Foto: F64
Uz Latvijas hokeja valstsvienības galvenā trenera amatu ir trīs pretendenti, laikrakstam "Diena" atklājis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

"4.jūlijā lidoju uz Ameriku. Ņujorkā man paredzētas trīs tikšanās, pēc kurām arī vajadzētu būt skaidrībai, kurš vadīs Latvijas izlasi," pastāstīja Lipmans.

Pagaidām Lipmans atklājis tikai vienu kandidātu. Viens no pretendentiem uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu ir Rīgā dzimušais Vasilijs Tihonovs, kura tēvs ir leģendārais Krievijas hokeja treneris Viktors Tihonovs.

Vēl pa vienam kandidātam esot no Amerikas un Kanādas. Abi Ziemeļamerikas speciālisti līdz līguma parakstīšanai lūguši savus vārdus nenosaukt, tāpēc par viņiem Lipmans izteicās aplinkus.

"Atklāti sakot, kanādietim CV ir spēcīgāks. Tāda bija mana vēlme, lai abi atsūta savus CV ierakstus. Savukārt amerikānis ir vadījis U-20 izlasi, un ar viņu jau bija diezgan konkrēta saruna. Iesākumā viņa finansiālās prasības nebija mums pieņemamas, bet tad summa saruka jau līdz 200 000 ASV dolāru (99 000 latu). Ja valdība mūs atbalstītu kā Krievijā, kur trenera jautājums tiek risināts visaugstākajā līmenī, tad jau mēs arī varētu treneriem piedāvāt lielāku līgumu," laikrakstam "Diena" atzina Lipmans.

Kā atzina Lipmans, tad līgums ar jauno valstsvienības treneri tiks parakstīts vismaz uz diviem gadiem. "Viens no jaunā trenera galvenajiem uzdevumiem būs kvalificēšanās 2014.gada Soču Olimpiskajām spēlēm. Puslīdz skaidrs, ka mums būs jāspēlē olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā."

Zīmīgi, ka nākamais treneris vadīs ne tikai valstsvienību, bet arī Latvijas U-20 izlasi. Pēc līdzīgas shēmas Vācijā strādāja Ūve Krups.

"Darba jaunajam trenerim pietiks. Līdz decembrim jau ir sastādīts darba plāns ar U-20 izlasi, bet februārī būs pirmais pārbaudes turnīrs valstsvienībai. Treneris visu laiku būs uz vietas. Viņam jau ir piemeklēta mašīna un dzīvoklis. Tāpat ļoti ceru, ka viņam izveidosies labs kontakts ar Rīgas "Dinamo" galveno treneri Peku Rautakallio un ka kluba vadītāji būs pretimnākoši," atzina Lipmans.

No Lipmana teiktā noprotams, ka Latvijas izlasi, visticamāk, vadīs Ziemeļamerikas speciālists. Arī Tihonovs pēc nedēļas būs Ņujorkā, līdz ar to pārrunas notiks arī ar viņu.

Tāpat Lipmans atzina, ka bijuši varianti arī Krievijā, taču krievi gribējuši savienot darbu klubā un valstsvienībā. "Mūsu prasības tagad ir striktas - trenerim jābūt atbrīvotam, lai viņš varētu pilnībā sevi veltīt darbam ar Latvijas izlasi."

Kā ziņots, pēc šī gada pasaules čempionāta Slovākijā LHF valde atlaida visu Latvijas izlases vadību, no saviem amatiem atbrīvojot galveno treneri Oļegu Znaroku un viņa palīgus Hariju Vītoliņu un Leonīdu Beresņevu, kā arī valstsvienības ģenerālmenedžeri Sandi Ozoliņu.

Latvijas hokeja izlase šī gada pasaules čempionātā ieņēma 13.vietu, neizpildot LHF valdes izvirzīto uzdevumu.

Znaroks Latvijas izlases galvenā trenera amatā strādāja kopš 2006.gada vasaras. Viņš un Vītoliņš strādā arī ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandu Maskavas "Dinamo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!