Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zviedrijas jaunie hokejisti svētdien dzimtenē pirmo reizi vēsturē triumfēja pasaules čempionātā U-18 vecuma izlasēm, finālā ar rezultātu 4:3 (1:0, 1:1, 1:2, 1:0) pagarinājumā apspēlējot vienaudžus no Krievijas.

Uzvaras vārtus papildlaika sestajā minūtē iemeta Lukass Rajmonds, kurš šajā cīņā turklāt izcēlās ar trim vārtiem jeb "hat-trick". Spēles laikā zviedri nenosargāja 2:0 vadību, krieviem 51. minūtē panākot 3:2, tomēr Rajmonds tikai 25 sekundes vēlāk panāca neizšķirtu un beigām mājiniekiem nodrošināja arī pirmo zeltu.

Līdz šim Zviedrija pasaules U-18 čempionātā piecas reizes bija kronēta par vicečempioni, bet pie zelta tā tikusi pirmo reizi. Savukārt Krievija par pasaules čempioni spējusi kļūt trīs reizes, taču iepriekšējo reizi tas notika 2007.gadā.

Savukārt bronzas godalgu šajā pasaules čempionātā guva ASV, kas mazajā finālā ar 5:2 (1:1, 3:0, 1:1) apspēlēja principiālo sāncensi Kanādu. Amerikāņi pie medaļām tikuši jau 16 čempionātos pēc kārtas, bet tieši šī izlase pirms turnīra tika uzskatīta par galveno favorīti uz zeltu.

Šajā mačā par visu laiku rezultatīvāko pasaules U-18 hokeja čempionāta rezultatīvāko hokejistu kļuva Džeks Hjūzs, kurš spēlē izcēlās ar vieniem vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm. Vien 17 gadus vecais uzbrucējs šī līmeņa sacensībās 14 spēlēs guvis 14 vārtus un veicis 18 rezultatīvas piespēles, par viena rezultativitātes punkta tiesu apsteidzot iepriekšējo rekordistu Aleksandru Ovečkinu no Krievijas.

Par šī čempionāta vērtīgāko hokejistu tika nosaukts ASV uzbrucējs Džeks Kofīlds, kurš turnīra laikā pamanījās gūt 14 vārtus.

Savukārt vietu pasaules čempionāta elites divīzijā zaudējusi Slovākija, kas cīņā par izdzīvošanu sērijas izšķirošajā mačā ar 3:6 (2:2, 0:1, 1:3) piekāpās Šveicei, sērijā līdz divām uzvarām ciešot neveiksmi ar 1-2.

Slovākijas vietu elitē nākamgad ieņems Vācija.

Jau ziņots, ka Latvijas jaunie hokejisti pirmo reizi vēsturē sasniedza pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu, kur ar 1:3 piekāpās Kanādai. Turnīru komanda noslēdza astotajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!