Foto: F64

"Optibet" Latvijas futbola virslīgas strīdā par pārcelto "Liepāja" un RFS spēli iesaistījusies arī valsts čempione un kopvērtējuma līdere "Riga FC", apšaubot "godīgas spēles principa" ievērošanu sacensībās.

17. oktobrī aizvadīto spēli Liepājas "Daugavas" stadionā starp "Liepājas" un RFS vienībām aprāva problēmas ar mākslīgo apgaismojumu. Spēles 54. minūtē izdzisa trešdaļa no stadiona apgaismojuma. Komandām pēc maza pārtraukuma turpināja spēli, Mārtiņam Ķiguram ar precīzu sitienu izvirzot mājiniekus vadībā. Taču tad gaisma pilnībā izdzisa jau uz diviem stabiem.

Latvijas Futbola federācija (LFF) vairākas dienas neziņoja par iespējamiem soļiem šajā jautājumā un 20. oktobrī pieņēma lēmumu maču pilnībā pārspēlēt. Par atkārtotās spēles datumu tika noteikts 25. novembris plkst. 13:00.

Ar šo lēmumu neapmierinātību pauda "Liepāja", kas centusies rast iespēju spēli turpināt 18. oktobrī. Arī ārkārtas sapulcē LFF sacensību organizācijas komitejas dalībnieki ierosinājuši atlikušo spēles daļu aizvadīt 18. oktobra rītā, no kā atteikusies RFS vienība, kas stadionu pameta. Rīgas klubam "Liepāja" piedāvāja apmaksāt izmitināšanu un ēdināšanu. Tāpēc "Liepāja" aicināja piespriest RFS tehnisko zaudējumu.

Tagad šajā diskusijā iesaistījusies čempionvienība un šī brīža kopvērtējuma līdere "Riga FC", kurai ir deviņu punktu pārsvars pār RFS, kas gan aizvadījusi vienu spēli mazāk (tieši jau pieminētais mačs). Tādējādi cīņa par čempionu titulu sākusies arī futbola gaiteņos.

Savā vēstulē "Riga FC" norāda uz vēlmi pārcelto maču aizvadīt pirms pēdējo divukārtu spēlēm, argumentus pamatojot ar nolikuma punktiem.

"Saskaņā ar 2020.gada Latvijas Virslīgas futbola čempionāta reglamenta (turpmāk – Reglaments) 8.3. punktu, pēdējo divu kārtu spēles sākas vienā laikā. Šo spēļu sākuma laiks var tikt mainīts tikai Reglamenta 4.6. punktā noteiktajā kārtībā. "Riga Football Club" uzskata, ka 22. kārtas spēles norisei jānotiek līdz brīdim, kad tiek uzsāktas divas pēdējās Virslīgas spēļu kārtas," teikts "Riga FC" vēstulē, ko parakstījis Proņins. "Kā zināms, virslīgas divās pēdējās spēļu kārtās tiek galīgi noteikts vietu sadalijums Virslīgas turnīra tabulā. Šo kārtu spēļu norise vienā laikā noteikta tādēļ, lai komandas nebūtu informētas par citu spēļu iznākumu, un lai šo spēļu iznākums nevarētu ietekmēt komandu sniegumu. Šādā veidā tiek nodrošināta godīgas spēles principa ievērošana. Šādu praksi FIFA ir ieviesusi pēc 1982. gada Pasaules kausa izcīņas spēles starp Rietumvācijas un Austrijas izlasēm. Šajā spēlē komandas, zinot iepriekšējo spēļu rezultātu, acīmredzami apzināti uzrādīja nesportisku sniegumu, lai panāktu Alžīrijas komandas nenokļūšanu nākamajā raundā, kas bija izdevīgi gan Rietumvācijas, gan Austrijas izlasei. Futbola pasaulē šis gadījums pazīstams kā "Disgrace of Gijon"."

"Acīmredzami, ka šī principa realizācijai ir arī nepieciešams, lai pilnīgi visu iepriekšējo kārtu spēļu rezultāti būtu zināmi līdz brīdim, kad tiek uzsākta priekšpēdējā Virslīgas spēļu kārta. Tikai tā var nodrošināt Virslīgas čempionāta norisi atbilstoši godīgas spēles principam, kura ievērošanu visas ar sportu saistītajās jomās nosaka Sporta likuma 3. panta 2) punkts," uzsver "Riga FC". "Ja visas iepriekšējo kārtu spēles netiek izspēlētas līdz brīdim, kad tiek uzsākta priekšpēdējās kārtas spēļu izspēle, tad komandām var rasties faktiskas priekšrocības vai, gluži otrādi, tās var tikt nostādītas neizdevīgā pozīcijā. Konkrētajā gadījumā, 22. kārtas spēles izspēle pēc 26. kārtas spēļu izspēles ir pretrunā ar tiem būtiskajiem apsvērumiem, kuru dēļ Virslīgas reglamentā pastāv noteikums, ka divu pēdējo Virslīgas spēļu kārtas notiek vienlaicīgi."

"Turklāt, ja kādas kārtas izspēle nav pabeigta līdz priekšpēdējās kārtas spēļu sākumam, tad šī priekšpēdējā kārta nevar tikt uzskatīta par priekšpēdējo. Līdz ar to, nosakot 22. kārtas spēli pēc 26. kārtas spēļu norises, 26. kārtas spēles nevar uzskatīt par priekšpēdējās kārtas spēlēm. Līdz ar to šāds spēļu norises plāns arī formāli neatbilst Reglamenta 8.3. punkta noteikumiem," argumentē Latvijas čempioni.

"Riga FC" vērš uzmanību uz maču svarīgumu, jo "Riga FC' šobrīd cīnās par trešo titulu pēc kārtas, bet "Liepāja" kandidē uz dalību Eirokausos. "Ņemot vērā šīs likmes, ir īpaši svarīgi nodrošināt, lai Virslīgas spēles ar šo komandu līdzdalību tiktu izspēlētas tādā kārtībā, par kuras atbilstību Virslīgas reglamentam un godīgas spēles principiem nav ne mazāko šaubu."

"Pieļaujot iespēju, ka iepriekšējā kārtā neizspēlēta spēle tiek izspēlēta starp divu pēdējo virslīgas kārtu spēlēm, tiek radīts precedents, uz kuru komandas varēs atsaukties nākamajās Virslīgas spēļu sezonās, pieprasot spēļu pārcelšanu uz laiku starp priekšpēdējo un pēdējo spēļu kārtu. Turklāt ar rīcību, kas ir apšaubāma no godīgas spēles principa viedokļa, un neatbilst Virslīgas reglamenta noteikumiem un to garam, var tikt nodarīts kaitējums Virslīgas un tās organizācijas komitejas reputācijai, kā arī LFF reputācijai," turpina "Riga FC".

Latvijas čempioni savā vēstulē arī piedāvā risinājumu, kā izvairīties no turpmākiem strīdiem.

"Tādēļ par labāko situācijas risinājumu "Riga Football Club" uzskata pārceļamo 22. kārtas spēli starp FK "Liepāja" un RFS komandām izspēlēt pirms 2020. gada 22. novembra. Ja Virslīgas organizācijas komiteja uzskata, ka sakarā ar neizspēlēto spēli ir iespējams pārcelt Virslīgas priekšpēdējās un pēdējās kārtas spēles, tad "Riga Football Club" neiebilst arī pret šo kārtu pārcelšanu, ja vien tiek nodrošināts, ka visas iepriekšējo kārtu spēles tiek izspēlētas pirms priekšpēdējās kārtas spēļu sākuma," rosina "Riga FC".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!