Foto: Reuters/Scanpix

Slavenie Somijas hokejisti Saku Koivu (titulbildē) un Tēmu Selenne, tāpat kā bijušie Sanda Ozoliņa komandas biedri Ūve Krups un Džo Sakiks, maijā tiks uzņemti Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Tāpat Slavas zālē tika uzņemta amerikāņu hokejiste Endžela Rudžero, bet dibinātāju kategorijā uzņems bijušo Austrijas Hokeja federācijas prezidentu Dīteru Kaltu.

Tikmēr bijušais Lielbritānijas izlases spēlētājs un treneris Tonijs Hends saņems Ričarda "Bibi" Toriani vārdā nosaukto balvu, kura tiek pasniegta par spīdošu karjeru hokejā spēlētājiem no valstīm, kuras nav uzskatāmas par hokeja lielvalstīm. Savukārt Pola Loika vārdā nosaukto balvu par ieguldījumu hokeja attīstībā saņems bijušais Francijas izlases hokejists, treneris un funkcionārs Patriks Franšetērs.

Jauno IIHF Slavas zāles dalībnieku svinīgā uzņemšana notiks 21. maijā Ķelnē, šī gada pasaules čempionāta noslēdzošajā dienā.

Koivu un Selenne bija sava laika slavenākie Somijas izlases hokejisti, aizvadot izcilas karjeras Nacionālajā hokeja līgā (NHL), kā arī palīdzot savai valstij tikt pie medaļām nozīmīgākajos turnīros.

Koivu karjeras laikā izcīnīja četras olimpiskās medaļas - 2006. gadā Turīnā sudrabu, bet 1994. gadā Lillehammerā, 1998. gadā Nagano un 2010. gadā Vankūverā bronzu. Tāpat viņš ir 1995.gada pasaules čempions, kā arī ticis pie divām planētas meistarsacīkšu sudraba un vienas bronzas godalgas.

Karjeru viņš noslēdza 2014. gadā, bet tagad irt viens no somu kluba Turku TPS līdzīpašniekiem.

Tikmēr Selanne 2007. gadā izcīnīja Stenlija kausu. Viņš olimpiskajās spēlēs ieguva tādu pat medaļu ražu kā, bet pasaules čempionātos viņam ir viena sudraba un viena bronzas medaļa.

Selanne savā NHL debijas sezonā guva 76 vārtus, kas joprojām ir līgas rekords. Arī viņš karjeru viņš noslēdza 2014. gadā.

Savukārt Krups un Sakiks bija Ozoliņa komandas biedri 1996. gada Kolorādo "Avalanche" vienības rindās, izcīnot Stenlija kausu. Krups finālsērijā guva izšķirošos vārtus. Pēc hokejista karjeras beigām viņš bija arī Vācijas izlases galvenais treneris, šo amatu ieņemot līdz 2011. gadam, bet tagad trenē Berlīnes "Eisbaren" komandu.

Sakiks ir divkārtējs Stenlija kausa ieguvējs (arī 2001. gadā),2002. gadā kļuva par olimpisko čempionu, kā arī 1994. gadā uzvarēja pasaules čempionātā, tāpēc viņš ir "Trīskāršā zelta kluba" biedrs.

Karjeru Sakiks noslēdza 2009. gadā, bet tagad ir Kolorādo "Avalanche" ģenerālmenedžeris.

No Latvijas hokejistiem IIHF Slavas zālē ir iekļauti divi hokejisti - Helmuts Balderis (1998. gadā) un Artūrs Irbe (2010. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!