Foto: Shutterstock
Paēst garšīgi obligāti nenozīmē ēst dārgi. Ja negribas pārāk tērēties ēdienam, iespējami visdažādākie risinājumi, kas būs gan gardi, gan ekonomiski.

Ir sens stāsts par kādu Ulmaņlaika pavārgrāmatu, kurā teikts apmēram tā: "Ja jums mājās nekā nav, nokāpiet pagrabā un..." Un no turienes tad nu var atstiept zušus, lašus, pusi teļa un citus labumus. Mūsdienās šis stāsts mazliet pārveidots: "Ja jums mājās nekā nav, izņemiet no ledusskapja lasi un..."

Ha, ar lasi ledusskapī viegli runāt, vai ne? Bet, ja tā padomā, šajos lielkungu teicienos ir laba daļa patiesības.

Pirmkārt, ja šķiet, ka mājās nekā nav, patiešām jāpārlūko krājumi. Gan lai atrastu, iespējams, dziļāk nogrūstās putraimu, pupiņu un citu labumu pakas, gan lai lieki neiztērētos veikalā, nopērkot to, kas patiesībā mājās jau ir, tikai labi noslēpies.

Otrkārt, par to lasi. Krājumus veidot tiešām ir vērts. Ar griķiem gan mēs daudzi pirms gada kārtīgi pārspīlējām, tas tiesa. Taču cilvēks vienmēr būs paēdis, ja mājās turēs grūbas, pupas, zirņus, kādu konservētu tomātu bundžu un ko nu vēl pierasts ēst.

Šajā ziņā – gudra plānošana ir svarīga. Lieki bakalejas un citu produktu krājumi noveco, un pārtikas kodes virtuvē redzēt nevēlas neviens – no tām negantniecēm nav viegli tikt vaļā. Starp citu, "Rimi" nesen veiktais pētījums rāda – apmēram 90% cilvēku Baltijā izmet pārtiku, jo tā ir sabojājusies, ilgstoši gaidot savu kārtu.

“Lai pārtikas pārpalikumi neveidotos nemaz, der paturēt prātā dažus vienkāršus padomus: neiet uz veikalu, ja esat izsalkuši, jo ar acīm “apēdam” vairāk, nekā vajag; plānot iepirkšanos, rūpīgi pārdomājot visas nedēļas maltītes; regulāri pārbaudīt, kas aizķēries ledusskapī, lai nenopirktu lieku; un iepirkties pēc saraksta, nepieņemot lēmumus pie veikala plaukta. Labāk savlaicīgi izdomāt, ko gribam pagatavot, cik daudz cilvēku to ēdīs un kādi produkti tam vajadzīgi, nekā izmest pārtiku atkritumos,” atgādina šefpavārs, "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

Dažādi laiki nāk un iet, bet visos esam pratuši garšīgi paēst – tādi mēs esam, viedi, radoši un saimnieciski! Lai "Tasty" recepšu idejas iedvesmo gardām maltītēm!

Mikroviļņu krāsnī ātri pagatavojama lazanja ar tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Mikroviļņu krāsnī vienkārši un ātri pagatavojama lazanja ar tomātu mērci un liellopu malto gaļu.

Lasīt vairāk

Griķu plācenīši – garda recepte dienām, kad negribas pārāk tērēties

Foto: DELFI

"Nezināju, ka spēju apēst kaut ko ar griķiem un nodomāt: tik garšīgi!" Lūk, kāda atsauksme! Tādi ir šie plācenīši. Recepte noderēs gan tiem, kam garšo griķi, gan studentiem virtuvē, gan visiem, kuri vēlas par pārtiku izdot mazāk, bet joprojām ēst veselīgi un garšīgi.

Lasīt vairāk

Viltotie ikri – siļķes smēriņš

Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!

Lasīt vairāk

Viltotie siera salāti

Foto: Shutterstock

Viltotie siera salāti - vienkāršāk nevar būt. Un nezinātājs pat nesapratīs, ka šajos salātos nav siera!

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Foto: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

'Bada' pankūkas ar plaušu un sīpolu pildījumu

Foto: Privātā arhīva foto

Piemirstu vērtību no vecmāmiņu recepšu puralādes – "bada" pankūkas ar vārītu, maltu plaušu un apceptu sīpolu pildījumu iesaka mūsu lasītāja Kristīne Zusāne.

Lasīt vairāk

Bada nēģi – ceptas reņģītes želejā

Foto: Shutterstock

Mmmm, mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Bada laika kotletes

Foto: Shutterstock

Kuram gan nav gadījies tā, ka līdz algai vēl dažas dienas jāgaida, bet maciņā jau svilpo vējš? Lai pabarotu sevi un ģimeni, nākas kļūt īpaši radošai. Savu ideju "krīzes" laika ēdienreizei piedāvā lasītājs, kurš maskējas zem segvārda "Radoši".

Lasīt vairāk

Lazanja - vienkāršais variants

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama lazanja, kurā lazanjas plāksnes var aizstāt ar plānajām pankūkām.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Vienkāršā šķelto zirņu biezputra

Foto: Shutterstock

Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Rosols, rasola nabaga radinieks

Foto: DELFI

Cīņas par vārda "rasols" pareizrakstību sen jau beigušās. Ra-sols. Lai nu būtu! Bet par rasola pareizāko un garšīgāko recepti diskusijas nebeigsies nekad. Un to es vēl tā maigi pateicu, jo diskusijas par pareizajām rasola sastāvdaļām var pārvērsties par viedokļu sadursmēm un principu cīņām ļoti ātri. Rasola jautājumos vienaldzīgo nav!

Lasīt vairāk

Biešu un kartupeļu sacepums

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto

Garšīgas un skaistas vakariņas no vietējiem labumiem! Recepti iesaka šefpavārs, RIMI Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi kartupeļu salāti gavēņa ēdienkartei vai atslodzei no gaļas. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad marināde būs iesūkusies kartupeļos.

Lasīt vairāk

Klasiskie kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un olu salāti

Foto: Shutterstock

Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums

Foto: Shutterstock

Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Foto: DELFI

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Olu kotletes

Foto: Alda Spigovska

"Kad radu vistas ir bijušas dāsnas ar olu dēšanu, tad prātā nāk ēdiens, kuru baudīju tālajos astoņdesmitajos gados Kooperatīvā tehnikuma ēstuvē," saka Alda Spigovska. Olu kotletes gan ir kas nedzirdēts! Arī studentu virtuvēs visos laikos top gan reti, gan labi ēdieni no pašiem vienkāršākajiem produktiem!

Lasīt vairāk

Students virtuvē: elementārie salāti 'Esmu lepns vientulītis'

Foto: DELFI

Visupirms – kāpēc vientulītis? Tāpēc, ka, tos ēdot, par bučošanos var aizmirst. Ar šo salātu bļodu trūcīgs students var iztikt vairākas dienas, faktiski tik ilgi, cik arī atļauj to galvenā sastāvdaļa puravs. Tas mums ir viens kreptīgs augs, kas spīvuma ziņā dara kaut ko starp lociņiem un sīpoliem, tāpēc arī piemērots koju vientulīšiem, nevis tiem, kam ir tā laime bučoties. Ja puravs atbrauc no omes dārza un no laukiem var dabūt arī vistu olas, tad vienīgās šo salātu izmaksas ir tikai konservētie zirnīši un majonēze.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vegāniskās kartupeļu un spinātu pankūkas

Foto: Nikola Kovaļevska

Sākoties jaunajam studiju gadam un zinot, cik dažbrīd ir grūti un mulsinoši būt patstāvīgam, ''Tasty'' aizsāk recepšu sēriju ''Students virtuvē'', kurā dalīsimies ar studentu ieteiktām, vienkāršām un maciņam draudzīgām receptēm. Esi students un tev ir savas receptes, kā ātri pagatavot kaut ko garšīgu, iekļaujoties budžetā? Ideāli! Vairs nestudē, bet tev ir studiju laika virtuves meistarstiķis, ar kuru vēlies padalīties? Lieliski! Receptes un procesa vai vismaz gala rezultāta foto sūti uz receptes@delfi.lv.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Fiksā 'chili con carne' māsīca

Foto: DELFI

Nu jau esmu svaigs absolvents, bet studiju laikā un dzīvojot kopmītnēs, kur uz visu stāvu man un citiem desmitiem studentu bija viena virtuve ar divām plītīm un kopskaitā četriem riņķiem, man īpaši svarīgi bija tas, lai varu savu maltīti pagatavot ātri un nesāpīgi. Man bija svarīgi, lai virtuvē būtu jāuzkavējas pēc iespējas īsāku laiku, jo citu acis, kas skatās, kā gatavoju, man sagādāja stresu, un bieži vien viss gatavošanas process tāpēc nojuka. Tā tapa mana fiksā ''chili con carne'' ''māsīca''.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Cepti un buljonā vārīti pelmeņi

Foto: DELFI

Cepti, arī vārīti pelmeņi jau kopš bērnības ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem, un, protams, tie arī ieņem svarīgu lomu studentu ēdienkartē. Un ne velti – tos var pagatavot ātri un nesāpīgi, un galvenais, ka ir patiešām grūti tos pagatavot negaršīgus.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Viltotās vistas gaļas frikadeles

Foto: Shutterstock

Viltotās vistas gaļas frikadeles - tiem, kuri neēd gaļu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu un biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock

Griķu un biezpiena sacepums labi garšos gan tikko no krāsns izcelts, kad to vislabāk baudīt ar vēsu skābo krējumu, gan arī jau atdzisis. Turklāt sacepuma gatavošanai var izmantot arī no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus.

Lasīt vairāk

Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Elementārās banānu pankūkas ar saldētām ogām

Foto: DELFI

Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!

Lasīt vairāk

Piecu graudu pārslu putra ar ceptiem banāniem

Foto: Publicitātes foto

"Gatavojot putru, pienu var aizstāt arī ar rīsu vai auzu dzērienu. Ja putras gatavošanai tiks izmantots auzu piens, tā būs saldāka, jo auzas ir dabiski saldas," iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Banānu pankūkas no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.

Lasīt vairāk

Spicie ziedkāposti

Foto: Nora Svece

Kāpēc spicie ziedkāpsoti? Ne tāpēc, ka asi, bet tāpēc, ka gardi bez gala! Tā savas receptes nosaukumu skaidro fitnesa trenere Nora Svece @ms.svece.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu brokastu sacepums

"Auzu pārslas izceļas ar savu augsto uzturvērtību, tāpēc ikdienā meklēju veidus, kā pēc iespējas biežāk iekļaut šo produktu maltītēs," stāsta uztura speciāliste, "Instagram" konta "ziedoga_viana" autore Viāna Kuļša. "Pielietojums ir ļoti plašs – ierastā auzu pārslu putra, brokastu sacepums, veselīgie kokteiļi, "overnight" jeb nakts putra, musli, dažādi cepumi, deserti. Tāpat kā auzu pārslas var izmantot arī panējumos un sāļajos ēdienos," teic Viāna.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu pankūka

Foto: Privātais arhīvs

Cita pieeja ierastajām brokastu pankūkām. Tās netiek gatavotas no baltajiem miltiem, bet labu pankūku garšu var iegūt, samaļot auzu pārslas. Var izmantot gan balto, gan brūno cukuru, kā arī klasisko pienu var aizvietot ar sojas vai mandeļu piena alternatīvu. Receptes autore – gardēde Evita Lindersone – iesaka pankūkas cept bez taukvielām.

Lasīt vairāk

Burkānu un biezpiena plācenīši

Foto: Spināti un sviests

Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".

Lasīt vairāk

Zeltaini un pievilcīgi biezpiena sīrņiki

Foto: Privātais arhīvs

Sulīgi, zeltaini un apetīti rosinoši biezpiena sīrņiki, ko baudīt ar tasi gardas tējas. Gardums, ko ar baudu notiesāt. Pievilcīgu izskatu veido, mīklu ievietojot dažādās skaistās formiņās. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai

Foto: Privātais arhīvs

Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.

Lasīt vairāk

Gluži kā bērnībā – biezpiena plācenīši ar marmelādi

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti pazīstama garša un tik mīļa, jo atgādina bērnību. Zeltaini, nedaudz kraukšķīgi no ārpuses un ar saldeniem marmelādes gabaliņiem. Baudīšanai ar skābo krējumu, kuram, iespējams, pat uzlikts mazliet cukura, vai ogu mērci. Garšu akcentu piešķirs arī rīvēta citrona miziņa. Recepti iesaka gardēde Lauma Sintija Matajeva.

Lasīt vairāk

Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!

Lasīt vairāk

Debešķīgais biezpiena sacepums

Foto: Privātais arhīvs

"Biezpiens tā vislabākajā izpildījumā. Šī kombinācija man vienmēr ir asociējusies ar bērnības laikiem. Viegli un ātri!" tā savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem

Foto: DELFI

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!