Latvijas čempionvienība futbolā "Riga" FC 2020. gadā aizvadīja jau kārtējo pārliecinošo "Optibet" virslīgas sezonu, trešo reizi pēc kārtas triumfējot pašmāju meistarsacīkstēs. Tomēr neizmaksātās algas bijušajiem kluba futbolistiem, kuri stāsta par īpatnēju pieeju saistību pildīšanai, joprojām liek aizdomāties, vai vienība tiek vadīta profesionāli un pilnvērtīgi izmanto savu potenciālu.

Čempiones priekštecei "Caramba"/"Dinamo" komandai 2015. gadā triumfējot Latvijas futbola 1. līgā, futbola klubs "Riga" 2016. gadā ar milzu ambīcijām debitēja spēcīgāko sabiedrībā. Vienība piecu sezonu laikā pārliecinoši kļuvusi par virslīgas vadošo klubu. "Riga" jau trīsreiz triumfējusi virslīgā, vienu reizi izcīnījusi Latvijas kausu, kā arī jau paspējusi nonākt vienu vārtu attālumā no UEFA Eiropas līgas grupu turnīra.

Klubs gadu laikā izveidojis pašmāju futbolistu kodolu, no kuriem vairāki spēlētāji spēruši soli uz priekšu karjerā. Savukārt no ārzemēm komandai piesaistīti gan Eiropā slaveni treneri (Brēmenes "Werder" bijušais vadītājs Viktors Skripņiks, Maskavas "Spartak" treneris Oļegs Kononovs), gan pietiekami augsta līmeņa leģionāri. Nauda nav žēlota arī infrastruktūras uzlabojumiem – klubs savedis kārtībā "Skonto" stadionu un plāno ieguldīt 25 miljonus eiro jauna futbola centra celtniecībā, kas kļūtu par vērienīgāko futbola projektu Baltijā.

Tomēr panākumiem un lielajai rocībai bijušas dažādas blaknes. Treneri un ārzemju futbolisti tiek mainīti biežāk nekā zeķes, radot medijiem dažādus jautājumus par kluba vadīšanas manieri un īstajiem lēmumu pieņēmējiem. 2020. gada laikā klubā divreiz viesojās Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas paziņojumā lika noprast, ka vienībā pēdējo divu gadu laikā piekopta "aplokšņu algu" politika. Savukārt komandas neoficiālais īpašnieks Krievijas miljonārs Sergejs Lomakins pagājušajā gadā tika iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā".

Neizpratnē par kluba vadības pieeju ir arī vairāki tā futbolisti, kuri gadu laikā piedzīvojuši regulāru algu kavēšanos. "Viņi ir amatieri, nevis profesionāļi," skarbi par "Riga" FC portālam "Delfi" izteicās viens no bijušajiem spēlētājiem.

Neizmaksātās algas un izniekotais potenciāls

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!