Foto: LETA

Latvijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs no pirmajām divām spēlēm UEFA Nāciju līgā gaidīja ko vairāk kā tikai divus punktus, ceturtdien pēc sastāva paziņošanas oktobra mačiem pauda Kazakevičs.

Izlases galvenais treneris ceturtdien paziņoja valstsvienības kandidātus oktobra spēlēm ar Melnkalni, Fēru salām un Maltu. Starp valstsvienības kandidātiem iekļauti 27 futbolisti, no kuriem iepriekšējā sasaukumā nebija pussargu Kristera Tobera, Daniela Ontužāna un Eduarda Tīdenberga.

"Esam principā pieturējušies gandrīz pie tiem pašiem spēlētājiem, kuri bija iepriekšējā nometnē. Toberu un Ontužānu gribējām izsaukt uz iepriekšējo nometni, taču viņi ārstēja savainojumus, kamēr Tīdenbergs pēdējā pusotra mēneša laikā sevi labi apliecinājis malējā pussarga pozīcijā," skaidroja Kazakevičs.

IZVĒLIES SAVU SIMPĀTIJU LATVIJAS IZLASES RINDĀS
Pagaidām kandidātu sarakstā nav Igora Tarasova, kurš var spēlēt centra aizsarga un balsta pussarga pozīcijās - viņa pārstāvētajai Kuopio "Palloseura" ("KuPS") komandai Somijas čempionātā izlašu pārtraukumā būs vairākas spēles.

"Mums ir saruna ar viņu un ar kluba vadību. Eirokausu dēļ viņiem būs divas vai pat trīs nacionālā čempionāta spēles. Ja visi balsta pussargi un centra aizsargi varēs spēlēt, tad dosim viņam iespēju palīdzēt klubam un gatavoties nākamajām spēlēm izlasē. Mums ir būtiski, lai viņš nostiprinās kluba pamatsastāvā. Taču viņa parādīšanās izlases sastāvā ir reāla," stāstīja Kazakevičs.

Viņš atzīmēja, ka nekad iepriekš izlasei nav bijušas trīs spēles vienas nedēļas laikā, tāpēc ir arī plašāks kandidātu saraksts, lai ir iespēja rotēt ar sastāvu.

"Atslēgas spēle būs mačs ar Fēru salām - gan no turnīra stratēģijas viedokļa, gan ņemot vērā iepriekšējos rezultātus. Melnkalnē galvenā ideja būs dot iespēju futbolistiem, kuri labi sevi apliecināja iepriekšējā nometnē un bija tuvu sastāvam. Tāpat variēsim ar citiem spēlētājiem," atklāja Kazakevičs.

Pussargi Tobers un Ontužāns ir izārstējuši savus savainojumus un gatavi iesaistīties treniņu procesā.

"Abi viņi pilnvērtīgi trenējas pēdējās trīs nedēļas. Kristers funkcionāli ir atjaunojies un trenējas bez ierobežojumiem. Arī Daniels ir pilnībā atjaunojies, taču nav aizvadījis nevienu spēli. Jau pirmajā nometnē gribēju redzēt viņu treniņos un saprast pienesumu izlasei," atzina Kazakevičs.

Latvijas izlases galvenajam trenerim šobrīd ir bažas par diviem no četriem centra aizsargiem.

"Vienā gadījumā ir bažas par vīrusa infekciju, taču nav runa par pozitīvu Covid-19 testu. Otra gadījumā ir runa par savainojumu, bet tuvāko divu dienu laikā vērtēsim, vai viņi varēs ierasties nometnē un spēlēt. Šobrīd ir problēma centra aizsarga pozīcijā," neslēpa Kazakevičs.

Latvieši UEFA Nāciju līgas D pirmās grupā septembrī mājās spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru un viesos cīnījās 1:1 ar Maltu. Nekādu pārsteigumu trenerim pirmajās spēlēs nebija, taču neapmierināja kopējais rezultāts.

"Teikšu atklāti, ka negaidīju, ka mums pēc divām spēlēm būs tikai divi punkti. Tas man bija nepatīkams pārsteigums. Pieļāvu iespēju, ka kādā no spēlēm scenārijs varētu nebūt mums labvēlīgs, tomēr vismaz uz četriem punktiem cerēju. Daudzās komponentēs mēs neizskatāmies tik labi, kā vajadzētu. Ir jāsaprot, ka nevaram paļauties uz dažiem labiem momentiem. Ir lielas rezerves spēles organizācijā, ko varam diezgan ātri uzlabot, lai varētu pretendēt uz daudz vairāk vārtu gūšanas momentiem. Pretinieku līmenis pirmajās divās spēlēs būs augstāks nekā iepriekšējā nometnē. Varēsim izvērtēt savu progresu," skaidroja Kazakevičs.

Viņaprāt, ar četriem uzbrucējiem šajā sasaukumā ir gana, taču izsaukti nav šajā sezonas nogrieznī labi spēlējošie Artūrs Karašausks un Valērijs Šabala.

"Tie spēlētāji, kuri ir izsaukti, ir pelnījuši šo izsaukumu. Ir 2-3 futbolisti par kuru izsaukšanu ilgi diskutējām, taču starp tiem nebija šie divi nosauktie," teica Kazakevičs.

Viņš uzsvēra, ka brīdī, kad Karašausks būs absolūti labā formā un varēs dot lielu pievienoto vērtību, viņš tiks izsaukts uz izlasi.

"Pie 50/50 situācijas Artūram nav plusu, taču man nav balto vai melno sarakstu. Mēs sekojam līdzi spēlētājiem, kuri kaut kādā situācijā var tikt izsaukti uz izlasi. Esmu redzējis pietiekami daudz "Liepājas" spēļu klātienē. Viņa vektors šobrīd ir pozitīvs, bet pagaidām vēl neesmu gatavs viņam dot pietiekami daudz minūtes izlasē. Ontužānam ir kvalitātes, kuras viņš parādījis gan klubā, gan nedaudz arī izlasē. Atšķirībā no Artūra, viņu klātienē nevaram redzēt tik bieži. Ar Danielu mēs rēķināmies tuvākā nākotnē, taču ir jānosaka, kāds vektors viņam ir izlasē," skaidroja treneris.

Kazakevičam tika jautāts arī par to, kāpēc kandidātu vidū ir daži futbolisti, kuri savā klubā zaudē konkurenci vietējiem spēlētājiem.

"Ir atšķirīga stratēģija, kad spēlētājs tiek izvēlēts kā pirmais numurs savā pozīcijā izlasē vai klubā. Nav tā, ka izraugāmies uzreiz trīs spēcīgākos savās pozīcijās. Tā ir šī brīža izvēle, taču arī citiem durvis uz izlasi ir vaļā," teica Kazakevičs.

Talantīgais pussargs Ontužāns šobrīd trenējas kopā ar Minhenes "Bayern" U-23 komandu, taču joprojām ir bez nopietnas spēļu prakses.

"Pēdējo gadu laikā viņš traumu dēļ ir ļoti daudz izlaidis. Nav informācijas par viņa spēles kvalitātēm pēdējā pusgada laikā. Šajā trīs spēļu nometnē Ontužānu izvēlējāmies, lai tiktu skaidrībā par tālāko stratēģiju attiecībā uz viņa karjeru izlasē - tā būs pieaugušo valstsvienība vai U-21 komanda," atzina Kazakevičs.

Šoreiz jau no pirmās dienas ar izlasi būs talantīgais uzbrucējs Raimonds Krollis, kurš šīs pozīcijas spēlētāju deficīta dēļ iepriekšējā sasaukumā pievienojās tikai uz spēli ar Maltu.

"Krollim noteikti būs spēles laiks, jo viņš sevi lieliski apliecināja iepriekšējā nometnē. Viņš kādā no šīm spēlēm noteikti spēlēs. Esmu apmierināts, ka esam jau tagad nonākuši pie Raimonda kandidatūras. Nedomāju, ka nometnes laikā mēs viņu vai Danielu nosūtīsim uz U-21 izlasi," pauda Kazakevičs.

Latvijas virslīgā rezultatīvi spēlē arī uzbrucējs Marko Regža, kurš dosies palīgā U-21 izlasei.

"Marko zinu pat vairāk nekā Raimondu, jo ar viņu esmu strādājis U-21 izlasē. Viņa kvalitātes vērtēju pietiekami augstu, taču viņam šobrīd ir jānostabilizējas vietējā čempionātā. Viņš ir konkurētspējīgs futbolists, un man prieks, ka uzbrukuma līnijā mums ir šie divi jaunie spēlētāji, kas var radīt konkurenci pamatsastāva spēlētājiem. Raimonda stils atbilst spēlei arī ar otro numuru, jo viņš var darboties arī laukuma dziļumā. Šobrīd Raimonds vinnē konkurenci, bet Marko arī lieliski spēlē U-21 izlasē, taču klubā viņam pagaidām pietrūkst stabilitātes," atzīmēja Kazakevičs.

Latvijas izlases galvenais treneris labprāt uzreiz gatavotos Nāciju līgas mačiem, nevis pārbaudes spēlei ar Melnkalni.

"Mums nebija variantu, mēs paši neuzprasījāmies uz šo spēli, tā bija UEFA pozīcija. Es labprāt uzreiz gatavotos spēlei ar Fēru salām, jo šie pārlidojumi prasīs ļoti daudz spēka," teica Kazakevičs.

Viņš vēlreiz atzīmēja, ka gaidāmajos mačos nepieciešams pozitīvs rezultāts.

"Ja man mačā ar Fēru salām jāizvēlas starp skaistu zaudējumu vai ne tik skaistu uzvaru, labprāt izvēlētos otro. Rezultāta faktors ir ļoti būtisks, jo viena lieta, kur neesam tikuši uz priekšu ir spēlētāju pārliecība. Un to var mainīt tika pozitīva tendence rezultātā, spēlēs kvalitātē un atmosfērā ģērbtuvē," uzsvēra Kazakevičs.

Latvijas futbola izlase 7.oktobrī Podgoricā aizvadīs pārbaudes spēli ar Melnkalni, 10.oktobrī UEFA Nāciju līgā viesosies pie Fēru salām, bet trīs dienas vēlāk šī paša turnīra ietvaros savā laukumā uzņems Maltu.

Pēc divām spēlēm grupas vadībā ar sešiem punktiem ir Fēru salas, divi punkti ir Latvijai, bet pa vienam guvusi Andora un Malta.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Nākamās un pēdējās Nāciju līgas spēles Latvijai paredzētas novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!