Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas hokeja izlases uzbrucējs Niklass Bekstrems saņēmis rājienu par Soču olimpiskajās spēlēs veiktajiem dopinga pārkāpumiem.

Soču olimpisko spēļu laikā Bekstrema organismā tika atrastas pseidoefedrīna pēdas. Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienību Vašingtonas "Capitals" pārstāvošais uzbrucējs netika pieteikts olimpisko spēļu finālmačam starp Zviedriju un Kanādu, kurā pārliecinoši ar rezultātu 3:0 triumfēja kanādieši. Kopš tā laika nebija zināms, kāds sods hokejistam tiks piemērots, un pastāvēja iespēja, ka viņam tiks atņemta olimpiskā sudraba medaļa. Taču vēlāk Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) nāca klajā ar paziņojumu, ka Bekstrems no tās nešķirsies, kā arī pie viņa paliks diploms par piedalīšanos Olimpiādes turnīrā.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pavēstīja, ka Bekstrems izmeklēšanas laikā izrādījis pretimnākšanu, turklāt viņš medikamentu lietojis, klausot ārsta ieteikumiem. Tāpat SOK nesaskatīja arī nekādas norādes, ka hokejists apzināti būtu vēlējies zāļu lietošanas rezultātā uzlabot savu sniegumu.

Tiesa SOK vērsa uzmanību, ka Zviedrijas hokejists tik un tā ir pārkāpis antidopinga noteikumus, bet sportists iesniedza apelāciju.

Tomēr pēcāk Bekstrems nolēma to atsaukt un pēc konstruktīvām sarunām ar SOK, IIHF un Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) piekrita minimālām sankcijām - rājienam.

Pseidoefedrīns sportista organismā nokļuvis pēc tam, kad Bekstrems lietojis pretalerģijas līdzekli klaretīnu. Ar dažādām alerģijām hokejists saskāries jau ilgāku laiku.

Šobrīd 27 gadus vecais hokejists aizvadītajā Soču olimpisko spēļu turnīrā izcēlās ar četrām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt NHL regulārajā čempionātā "Capitals" spēlētājs šosezon 43 mačos guvis 13 vārtus un veicis 29 rezultatīvas piespēles.

Kā zināms, Soču olimpiskajās spēlēs dopinga lietošanā tika pieķerti arī Latvijas izlases hokejisti Ralfs Freibergs un Vitālijs Pavlovs.

Freibergam IIHF piesprieda tikai pagaidu diskvalifikāciju, kas viņam liedza piedalīties šajā turnīrā. Jautājums par precīzu diskvalifikācijas termiņu tiks izskatīts vēlāk, bet par steroīdiem, kādus lietojis Freibergs, sportisti parasti saņem vismaz divu gadu diskvalifikāciju, tomēr tā nebūtu spēkā Ziemeļamerikā, kur hokejists spēlē pašlaik.

Savukārt Pavlovam par aizliegtās vielas lietošanu - stimulantu metileksanamīnu - tika piemērota pusotra gada diskvalifikācija. Tiesa, tā nav spēkā Ziemeļamerikā, tāpēc hokejists šo sezonu pavada Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL).

Kā zināms, demonstrējot varonīgu sniegumu, Latvijas hokeja izlase Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja astoto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!