Svētdien, 21. aprīlī, pulksten 17.00 Olimpiskajā centrā "Ventspils" "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas pusfināla sērijas pirmā spēlē tiekas pagājušā gada čempioni basketbola klubs "Ventspils" un "Jūrmala/Betsafe" vienība.

Šo maču tiešraidē var vērot portālā "Delfi" un televīzijas kanālā "Best4Sport TV". Pusfinālā cīņa ritēs līdz trim uzvarām.

Pamatturnīrā abās spēlēs uzvarēja BK “Ventspils” – 8. decembrī izbraukumā ar 72:62, 13. februārī savā laukumā ar 7.

BK “Ventspils” Latvijas čempionāta pusfinālā spēlē 24. sezonu pēc kārtas. Līdz šim sērijās izcīnītas 18 uzvaras, turklāt 14 gadījumos pretiniekiem neļaujot uzvarēt nevienā spēlē (astoņas reizes 3:0, piecas reizes 2:0, vienreiz 4:0). Vienreiz uzvarēts ar 3:1, trīs reizes ar 3:2 – 1999. gadā cīņā ar Gulbenes “ASK/Buki”, 2014. un 2015. gadā – ar BK “Jēkabpils.

Tikai piecos gadījumos piedzīvoti zaudējumi (pēdējo reizi 2016. gadā 2:3 pret “VEF Rīga”). Jūrmalas komanda ir ventspilnieku 12. sāncensis pusfinālā. Visbiežāk – pa četrām reizēm – spēlēts ar Liepājas (3-1) un Gulbenes (4-0) komandām, kā arī “LainERS”/“Baronu” (4-0). Pa divām reizēm uzvarētas Valmieras un Jēkabpils vienības, pa reizei – “Zemessargs/Roja” un BK “Ogre”. Negatīva bilance tikai ar “VEF Rīga” (1-2), “ASK Rīga” (0-1) un “Metropoli” (0-1).

Ventspilniekiem vietējā “frontē” šī bijusi viena no veiksmīgākajām sezonām – 29 uzvaras pēc kārtas, tai skaitā triumfs OlyBet Latvijas – Igaunijas līgas Final 4 turnīrā, ar saldu uzvaru finālā pār principiālajiem sāncenšiem “VEF Rīga” (102:80) un ierakstu apvienotās līgas uzvarētāju saraksta pirmajā rindiņā. Tallinas cīņām sekojusī divu nedēļu pauze bija noderīga, lai līderi uzlādētu patukšotās fizisko un morālo spēku baterijas.

Joprojām nav skaidras atbilde uz jautājumu, vai ar šo laiku būs pieticis, lai veselību atgūtu saspēles vadītājs Arons Džonsons, kurš sezonas garumā bijis galvenais komandas spēli stabilizējošais faktors (vidēji spēlē 10,6 punkti un 6,6 piespēles). Viņam nespēlējot, Tallinā savu darbu gan lieliski paveica Ingus Jakovičs (sezonā 9+3,1), Rihards Lomažs (13,1+4,3) un Mārcis Vītols (11,3+3,8).

Piedevām produktīvi nospēlēja gandrīz visi pamatrotācijas spēlētāji – arī Māris Gulbis (11,5 + 4,3 atlēkušās), Jānis Bērziņš (7,5+6,1), Džonatans Arledžs (12,6+5,8) un Osmans Drame (11,5+7). Ja spēles garšu atgūs Ronalds Zaķis (11,3+4,8), ventspilnieku sastāvā vāju vietu nebūs. Ar noteikumu, ka visi minētie būs ierindā.

Jūrmalnieki Latvijas čempionāta pusfinālā iekļuvuši trešo reizi. 2014. un 2018. gadā pret “VEF Rīga” nav izdevies izcīnīt nevienu uzvaru (divreiz pa 0:3).

“Jūrmala/Betsafe” komanda sezonas laikā risināja komplektācijas problēmas, par kurām galu galā samaksāja, pēdējā brīdī paliekot ārpus OlyBet Latvijas – Igaunijas līgas ceturtdaļfināla (no janvāra vidus līdz marta beigām deviņās spēlēs tikai trīs uzvaras).

Toties Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrs sagaidīts pilnā 12 vīru sastāvā, turklāt visās pozīcijās ir gana pieredzējuši un meistarīgi spēlētāji, lai varētu lolot cerību nopietni pacīnīties pat ar pamatturnīra labāko komandu.

Skanīgu uzvārdu netrūkst. Ārējā līnijā Edgars Jeromanovs (vidēji spēlē 11,2 punkti), Kristaps Mediss (11), Kaspars Vecvagars (17,8), Uģis Pinete (10,3), Kristaps Pļavnieks (7,9 un 3,4 piespēles) un tagad arī Roberts Krastiņš (5,7), pie groziem Lauris Blaus (13,3 un 7,7 atl.), Jurijs Aleksejevs (12+6,3), Karls Montgomerijs (5,3+7,3) un Māris Ziediņš (6+7).

Lielais jautājums – vai ar dažām kopā pavadītām nedēļām būs pieticis, lai spēlētāji saprastu un pieņemtu galvenā trenera Mārtiņa Gulbja uzstādījumus, sadalītu lomas un laukumā būtu vienota komanda.

Ceturtdaļfinālā pret “Latvijas Universitāti” pirmajās divās spēlēs nepameta sajūta, ka “Jūrmalai” iekšā ir vairāk nekā nāk ārā (7 un 60:55). Trešajā uzvara bija pārliecinoša (90:59), taču, iespējams, paši studenti jau bija pārāk samierinājušies ar likteni. Pret “Ventspili” papildus mobilizācijas pasākumi gan nebūs nepieciešami – tad arī redzēs, uz ko “Jūrmala/Betsafe” aktuālais modelis patiesībā spējīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!