"Optibet" futbola virslīgas klubs "Valmiera" FC, kas Vācijas bundeslīgas vienībai "1. FC Koln" izīrējis Nigērijas futbolistu Toluvulasi Arokodari, kopumā par futbolista pāreju varētu saņemt 2,85 miljonus eiro, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Jau ziņots, ka "Valmiera" pirms pāris nedēļām 19 gadus veco Arokodari izīrēja Ķelnes klubam līdz Vācijas bundeslīgas sezonas beigām.

Vidzemes klubs piekritis virslīgas 2020. gada sezonas naskāko vārtu guvēju izīrēt par 550 tūkstošiem eiro, portālam "Delfi" atklāja darījumam tuvu esoša persona. "1. FC Koln" pieder arī tiesības futbolistu pilnībā iegādāties par 2,3 miljoniem eiro. Futbolistam nav jāsasniedz kāds noteikts statistisks rādītājs, lai šīs summas piepildītos, avots atklāja portālam.

Savukārt futbola klubs "Valmiera" saņems 15 procentus no nākamās pārejas, ja Ķelnes vienība pēcāk pārdos Arokodari citai komandai.

Arokodare, kurš 23. novembrī varēs svinēt savu 20. dzimšanas dienu, pagaidām piedalījies divos bundeslīgas mačos. Futbolists debitēja pret Bīlefeldes "Arminia" komandu, laukumā nākot mača 76. minūtē, savukārt aizvadītajā nedēļas nogalē viņš spēlē pret Menhengladbahas "Borussia" iesaistījās 77. minūtē. Pagaidām futbolists vārtus nav guvis, bet Ķelnes vienība trijos mačos piedzīvojusi vien zaudējumus.

Portāls "Delfi" pirms pārejas vēstīja, ka par Arokodari ilgstoši interesējās Beļģijas futbola klubs "Anderlecht". Beļģijas kluba vadība "Valmiera" FC par spēlētāja pāreju piedāvāja 1,5 miljonus eiro, bet Vidzemes klubs šo summu noraidīja. Latvijas futbola klubs tā vietā par 19 gadus veco Nigērijas uzbrucēju no "Anderlecht" vēlējies saņemt 2 miljonus eiro.

Lai gan precīzas summas nav zināmas, futbola klubs "Skonto" savulaik saņēmis ap 2 miljoniem eiro par Andreja Rubina pārdošanu "Crystal Palace" vienībai, kā arī par Māra Verpakovska pāreju uz Kijevas "Dinamo" klubu. Visticamāk, šie transfēri uzskatāmi par Latvijas futbola rekordiem.

Savukārt uz Vācijas bundeslīgu līdz šim neviens futbolists no Latvijas virslīgas nebija pa tiešo devies. Zīmīgi, ka karjeru Ķelnes vienībā 2017. gadā tieši noslēdza bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš vienīgais no Latvijas futbolistiem spēlējis spēcīgajā čempionātā.

Pēdējo gadu laikā Nigērijas futbolistus veiksmīgi pārdevis virslīgas klubs "Ventspils". 2018. gadā no "Ventspils" uz Norvēģijas klubu "Start" par summu ap 700 tūkstošiem eiro pārgāja uzbrucējs Adeleke Akinjemi, bet gadu vēlāk Šveices superlīgas klubam "Zurich" pievienojās Tosins Aijeguns. Aijeguna pārejas summa bijusi 450 tūkstoši eiro, medijam "Sportacentrs.com" atklāja FK "Ventspils" īpašnieks Adlans Šišhanovs.

Toluvulase Arokodare šosezon pašmāju čempionātā 16 spēlēs izcēlies ar 15 gūtiem vārtiem. Vidzemes kluba rindās viņš pirmo reizi devās laukumā 2019. gada 30. jūnijā, kopā "Valmieras" labā 34 spēlēs atzīmējoties ar 22 vārtu guvumiem.

Pirms šī gada 16. augustā paredzētās spēles ar FK "Liepāja" uzbrucēja pārstāvētā "Valmiera" paziņoja, ka Arokodare atteicies piedalīties spēlē un iepriekšējās dienas treniņā. Klubs paziņojumā to pamatoja ar spēlētāja aģenta Žana Žerāra vēlmi panākt ātrāku Arokodares pāreju uz "Anderlecht", kā arī minēja, ka par 19 gadus veco nigērieti interesējas vairāk nekā desmit Eiropas klubi.

Pats futbolists medijam "Sportacentrs.com" pēc tam atklāja, ka juties psiholoģiski satriekts, jo "Valmiera" bloķējusi viņa pāreju, kas būtu Latvijas futbola transfēru rekords. Viņa pārstāvis "Valmieras" klubam arī esot piedāvājis variantu, ka Arokodare sezonu noslēdz turpat, bet uz Beļģiju pārceļas 2021. gada janvārī.

Ķelnes klubs lielāko daļu savas eksistences pavadījis bundeslīgā, tajā triumfējot 1963. un 1978. gadā. Kopš gadsimtu mijas "1. FC Koln" septiņas sezonas pavadījis Vācijas otrajā bundeslīgā, bet tā labākais sasniegums spēcīgāko sabiedrībā bijusi piektā vieta 2016./2017. gada sezonā.

Savukārt Valmieras futbola klubs virslīgā iekļuva pirms 2018. gada sezonas, triumfējot Latvijas 1. līgā. Savā pirmajā sezonā tas 28 mačos izcīnīja vien astoņus punktus, ieņemot pēdējo, astoto vietu, bet pozīciju stiprāko sabiedrībā saglabāja, pateicoties virslīgas paplašināšanai līdz deviņiem klubiem.

Šovasar "Valmiera" ar zaudējumu pirmajā kārtā debitēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā, pateicoties pērn izcīnītajai ceturtajai vietai Latvijas futbola virslīgā. Pēc 21 aizvadītas kārtas Vidzemes klubs šī gada čempionātā atrodas trešajā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!