"Optibet" Latvijas futbola virslīgas klubs "Valmiera FC" noteiktajā termiņā nav izpildījis Latvijas Futbola federācijas (LFF) Spēlētāju statusa un pāreju komitejas (SSPK) lēmumu par konstatētajiem pārkāpumiem attiecībās ar futbolistiem, līdz ar to Vidzemes klubam varētu piespriest arī soda sankcijas.

Viena no iespējamām sankcijām ir arī punktu atņemšana. Ja LFF pieņems lēmumu bargi sodīt Vidzemes klubu, tad "Valmiera FC" varētu zaudēt vietu Eirokausos. Šobrīd karantīnā esošais "Valmiera FC" "Optibet" Latvijas virslīgā ieņem trešo vietu, par diviem punktiem apsteidzot "Ventspili" un par septiņiem punktiem "Liepāju".

Abi Kurzemes klubi par vienu ceļazīmi uz Eirokausiem cīnīsies Latvijas kausa finālā, bet vēl trīs ceļazīmes tiek sadalītas virslīgā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka septembrī Latvijas futbolists Vitālijs Jagodinskis, Ukrainas futbolisti Mikola Musoļitins un Andrijs Kožuhars uzvarēja strīdā ar "Valmiera FC". LFF Spēlētāju statusa un pāreju komiteja (SSPK) daļēji apmierināja futbolistu prasību un lika "Valmiera FC" samaksāt kopā 285 000 eiro. Ja būtu apmierinātas futbolistu visas prasības, Vidzemes klubam kompensācijās būtu jāmaksā apmēram pusotrs miljons eiro.

Klubs nebija apmierināts un turpināja strīdēties Apelāciju komitejā. Tur vērsās arī futbolisti. Oktobra vidū LFF Apelāciju komiteja skatīja visu iesaistīto iesniegumus un nolēma, ka "Valmiera FC" pieļāvusi būtiskus šo spēlētāju darba līguma pārkāpumus un futbolistiem ir jāizmaksā ievērojamas kompensācijas.

Turklāt Apelāciju komiteja mainīja SSPK lēmuma dažus punktus par sliktu "Valmiera FC", palielinot izmaksājamo kompensāciju ukraiņu futbolistiem. Līdz ar to summā Vidzemes klubam 10 dienu laikā kopš Apelāciju komisijas lēmuma (2020. gada 16. oktobris) būtu jāizmaksā visiem trim futbolistiem kopā vairāk nekā 320 000 eiro.

Tomēr "Valmiera FC" pienākumu nav izpildījusi, apliecināja LFF. "Informējam, ka minētie LFF SSPK un AK lēmumi nav izpildīti. Attiecībā uz to LFF Disciplinārlietu komiteja ir saņēmusi visu trīs lietā iesaistīto spēlētāju iesniegumus," portālam "Delfi" skaidroja LFF, bilsto, ka "juridisko institūciju lēmumu izpildes kontroli īsteno attiecīgā komiteja, ieskaitot komitejas sekretāru".

Paredzams, ka šonedēļ par "Valmiera FC" neizpildītajām saistībām un neizpildītajiem SSPK un Apelāciju komitejas lēmumiem spriedīs DK, kurai jālemj par iespējamām soda sankcijām.

Disciplinārā reglamenta pielikums paredz, ka par LFF juridisko institūciju lēmumu neizpildi var piespriest 400 eiro naudas sodu un/vai "Disciplinārā reglamenta p.1.5. vai p.1.6. paredzētās sankcijas". Šie punkti nosaka, ka juridiskām personām iespējams piemērot sekojošas sankcijas – brīdinājums; naudas sods; spēlētāju pāreju aizliegums; spēles sarīkošana bez skatītājiem; spēles sarīkošana neitrālā laukumā; aizliegums reģistrēt jaunus spēlētājus; spēles rezultāta anulēšana; izslēgšana no sacensībām; zaudējuma piešķiršana; punktu atņemšana; pārcelšana uz zemāku līgu; apbalvojumu atņemšana; aizliegums spēlēt noteiktā stadionā; spēles atkārtota aizvadīšana.

Tomēr futbola klubiem ir saistošs arī LFF spēlētāju statusa un pāreju reglamenta pielikums. Tajā noteikts, ka par saistību nenokārtošanu, pamatojoties uz LFF Spēlētāju statusa un pāreju komisijas lēmuma, klubam var uzlikt sodu līdz 1422,87 eiro, liegt reģistrēt jaunus futbolistus vai atņemt sacensību punktus.

LFF reglamentos gan precīzi nav noteikts, no kā ir atkarīgs soda sankciju bargums.

Portāls "Delfi" pagājušajā ceturtdienā nosūtīja jautājumus "Valmiera FC" valdes loceklim Uldim Pūcītim, tomēr līdz otrdienas vakaram atbildes netika saņemtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!