Foto: LETA

Liepājnieks Rūdolfs Balcers pagājušajā nedēļā kļuva par 22. Latvijas hokejistu, kurš ticis pie spēles laika šī sporta veida mekā – Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Balcers ne tikai debitēja NHL, bet savā otrajā mačā ar pirmo metienu pa vārtiem NHL karjerā guva arī pirmos vārtus. Tādējādi viņš kļuvis par 15. Latvijas hokejistu, kas guvis vārtus NHL spēlē.

Ja ņem vērā Balcera statistiku iepriekšējos gados, tā jau vairs nav nejaušība – savulaik junioru vecumā viņš lieliski debitēja pieaugušo hokejā Norvēģijā, vēlāk pārsteidzoši labi uzsāka karjeru Ziemeļamerikā, "nepazuda" jau nākamajā karjeras pakāpienā Amerikas hokeja līgā (AHL), bet tagad vēl ar pirmo metienu trāpīja ripu vārtos NHL spēlē. Un pāri visam ir izcilā debija Latvijas izlasē – divi "goli" pirmajā mačā!

14 gadu vecumā Balcers spēlēja Norvēģijas U-17 čempionātā "Lorenskog" komandā, bet nākamajā gadā spēlēja U-18 sacensībās, bet sezonas noslēgumā jau U-20 grupā tika pie Norvēģijas sudraba medaļas. 2013./2014. gada sezonā ar 35 "goliem" 22 spēlēs viņš kļuva par Norvēģijas U-18 čempionāta labāko vārtu guvēju un uzspēlēja arī lielajā komandā Stavangeres "Oilers".

Tad jau Balcera karjera turpinājās lielā ātrumā – divas sezonas pēc kārtas Norvēģijas čempions pieaugušo līmenī, medaļas junioru līmenī Norvēģijā, 2015. gada NHL drafts un 142. numurs, kā arī pārcelšanās uz Ziemeļameriku. Otrpus okeānam Balcers karjeru sāka Rietumu hokeja līgā (WHL), regulārā čempionāta 66 spēlēs guva 40 vārtus un izdarīja 37 rezultatīvas piespēles, kļūstot par Kamlūpas "Blazers" otro rezultatīvāko spēlētāju un WHL labāko vārtu guvēju starp debitantiem.

Pagājušajā sezonā Balceru izsauca jau uz AHL – Sanhosē "Sharks" fārmklubu Sanhosē "Barracuda". Un atkal spoža debija: gols un rezultatīva piespēle, bet visā sezonā 67 mačos 23 gūti vārti un 25 rezultatīvas piespēles. Debijas gadā uzspēlējis AHL Zvaigžņu spēlē, ieguvis Sanhosē "Barracuda" labākā debitanta balvu, savukārt pēc komandas izkrišanas no Kaldera kausa Balcers steidza palīgā Latvijas izlasei.

Nepiedalījies nevienā pārbaudes spēlē, 21 gada vecumā pasaules čempionātos viņam debija sanāca pret savu "otro māju" - Norvēģijas – izlasi. Un atkal Latvijas līdzjutēji varēja teikt "Kas par debiju!". Balcers guva divus vārtus, arī uzvaru nesošos ar lielisku solo gājienu pagarinājumā, bet Latvija atspēlējās no 0:2 un uzvarēja ar 3:2.

Tuvojoties NHL pirmssezonas nometnēm, Stenlija kausa izcīņas pēdējo sezonu regulārā dalībniece Sanhosē "Sharks" aizmainīja Balceru uz Otavas "Senators", kur Balcera veiksmes stāsts tagad ieguvis turpinājumu - trešais izsaukums uz NHL, debija NHL un gols otrajā mačā ar pirmo metienu karjerā pasaules spēcīgākajā līgā. Turpinājums sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!