Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas hokeja izlases jaunais treneris Harijs Vītoliņš nav gaidījis piedāvājumu no Latvijas Hokeja federācijas (LHF) pārņemt valstsvienības grožus, bet allaž uztvēris to kā savas dzīves sapni, sarunā ar Latvijas Televīziju izsakās speciālists.

Ziņots, ka darbu ar Latvijas hokeja izlasi neturpinās Bobs Hārtlijs, kuram aizņemtība Kontinentālajā hokeja līgas (KHL) vienībā Omskas "Avangard" neļauj pievienoties valstsvienībai uz augusta izskaņā gaidāmo 2022. gada olimpisko spēļu atlases turnīru.

Viņa vietā amatā pieņemts ilggadējais izlases hokejists Harijs Vītoliņš, kurš piecos pasaules čempionātos bijis arī Latvijas izlases trenera Oļega Znaroka asistents. Vītoliņš otrdienas rītā aizvadīja pirmo sarunu ar kādu no Latvijas medijiem.

"Vienmēr ir sapņots atgriezties Latvijā un būt par valstsvienības treneri," Latvijas Televīzijai atzīst speciālists. "Trenera darbs tāpēc ir interesants. Nezini, kurā brīdī tevi atlaidīs un kurā brīdī nāks piedāvājums. Man bija plānots pavadīt vasaru Latvijā, bet bija patīkams pārsteigums. No šāda piedāvājuma nevar atteikties."

Bijušais centra uzbrucējs pārstāvēja izlasi deviņos pasaules čempionātos, kā arī bija Latvijas delegācijas karognesējs 2002. gada olimpiskajās spēlēs. Vītoliņš šī notikuma nozīmi un trenera amatu salīdzināja kā divas lomas ar lielu atbildību.

"Trenera darbs vienmēr tiek vērtēts pēc komandas snieguma. Mans galvenais uzdevums ir radīt pārliecību spēlētājos. Tik īsā brīdī taktiskos variantus sevišķi izmainīt nevar. Nepieciešams pieslīpēt vairākumu, kas iepriekšējā pasaules čempionātā nebija augstā līmenī, sameklēt pareizos virknējumus un radīt puišos ticību, ka viņi spēj izdarīt to, ko var," savus mērķus ieskicē speciālists.

Lai gan nodarbinātība klubos šobrīd neļauj izteikties konkrēti, Vītoliņš cer, ka viņam kā asistenti palīdzēs ne tikai Artis Ābols, bet arī KHL strādājošie Sergejs Naumovs un Viktors Ignatjevs, kuri varētu būt attiecīgi vārtsargu un aizsargu treneri. Tāpat viņš vēlas radīt lielāku sasaisti ar Latvijas jauniešu izlasēm, darbā iesaistot U-20 izlases galveno treneri Kārli Zirni.

"Visu dzīvi esmu taisījis taktisko zīmējumu," par savu atbildības sfēru izsakās galvenais trenerus. "Krievijas izlasi vadījis līdz olimpiskajām un pasaules čempionāta zelta medaļām. Artis ir tieši tā persona, kurš var palīdzēt tikt skaidrībā ar virknējumiem un spēlētāju individuālo meistarību, pēc kuras salikt viņus pa maiņām."

Pieņemtais amats nenozīmē, ka Vītoliņš paralēli nestrādās kādā klubā. Viņš uzsver, ka noslodze izlasē nav tik liela, turklāt darbus apvienojis arī, strādājot ar Krievijas izlasi. Savukārt laukumā viņš galvenokārt vēlas sagaidīt disciplīnu, bet arī biežāku improvizāciju uzbrukumā. Treneris uzskata, ka pēdējā laikā Latvijas izlases spēlētāji bijuši "iesprostoti grožos".

"Katrs treneris no savas komandas grib sagaidīt spēles disciplīnu. Hokeja rezultāts tiek atrisināts vairākumā un mazākumā. Vari spēlēt ļoti labi, bet viens nevajadzīgs noraidījums uzreiz rada komandai bīstamu situāciju. Mans uzdevums ir radīt disciplīnu," nosaka treneris.

Par ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm E grupā spēkosies Latvija, Francija, Itālija un Ungārija. Šis turnīrs "Arēnā Rīga" norisināsies no 26. līdz 29. augustam. Latvijas komanda turnīru sāks 26. augustā ar cīņu pret Itāliju. Dienu vēlāk mūsu hokejistiem paredzēts mačs pret Ungāriju, bet 29. augustā Latvija turnīru noslēgs ar dueli pret Franciju.

Iespēju spēlēt 2022. gada olimpiskajās spēlēs iegūs komanda, kas izcīnīs pirmo vietu E grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!