Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komiteja par LFF lēmumu nepildīšanu pagaidām sodījusi "Optibet" Latvijas virslīgas klubu "Valmiera FC" ar 400 eiro lielu naudas sodu, bet Vidzemes klubs lēmumus strīdā ar bijušo kluba futbolistu Andriju Kožuharu pārsūdzējis Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka septembrī Latvijas futbolists Vitālijs Jagodinskis, Ukrainas futbolisti Mikola Musoļitins un Andrijs Kožuhars uzvarēja strīdā ar "Valmiera FC". LFF Spēlētāju statusa un pāreju komiteja (SSPK) daļēji apmierināja futbolistu prasību un lika "Valmiera FC" samaksāt kopā 285 000 eiro. Ja būtu apmierinātas futbolistu visas prasības, Vidzemes klubam kompensācijās būtu jāmaksā apmēram pusotrs miljons eiro.

Klubs nebija apmierināts un turpināja strīdēties Apelāciju komitejā. Tur vērsās arī futbolisti. Oktobra vidū LFF Apelāciju komiteja skatīja visu iesaistīto iesniegumus un nolēma, ka "Valmiera FC" pieļāvusi būtiskus šo spēlētāju darba līguma pārkāpumus un futbolistiem ir jāizmaksā ievērojamas kompensācijas.

Turklāt Apelāciju komiteja mainīja SSPK lēmuma dažus punktus par sliktu "Valmiera FC", palielinot izmaksājamo kompensāciju ukraiņu futbolistiem. Līdz ar to summā Vidzemes klubam 10 dienu laikā kopš Apelāciju komisijas lēmuma (2020. gada 16. oktobris) būtu jāizmaksā visiem trim futbolistiem kopā vairāk nekā 320 000 eiro.

Tā kā Valmieras klubs nebija izpildījis lemto, tad LFF DK lēma par soda sankcijām. Lēmumā gan minēts tikai piespriestais 400 eiro sods par nezpildīto LFF SSPK lēmumu attiecībā uz Kožuhara darba samaksu. "Valmiera FC" uzdots veikt algas samaksu līdz 19. novembrim, savādāk sankcijas varētu būt jau bargākas.

Savukārt citos jautājumos saistībā ar Kožuhara strīdu Vidzemes klubs lēmis vērsties CAS. Kā norāda LFF, "Valmiera FC" lūdz CAS atcelt 16. oktobra Apelāciju komitejas lēmumu un attiecīgi arī SSPK lēmumu tajā daļā, kurā lēmums bija pārsūdzēts apelācijas kārtībā. Līdz ar to šajā daļā DK lēmumu pēc būtības neizskata līdz attiecīga CAS lēmuma saņemšanai.

LFF DK lēmumā nekas nav minēts saistībā ar LFF lēmumu nepildīšanu attiecībā uz strīdu ar Jagodinski un Musoļitinu.

Kā portālam "Delfi" skaidroja LFF sacensību daļas vadītājs un DK sekretārs Artūrs Saļņikovs, "Valmiera FC" apstrīdējusi lēmumus par visiem trim futbolistiem, bet nav apstrīdējusi tikai vienu - jau minēto - punktu, kas skar Kožuhara algas izmaksu. Tāpēc arī DK skatījusi jautājumu tikai šajā pozīcijā - par Kožuharam neizmaksāto algu.

Saļņikovs gan nemācēja skaidrot, kādēļ "Valmiera FC" nav saņēmusi sodu jau ātrāk pēc Apelāciju komitejas noteiktā termiņa beigām, bet tikai tagad.

LFF augstākā instance - Apelāciju komiteja - savu lēmumu pieņēma 16. oktobrī. Tajā bija teikts, ka lēmums jāizpilda desmit dienu laikā (līdz 26. oktobrim). Futbolisti iesniegumus DK uzrakstīja 29. oktobrī, arī "Valmiera FC" skaidrojumus sniedza 29. oktobrī.

LFF DK sēdes notikušas gan 2., gan 3. novembrī, taču tajās nav skatīts "Valmiera FC" jautājums. Dienu vēlāk - 4. novembrī - "Valmiera FC" vērsās ar pirmējo iesniegumu CAS, ar kuru informēja, ka detalizētu un pamatotu iesniegumu iesniegs CAS noteiktajos termiņos.

Tikai jau pēc "Valmiera FC" iesnieguma Sporta arbitrāžas tiesā šo jautājumu par Valmieras klubam piemērojamām sankcijām skatīja jau LFF DK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!