Foto: Latvijas Futbola federācija
Sociālajos tīklos šonedēļ sašutumu izraisījusi tabula par potenciālajiem prioritārajiem sporta veidiem, kur labāko desmitniekā nav iekļauts, piemēram, Latvijā vismasveidīgākais sporta veids futbols.

Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas vadītā sporta nozares darba grupa otro gadu diskutē par prioritāro sporta veidu noteikšanas kritērijiem. 9. jūlija darba grupas sēdē jau tika prezentētas vairākas idejas un par to detalizēti MVP rakstā "Dambrete un sporta dejas kā prioritārie sporta veidi. Kāpēc ne?" vēstīja žurnālists Raimonds Rudzāts.

Piedāvātajos kritērijos 30% veido sporta veida sasniegumi, vēl 30% – masveidība Latvijā, 20% kritēriju tabulās atvēlēti jauniešu iesaistei konkrētā sporta veidā, 15% – sporta veida pieejamībai Latvijā un 5% – dzimumu vienlīdzībai jeb tam, vai ar attiecīgo sporta veidu var nodarboties gan vīrieši, gan sievietes.

Lai federācija varētu pretendēt uz daļu no valsts finansējumu, tai ir jāatbilst diviem no trīs zemāk uzskaitītajiem valsts noteiktajiem mērķiem: olimpiskā medaļa, masveidība Latvijā, nozīmīgums – pasaules slava un Latvijas lepnums.

Kā alternatīva piedāvāta arī tabula, kurā vērā ņemti tikai un vienīgi sasniegumi.

Pilnu Raimonda Rudzāta rakstu "Dambrete un sporta dejas kā prioritārie sporta veidi. Kāpēc ne?" var izlasīt ŠEIT.

LTV raidījums "Sporta studija" turpinājis šo tēmu, ziņojot par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pasūtītu pētījumu, kas palīdzēs noteikt minētos kritērijus. Ministra iepirkumu pētījumam "Sporta finansēšanas modeļa pilnveide" izsludinājusi vien septembra beigās, lai gan iepriekš Šuplinska televīzijai solīja, ka oktobrī tiks pieņemts gala lēmums.

Sižetā redzamās prioritāro sporta veidu tabulas radījušas plašāku sašutumu sporta sabiedrībā sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!