus ir paredzēts noskaidrot līdz Kosmonautu dienai 12.aprīlī.

Regulārās sezonas kalendārā novembrī, decembrī un februārī ir iekļauti Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pārtraukumi, kas veltīti izlašu spēlēm. Savukārt līgas "Zvaigžņu spēle" notiks 11.janvārī.

Runas par spēcīgas profesionālas hokeja līgas izveidi Krievijā bijušas jau vairākus gadus, taču reālus apveidus ideja ieguva tikai šī gada sākumā. Tad arī tika gūts apstiprinājums, ka viena vieta jaunajā līgā tiks arī Latvijas klubam. Pēc diskusijām tika nolemts klubu saukt kā bijušo Rīgas meistarkomandu - Rīgas „Dinamo".

Rīgas „Dinamo" oficiāli tika nodibināts 2008.gada 7.aprīlī. Kluba lielākā īpašniece ir gāzes importētāja "Itera Latvija", kurai pieder 39,02% no pamatkapitāla. Sākotnēji dibinātāju vidū bija arī Guntis Ulmanis, Viesturs Koziols, Kirovs Lipmans, Aigars Kalvītis, Juris Savickis, Guntis Rāvis, Aldis Pauniņš un Krists Freibergs. Tomēr vēlāk Lipmans paziņoja, ka interešu konflikta dēļ nevarēs vienlaikus būt „Dinamo" akcionārs un Latvijas Hokeja federācijas prezidents, tāpēc no kluba izstājās.

Par kluba ģenerālmenedžeri tika iecelts Normunds Sējējs, bet pēc pasaules čempionāta maijā tika paziņots, ka komandu trenēs slovāku speciālists Jūliuss Šuplers. Uz galvenā trenera amatu pretendēja Šuplers un Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Ņūdžersijas "Devils" bijušais galvenais treneris Robijs Ftoreks. „Dinamo" valdes balsojumā 22.maijā galvenā trenera amatā tika apstiprināts Šuplers.

Slovāka vadībā par Latvijas čempioniem divreiz kļuva „Rīga 2000", bet kopš 2006.gada Šuplers bija Slovākijas izlases galvenais treneris. Šogad pasaules čempionātā Kanādā slovāki startēja ļoti neveiksmīgi un ar grūtībām saglabāja vietu augstākajā divīzijā, pārspēlēs divreiz uzvarot Slovēniju.

Komandas komplektācija praktiski sākās vēl pirms kluba oficiālās dibināšanas un jau pasaules čempionāta laikā bija zināms, ka „Dinamo" kodolu veidos Latvijas izlases hokejisti. Vēlāk klubs noslēdza līgumus arī ar vairākiem viesspēlētājiem - kanādiešiem Metu Elisonu, Marku Hartiganu un Duviju Vestkotu, slovākiem Marselu Hosu un Ronaldu Petrovicki, kā arī ar čehu Filipu Novāku.

Rīgas "Dinamo" komandas sastāvs: vārtsargi: Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis, Ervīns Muštukovs, Nauris Enkuzēns; aizsargi: Oļegs Sorokins, Krišjānis Rēdlihs, Atvars Tribuncovs, Rodrigo Laviņš, Agris Saviels, Guntis Galviņš, Māris Jass, Kristaps Sotnieks, Krišs Grundmanis, Maksims Širokovs, Gvido Kauss, Filips Novāks (Čehija), Duvijs Vestkots (Kanāda); uzbrucēji: Miķelis Rēdlihs, Lauris Dārziņš, Armands Bērziņš, Viktors Bļinovs, Aleksandrs Ņiživijs, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Cipulis, Juris Štāls, Andris Džeriņš, Jānis Ozoliņš, Elvis Želubovskis, Raimonds Daņiļičs, Edgars Brancis, Ģirts Ankipāns, Aigars Cipruss, Ronalds Cinks, Marsels Hosa (Slovākija), Mets Elisons (Kanāda), Ronalds Petrovickis (Slovākija), Marks Hartigans (Kanāda).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!