Foto: TASS/Scanpix/LETA

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidenta Renē Fāzela viesošanās Baltkrievijā pie autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko raisījusi pretēju reakciju, aicinot IIHF pieņemt lēmumu par 2021. gada pasaules čempionāta nerīkošanu Minskā.

Kā zināms, 2021. gada pasaules čempionātu plānots rīkot Minskā un Rīgā, tomēr pēc augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti starptautiski nav atzīti un Lukašenko netiek uzskatīts par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu, arvien skaļāk tiek runāts par sacensību neiespējamo norisi Minskā.

Uzmanību uz notiekošo Minskā un neiespējamu čempionāta rīkošanu Baltkrievijā norādījušas Latvijas augstākās amatpersonas – gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.


Pret spēlēšanu Minskā atkārtoti izteicies arī Fāzela dzimtenes – Šveices – hokeja federācijas (SIHF) prezidents Mihaels Rindlisbahers.

"Mēs stingri nosodām visa veida vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumus. Mēs jau esam vairākkārt informējuši IIHF par mūsu bažām par pasaules čempionātu Minskā un sagaidām, ka IIHF pēc iespējas ātrāk pieņems lēmumu vai skaidros situāciju. Dalība drošā un veiksmīgā pasaules čempionātā ir Šveices hokeja galvenā prioritāte. Mēs apzināmies savu lielo atbildību un nekad neradīsim drošības riskus mūsu delegācijai," teikts SIHF paziņojumā.

Atkārtoti pret pasaules čempionāta rīkošanu iestājušies arī paši baltkrievi, paziņojumā starptautiskajiem medijiem norāda Baltkrievijas Sporta solidaritātes fonds (BSSF). BSSF vairākkārt norādījusi uz cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, no kuriem cietuši arī baltkrievu sportisti.

Savā paziņojumā BSSF atgādina, ka Lukašenko nav atzīts Baltkrievijas prezidents ne tikai no Eiropas valstu puses, bet viņu kā valsts prezidentu neatzīst arī Kanāda un ASV. BSSF norāda arī uz Baltkrievijas hokeja saikni ar represijām, jo Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidents Dmitrijs Baskovs bija iesaistīts incidentā, pēc kura no gūtajām traumām nomira mierīgais protestētājs Ramans Bandarenka.

BSSF uzsver, ka IIHF pret Baskovu sāka disciplināro lietu, bet tas pirmdien nav traucējis Baskovam tikties ar Fāzelu un piedalīties sarunās ar Lukašenko. BSSF uzskata, ka tas grauj izmeklēšanas iespējamo objektivitāti un neitralitāti.

"Renē Fāzels vienā no savām runām savulaik teica, ka "mēs neļausim politiķiem mūs turēt par ķīlniekiem". Savukārt Šarls de Montalambērs teicis: "Ja neveltīsiet uzmanību politikai, kādu dienu tā pievērsīs jums uzmanību.". BSSF aicina IIHF līderus respektēt Baltkrievijas cilvēkus un viņu ciešanas no Aleksandra Lukašenko režīma, tāpēc pieprasām pārtraukt politiskās spēlītes," teikts BSSF paziņojumā.

BSSF aicina IIHF pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu, ka pasaules čempionāta rīkosana Minskā nav iespējama Lukašenko režīma, cilvēktiesību pārkāpumu un valstī notiekošo politisko represiju dēļ. BSSF vēršas pie IIHF ar lūgumu pēc iespējas ātrāk rast risinājumu Baskova lietai, kā arī vērš uzmanību faktam, ka arvien vairāk hokejistu un hokeja darbinieku tiek ietekmēti un uz viņiem tiek izdarīts spiediens pēc savas pilsoniskās pozīcijas publiskas paušanas.

2021. gada pasaules čempionāts jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo Lukašenko režīms vērš represijas pret mierīgajiem protestētājiem. Eiropas Savienība un citas rietumvalstis uzskata 9.augustā notikušās prezidenta vēlēšanas par viltotām un neatzīst Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) protestu sākumā skaļi nevērsās pret Baltkrievijā notiekošo, tomēr rudenī pēc tam, kad incidentā pret mierīgajiem protestētājiem bija iesaistīts Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidents Dmitrijs Baskovs, LHF pirmo reizi asāk nosodīja notikumus Baltkrievijā.

IIHF sākotnēji solīja, ka 2020. gada 18. novembrī varētu pieņemt lēmumu saistībā ar pasaules čempionātu Minskā un Rīgā, tomēr tas nenotika. Vēlāk parādījās informācija, ka skaidrība varētu būt līdz 11. janvārim, bet tagad IIHF pieļauj, ka lēmumu pieņems janvāra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!