Foto: Latvijas Futbola federācija

Par 2020. gada Latvijas kausa ieguvējiem futbolā svētdien, 8. novembrī, kļuva "Liepāja", kas finālā ar 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) papildlaikā pieveica "Ventspili".

Liepājnieki līdz ar to ieguva tiesības nākamgad spēlēt Eirokausos. Liepājas pilsētas komanda trešo reizi izcīna Latvijas kausu pēc valsts neatkarības atjaunošanas. 2006. gadā Latvijas kausu ieguva "Liepājas metalurgs", bet pašreizējā "Liepāja" trofeju ieguva 2017. gadā.

Uzvaru "Liepāja" nodrošināja brazīlietis Dodo jeb Luiss Paulu Ilariu, kurš pēc centrējuma precīzi ar galvu sita 94. minūtē.

Fināls iesākās ar aktīvu spēli abu komandu izpildījumā. Jau 40.sekundē pretinieku soda laukumā noteikumi tika pārkāpti pret liepājnieku Artūru Karašausku, taču soģis neriskēja piešķirt "pendeli" jau pašā mača sākumā. Nākamajās divās minūtēs tiesneša svilpes signāls bija dzirdams vēl vairākas reizes. 4.minūtē pēc kārtējā svilpes soda laukumā bumbu centrēja Eduards Tīdenbergs, bet pēc diviem vēlāk sekojošiem sitieniem, Konstantīns Mahnovskis aizvien bija nepārspēts.

Spēles 20.minūtē soda laukuma aprisēs pie bumba tika Valērijs Garbačiks, taču viņa sitienu vārtu apakšējā labajā stūrī atvairīja Mahnovskis. Četras minūtes vēlāk soda laukumā otro reizi paklupināts tika Karašausks, kurš uzreiz pieprasīja "pendeli", taču soģis šīm provokācijām nepakļāvās. Puslaika otrajā pusē pārsvars vairāk piederēja mājiniekiem.

Jau minūti līdz puslaika beigām Lukasa Villelas piespēli soda laukumā par vārtu guvumu pārvērst nespēja Kriss Ondongs-Mbā, bet liepājnieku ātro uzbruku ar pārkāpumu apturēja Beka Varšanidze. Pirmais puslaiks noslēdzās bez gūtiem vārtiem.

Arī otrā 45 minūtes abu komandu izpildījumā iesākās aktīvi, mājiniekiem desmit minūtes vēlāk iegūstot divas iespējas no stūra sitiena standarsituācijas. "Ventspils" centieni iekarot Oleksandra Ribkas vārtus bija nesekmīgi.

Nākamais spēles nogrieznis līdz aptuveni 75.minūtei noritēja piesardzīgi abu klubu izpildījumā, bet "klusumu" laukumā pārtrauca Karašauska solo gājiens uz vārtiem, pēc kura bumbu atsist spiests bija Mahnovskis. Brīdi vēlāk nopelnīto standartsituāciju no stūra vārtu guvumā pārvērst neizdevās. Desmit minūtes līdz puslaika beigām liepājnieki pie pretinieku vārtiem izpildīja standartsituāciju, Karašauskam soda laukumā saņemot bumbu, bet viņa sitiens lidoja krietni pāri pārliktnim.

Pamatlaika beigās aktīvāk uzbruka liepājnieki, bet pie sitienu iespējām centās tikt arī pretinieki, taču pēc tiesneša svilpes rezultāts aizvien bija neizšķirts. Šī bija jau 11.reize 16 Latvijas kausa finālos, kad uzvarētāju nācās noskaidrot pēc 90 spēlētām minūtēm.

Papildlaiku veiksmīgāk iesāka "Liepāja". Mārtiņš Ķigurs laukuma vidū ieguva bumbu un pietuvojās soda laukumam, to tālāk novirzot pie Milana Joksimoviča, kurš savukārt bumbu centrēja soda laukumā, kur Dodo spēlēja precīzi ar galvu. Papildlaika sestajā minūtē Kaspars Svārups soda laukumā piespēlēja Daniilam Ulimbaševam, bet viņš gaisā esošo bumbu raidīja pāri vārtiem.

Brīdi vēlāk Karašausks bumbu raidīja "Ventspils" komandas laukuma pusē, kur pirmais pie tās bija Dodo, bet Mahnovskis, glābjot situāciju, viņu paklupināja un pēc saņemtās sarkanās kartītes laukumu pameta. Viņa vietu vārtos ieņēma Dele Alampasu. Standartsituāciju no 16 metriem pēcāk izpildīja Karaušauks, bet Alampasu vēl spēlē neiesaistījās.

Papildlaika otrajās 15 minūtēs neviena no komandām vārtus vairs neguva, lai arī 115.minūtē norībēja "Ventspils" vārtu pārliktnis. Neraugoties uz viena vīra trūkumu sastāvā, "Ventspils" līdz pat spēles beigām demonstrēja nepiekāpīgu futbolu.


Liepājnieki pēdējās 14 spēlēs Latvijas čempionātā un kausa izcīņā kopš 12.augusta trīsreiz spēlējuši neizšķirti, ar šiem neizšķirtiem sākot 14 spēļu sēriju, un tikai divreiz zaudējuši. Tas notika 4.oktobrī izbraukumā pret "Riga" (1:2) un pēdējā Latvijas čempionāta spēlē savā laukumā ar Jūrmalas "Spartaku" (0:1).

Ne mazāk iespaidīga spēļu sērija ir "Ventspilij". No 18 pēdējām spēlēm kopš 8.augusta komanda visos turnīros piedzīvojusi vien trīs zaudējumus, no kuriem viens ir pret norvēģu grandu "Rosenborg" (1:5) Eiropas līgas kvalifikācijā. Pārējie zaudējumi ir viesos pret "Riga" (0:2) un savā laukumā 25.oktobrī ar "Liepāju" (0:2). Vēl šajā laikā piecreiz spēlēts neizšķirti.

Arī Latvijas čempionātā komandas turpat vien blakus ir. "Ventspils" ar 38 punktiem 25 spēlēs ir ceturtā, bet "Liepāja" ar 32 punktiem 23 mačos - sestā.

Šosezon komandas trīsreiz tikušās Latvijas čempionāta spēlēs. Pirmajā no tām mājās ar 2:1 uzvarēja ventspilnieki, otrajā Liepājā tika fiksēts 1:1 neizšķirts, bet trešajā Ventspilī ar 2:0 uzvarēja "Liepāja".

Šīs sezonas gaitā uz "Liepāju" devās vairāki futbolisti, kuri iepriekš pārstāvēja Ventspils klubu, - Ingars Sarmis Stuglis, Eduards Tīdenbergs un Abdullahi Alfa.

"Liepāja" turnīra astotdaļfinālā ar 1:0 uzvarēja "Daugavpils" komandu, ceturtdaļfinālā ar 3:1 pārspēja Jūrmalas "Spartaks" futbolistus, bet pusfinālā ar 2:0 apspēlēja "Valmieras" komandu, kas šajā turnīra posmā bija iekļuvusi pirmoreiz vēsturē. Līdz šim vienīgo reizi liepājnieki turnīra finālā spēlējuši 2017.gadā, kad kļuva par sacensību uzvarētājiem.

"Ventspils" ieņem dalītu otro vietu Latvijas kausa izcīņas titulētāko klubu sarakstā - turnīrā izdevies triumfēt septiņas reizes, par vienu atpaliekot no "Skonto". Līdz šim pēdējo reizi tas komandai padevās 2016./2017.gada sezonā, bet kopumā turnīra izšķirošo maču komanda tagad sasniegusi jau 11 reizes.

Iepriekš šosezon ventspilnieki astotdaļfinālā ar 4:0 uzvarēja pirmās līgas pārstāvjus "Lokomotiv Daugavpils", ceturtdaļfinālā pēc bezvārtu neizšķirta pēcspēles sitienos pārspēja pērnos Latvijas kausa finālistus "Jelgava", bet pusfinālā aizlika kāju priekšā arī pērnajiem kausa ieguvējiem RFS, svinot panākumu ar 1:0.

Ārpus komandām un spēles organizatoriem maču klātienē, ievērojot drošības pasākumus, apmeklēja vien noteikts skaits mediju pārstāvju, lūgtie viesi un abu komandu aicinātās personas.

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936.gada pie prestižās trofejas tikušas 38 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 12 dažādas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!