Foto: Ģirts Gertsons
Tālmetienu septiņas sekundes pirms mača finālsvilpes iemetot Renāram Birkānam, "Latvijas Universitātes" (LU) komanda trešdien "OlyBet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas mačā viesos negaidīti ar rezultātu 67:62 (16:23, 21:17, 10:11, 20:11) pārspēja "Ogri".

Tieši Birkāns ar 17 punktiem, piecām atlēkušajām bumbām, sešām rezultatīvām piespēlēm un septiņiem izprovocētiem pārkāpumiem bija ražīgākais LU rindās. Vēl viesiem 16 punktus iemeta Adrians Šnipke, bet 11 punkti bija Linardam Jaunzemam. Laukuma saimniekiem 15 punktus guva Edgars Lasenbergs, bet 12 punkti un deviņas bumbas zem groziem bija Jānim Pozņakam.

"Ogres" komanda lielāko daļu mačā bija vadībā un arī ceturtajā ceturtdaļā tai piederēja septiņu punktu pārsvars (). Uz to studenti atbildēja ar astoņiem bezatbildes punktiem, lauvas tiesu jeb piecus iemetot Birkānam, bet trīs - Šnipkem.

Turpinājumā laukuma saimnieki divreiz panāca neizšķirtu, bet septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām viens pats aiz perimetra tika atstāts Birkāns, kurš panāca 65:62. "Ogres" pēdējā uzbrukumā Kristapa Dārgā piespēli pārtvēra Birkāns, kurš aizgāja viens pats uz grozu un pielika punktu LU uzvarai - 67:62.

Ogrēnieši aizvada neveiksmīgu nogriezni, jo februārī piecās spēlēs cietuši četrus zaudējumus. Savukārt LU ar iepriekšējā mačā izcīnīto uzvaru pār "Liepāju" pārtraukusi četru zaudējumu sēriju. "Studentiem" šīs uzvaras ir svarīgas par vietu Latvijas čempionāta sešiniekā.

"Ogres" komandu šobrīd vada ilggadējais LU galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis. "Ogres" kreklā spēlē arī vairāki savulaik LU pārstāvējuši basketbolisti kā Kristaps Dārgais, Edgars Lasenbergs, Rihards Zēbergs un Renārs Magone.

Abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē "Ogre" Lāčplēša dienā uzvarēja ar 86:60.

Tikmēr Latvijas vicečempione "VEF Rīga" viesos ar rezultātu 8 (26:12, 20:12, 24:18, 12:12) pārspēja "Valga-Valka"/"Maks&Moorits" komandu, abām vienībām laukumā laižot pa septiņiem spēlētājiem.

Rīdziniekiem rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Andris Misters, 16 punkti un deviņas atlēkušās bumbas bija Stīvenam Zekam, 13 punktus iemeta Artūrs Ausējs, bet 12 - Glens Kouzijs. Mājiniekiem 14 punktus guva Dešons Kings, bet pa astoņiem punktiem sameta Elvis Endzels un Kristaps Miglinieks.

Rīdzinieki apvienotajā čempionātā izcīnījuši desmit uzvaras pēc kārtas, kamēr valcēnieši pēdējo desmit dueļu griezumā guvuši vien trīs panākumus, turklāt iepriekšējā spēlē ar 59:70 tika zaudēts turnīra pastarītei "Jēkabpils"/"SMScredit.lv".

Abas komandas savā starpā tikās arī novembra vidū, kad ar 96:78 pārāka bija "VEF Rīga" komanda.

Vēl šodien Ervīna Jonāta pārstāvētā Raplas "Avis Utilitas" viesos ar 76:85 (, 18:19, 23:20, 17:26) piekāpās Igaunijas vicečempionei "Tartu Universitātei". Jonāts Raplas komandas rindās guva septiņus punktus.

Tikmēr no negaidīta zaudējuma tikai pēdējās sekundēs izbēga Igaunijas čempione Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas savā laukumā ar rezultātu 93:92 (, 30:25, 28:19, 14:27) pārspēja Tallinas "Kalev"/TLU vienību.

Latvijas-Igaunijas līgas kopvērtējuma vadībā ar 22 uzvarām 23 mačos atrodas "Ventspils", kamēr tai ar 22 uzvarām 24 spēlēs seko "VEF Rīga", trešā ar 20 uzvarām 22 dueļos ir Tallinas "Kalev"/"Cramo", bet ceturtā ar 15 panākumiem 24 cīņās ir "Ogre". Aiz pirmā četrinieka ar 13 panākumiem 22 mačos ir Tallinas "TalTech", sestajā pozīcijā ar 11 uzvarām 22 cīņās ir "Tartu Universitāte", bet tālāk 11 uzvarām 23 spēlēs ir Raplas "Avis Utilitas" komanda.

Pirmo astoņnieku ar 11 uzvarām 24 mačos noslēdz "Jūrmala"/"Betsafe", bet tālāk ar desmit uzvarām 23 un 24 mačos seko Pērnavas "Sadam" un Tallinas "Kalev"/TLU. Septiņas uzvaras 22 mačos guvusi "Latvijas Universitāte", bet septiņi panākumi 23 cīņās ir "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" vienībai. Seši panākumi 23 dueļos ir "Valga-Valka"/"Maks&Moorits" komandai, piecas uzvaras 22 mačos guvusi "Liepāja", bet tabulu ar divām uzvarām 23 spēlēs noslēdz "Jēkabpils"/"SMScredit.lv".

Jaunizveidotajā Latvijas un Igaunijas līgas čempionātā šosezon piedalās 15 komandas.

Turnīrā komandas aizvadīs divu apļu cīņas, pēc tam astoņām labākajām piedaloties izslēgšanas spēlēs, noskaidrojot četras finālturnīra jeb "Final Four" dalībnieces, kuras 5. un 6.aprīlī sacentīsies Tallinas "Kalev"/"Cramo" mājvietā "Saku Surhall". Savukārt pēc tam notiks abu valstu čempionātu izslēgšanas turnīri.

Šogad par Latvijas čempioniem pirmo reizi kopš 2014.gada kļuva "Ventspils" basketbolisti, kas finālsērijā ar 4-2 pieveica pagājušās sezonas čempioni "VEF Rīga". Savukārt Igaunijā triumfēja Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas finālsērijā ar 4-0 guva virsroku pār "Tartu Universitāti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!