Foto: LETA
Latvijas Basketbola savienības (LBS) Tiesnešu komisija (TK), turpinot solīto, publiskojusi otro skaidrojumu par strīdīgām epizodēm spēlēs.

"Lai palīdzētu labāk izprast tiesnešu lēmumus un uzlabotu informācijas apriti starp visiem basketbola procesa dalībniekiem, reizi mēnesī publiskosim LBS Tiesnešu komisijas oficiālu skaidrojumu par interesantām situācijām pašmāju līgu spēlēs. Rīkosimies sistemātiski – izskaidrojot noteikumu būtību un parādot praktiskus piemērus no izvēlētām spēlēm ar nosaukumu "Grūtie lēmumi"," saka TK.

Portāls "Delfi" publicē TK skaidrojumus par vairākām epizodēm.

Centra auta pārkāpums

3,8 sekundes pirmspamatlaika beigām, BK "Liepāja" ievada bumbu spēlē uzbrukuma zonā, to saņem Nr.3, kurš uzreiz bumbu nenotver. Lai to izdarītu, nākas paspert papildu soļus centra līnijas virzienā. Pēc bumbas notveršanas Nr.3 ar kreiso kāju apstājas pie pašas centra līnijas, bet, pagriežoties groza virzienā, ar labo kāju uzkāpj uz tās.

Tiesnešu komisijas viedoklis: pareizs tiesneša lēmums – precīzi fiksēts "Centra auta" pārkāpums.

Nostaigāts vai nav nostaigāts?

Liepājas komandas spēlētājs Nr.9 sāk ātro uzbrukumu, dodas "Jūrmala/Betsafe" groza virzienā un, par spīti aizsarga Nr.15 atļautai pretestībai, gūst grozu. Tiesneši neieskaita gūto grozu, fiksējot Nr.9 pārkāpumu – nostaigāts.

Tiesnešu komisijas viedoklis: nepareizs lēmums – uzbrucējs izdarīja atļautus soļus no brīža, kad paņēma bumbu rokās līdz metienam pa grozu – 0 (''zero step'' – šajā brīdī bumba ir uzbrucēja rokās), 1, 2 un metiens pa grozu.

Aizsargam sods ir vai nav

9 sekundes pirms pamatlaika beigām "Parnu Sadam" komanda ievada bumbu uzbrukumā, iespēlē to spēlētājam Nr.10, kurš, 3 sekundes pirms pamatlaika beigām izdara trīspunktu metienu. Pēc izdarītā metiena, uzbrucējs cenšas izprovocēt piezīmi, izmetot kājas ārpus sava "cilindra", mēģinot atrast kontaktu ar "Valmiera Glass VIA" aizsargu, kurš cenšas atļauti bloķēt metienu, atrodoties savā "cilindrā".

Tiesnešu komisijas viedoklis: pareizs lēmums – nav pārkāpuma, jo Valmieras komandas Nr.23 nav pārkāpis noteikumus.

Lejupejoša bumba/iejaukšanās spēlē "Jūrmala/Betsafe" – BK "Ogre"

Pēc Jūrmalas Nr.33 caurgājiena un metiena pa grozu, bumbai, kas atrodas uz groza stīpas, ir reāla iespēja iekrist grozā, bet to no groza izsit "Ogres" spēlētājs Nr.21. Grozs netiek ieskaitīts, spēle turpinās,
FIBA noteikumu punktā 31.2.4 teikts: aizsardzības spēlētāja pieskaršanās bumbai, kura jau atrodas grozā, un/vai grozam tādejādi novēršot bumbas izkrišanu cauri grozam, tiek uzskatīta par iejaukšanos (interference).

Bumbas statusu – tā ir grozā vai nav – nosaka noteikumi un to interpretācijas: bumba ir grozā, ja bumbas mazākā daļa atrodas stīpas līmenī vai zem tās.

Ja aizsardzības spēlētājs aizsit/pasit bumba šajā brīdī (attēls Nr1), nepārkāpjot citus 31.2 noteikuma punktos, tā ir atļauta aizsardzības spēlētāja darbība.
Ja aizsardzības spēlētājs šajā brīdī, kad bumbas atrodas grozā – tās mazākā daļa ir vienā līmenī vai zem groza stīpas līmeņa (attēls Nr.2) –, aizsit/izsit bumbu no groza, tiesnešiem jāskaita attiecīgi 1,2 vai 3 punkti.

Tiesnešu komisijas viedoklis: nepareizs tiesnešu lēmums – jāskaita 2 punkti Jūrmalas komandai.

Nostaigāts

"VEF Rīga" spēlētājs Nr.3, veicot caurgājienu uz grozu, izdara tā saukto "skip step" – pēc dribla izdara soli ar kreiso kāju un piezemējas uz kreisās kājas, pirms izdarījis metienu pa grozu vai piespēli partneriem. Tādējādi pārkāpts noteikumu punkts 25.2.1 (nostaigāts), kurš nosaka, ka spēlētājs, pēc dribla veikšanas nedrīkst atkārtoti pieskarties grīdai ar to pašu kāju, ar kuru atspērās, beidzot driblu un uzsāka metienu pa grozu vai piespēli partnerim.

Tiesnešu komisijas viedoklis: pareizs lēmums, jo "VEF Rīga" spēlētājs ir pārkāpis noteikumus, iegūstot priekšrocību pret aizsardzības spēlētāju, kurš pārkāpj noteikumus pēc tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!