Foto: Latvijas Futbola federācija

Zaudējums UEFA Nāciju līgas D grupas spēlē pret Maltu otrdien Latvijas izlases sniegumā izgaismojis tās lietas, kas iepriekš netika pamanītas nedz pārbaudes, nedz oficiālajos mačos, pēcspēles preses konferencē teica galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Jau ziņots, ka Latvija stadionā "Daugava" UEFA Nāciju līgas D pirmās grupas ceturtajā spēlē ar 0:1 (0:0) piekāpās Maltai.

"Spēli zaudējām 95.minūtē... Pietrūka pacietības spēlē. Otrajā puslaikā sākām nervozēt," pēcspēles preses konferencē pauda Kazakevičs. "Daudz spēkus atņēma iepriekšējais mačs pret Fēru salām, tāpēc nebijām pirmā svaiguma."

"Izvēlējāmies spēlēt ļoti aktīvi - sagaidīt pretinieku viņu laukumu pusē, kas būtībā arī deva daudz momentu pirmajā puslaikā. Otrajā puslaikā pietrūka svaiguma, momentu arī vairs nebija tik daudz, tāpēc "pusmomentos" pietrūka pacietības nospēlēt līdz galam."

Kazakevičs neslēpa, ka otrdien laukumā, visticamāk, uzvarējusi tā komanda, kura gribējusi vairāk, bet Latvijas izlasei pirmajā puslaikā nevedās spēle laukuma vidus daļā, ko dažbrīd gana veiksmīgi izmantojusi Malta.

"Tādās epizodēs būtiski ir ticēt sev un spēlēt līdz galam, sagaidot to momentu. Šoreiz to izdarīja pretinieki," piebilda Kazakevičs, kuram pie Latvijas izlases stūres četros mačos vēl nav izdevies svinēt uzvaru.

Pēc iepriekšējās spēles pret Fēru salām, kad Latvijas izlase jau trešo reizi pēc kārtas spēlēja neizšķirti, Kazakevičs norādīja, ka futbolistu sniegums uzlabojas un komanda dodas pareizajā virzienā. No šiem vārdiem speciālists neatkāpās arī pēc otrdien piedzīvotās neveiksmes.

"Par virzienu man šaubu... Šī spēle noteikti izgaismoja lietas, kas nebija redzamas septembrī un arī šī mēneša pirmajos dueļos," pauda Kazakevičs. "Netikām galā ar psiholoģisku spiedienu, kas vislabāk bija redzams otrajā puslaikā, kad futbolisti bija noguruši."

Kazakevičs gan norādīja, ka saspringtie brīži viņam nākotnē ļaus skaidrāk saprast, uz kuriem futbolistiem var paļauties izšķirošajos brīžos. Savukārt par atkāpšanos Kazakevičs nedomā, jo tic sev un arī komandai.

"Ja uzskatāt, ka man pagalam nesanāk, es domāju citādi. Uzskatu, ka ir daudzas pozitīvas ievirzes. Komandā ir bijusi liela sastāva mainība, tāpat esam tikuši skaidrībā ar lielu grupu jauno spēlētāju. Vai ir vērts [turpināt darbu]? Par to jālemj futbola federācijai," tiešs bija speciālists.

Trenerim arī tika vaicāts, vai nākotnē uz izlasi varētu tikt izsaukts vēl kāds futbolists, kuram iepriekš nav dota iespēja. Kazakevičs uzsvēra, ka valstsvienībā dažās pozīcijās ir problēmas, bet konkrēti tās nenosauca. Tāpat viņš norādīja, ka atlases kritēji iekļūšanai valstsvienībā netiks mainīti.

"Visas trīs spēles parādīja, ka dažās pozīcijās mums ir nepieciešamas jaunas sejas," atklāja Kazakevičs. "Pašiem spēlētājiem ir jāuzlabo savs sniegums, un es ticu, ka viņi to arī izdarīs."

Oktobrī palīgā izlasei devās arī Lietuvas komandas Marijampoles "Sūduva" spēlētājs Gļebs Kļuškins un Minhenes "Bayern" rīcībā esošais Daniels Ontužāns. Neviens no futbolistiem laukumā nedevās nedz pārbaudes spēlēs, nedz Nāciju līgā, bet Kazakevičs skaidroja iemeslus.

"Katra futbolista sniegums tiek vērtēts treniņu procesā. Skatāmies, kā viņi konkurē ar citiem spēlētājiem un attiecīgi arī izvēlamies sastāvu spēlei," kandidātu saraksta izvēli skaidroja Kazakevičs. "Lai šie spēlētāji uz izlasi tiktu izsaukti arī nākamreiz, viņiem jāierodas stiprākiem. Tostarp arī Gļebam."

Treneris iepriekš vairākkārt norādījis, ka uzbrucējiem trūkst pārliecības. Pēc Kazakeviča domām psihologa palīdzība nedotu vajadzīgo rezultātu, jo katram spēlētājam jāsāk ar sava snieguma analīzi, bet treneri turpinās strādāt pie komandas klimata.

Kazakevičs arī norādīja, ka februārī, iespējams, rīkos vēl vienu nometni, lai vienkopus pulcētu izlases spēlētājus. Speciālists norādīja, ka papildu treniņi ļaus kvalitatīvāk aizvadīt sagatavošanās ciklu.

Latvijas izlases galvenais treneris preses konferences noslēgumā norādīja, ka visas spēles nevērtē ar mīnusa zīmi. Tāpat viņam ir savs redzējums un vīzija, kas var tikt īstenota tikai garākā laika posmā.

Latvieši UEFA Nāciju D līgas pirmajā grupā septembrī mājās spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru un viesos cīnījās 1:1 ar Maltu. Vēl viens neizšķirts tika fiksēts pirms trim dienām Touršhavnā, kur vēlreiz tika spēlēts neizšķirti - 1:1 ar Fēru salu futbolistiem.

Malta septembrī viesos ar 2:3 zaudēja Fēru salām un mājās spēlēja 1:1 ar Latviju. Pirms trim dienām viesos Malta spēli ar Andoru beidza ar bezvārtu neizšķirtu.

Pirms sešām dienām abas izlases aizvadīja pa draudzības spēlei. Latvija smagā un pielijušā laukumā spēlēja 1:1 ar Melnkalni, bet Malta mājās ar 2:0 pieveica Gibraltāru.

Pēc trim spēlēm grupas vadībā ar septiņiem punktiem ir Fēru salas, pieci punkti četros dueļos ir Maltai, Latvijas izlase iekrājusi trīs, bet Andorai ir divi punkti trīs dueļos.

Bez 1:1 neizšķirta Maltā septembrī Latvija oficiālās cīņās ar Maltu tikās 2012.gada Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā, abās spēlēs ar 2:0 pārākiem esot Latvijas futbolistiem.

Kopējā bilance ir līdzīga, Latvija septiņās spēlēs trīsreiz uzvarējusi, trīs zaudējusi, un reizi spēlēts neizšķirti. Kopējā vārtu bilance ir 8:4 par labu Latvijai.

Starp valstsvienības kandidātiem bija iekļauti 27 futbolisti, no kuriem iepriekšējā sasaukumā nebija pussargu Kristera Tobera, Daniela Ontužāna un Eduarda Tīdenberga. Covid-19 dēļ izlasei nevarēja pievienoties centra aizsargs Kaspars Dubra, un viņa vietā tika izsaukts Igors Tarasovs, kurš mačā Podgoricā bija Latvijas izlases vienīgo vārtu guvējs.

Pēc divu spēļu diskvalifikācijas ierindā ir atgriezās viens no rezultatīvākajiem Polijas čempionāta spēlētājiem uz divām spēlēm diskvalificētais Vladislavs Gutkovskis.

Latvijas izlase FIFA rangā ir dalītā 137.vietā, bet Maltas valstsvienība ieņem 186.pozīciju.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Pēdējās Nāciju līgas spēles Latvijai paredzētas novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!