Basketbola kluba “Ventspils” līdzjutēju kolektīvam “A-Sektors” pirms "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas otrās spēles pret mājiniekiem “VEF Rīga” komandu nav ļauts “Arēnā Rīga” ienest fanu kluba dalībnieka Pētera Neimaņa portretus, bet pati VEF vienība spēli no spēles lems, vai Neimanim tiks dota iespēja apmeklēt rīdzinieku komandas mājas spēles.

“VEF Rīga” vienība par drošības nenodrošināšanu 13. oktobra "OlyBet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas spēlē pret kurzemniekiem no līgas vadības saņēma 700 eiro sodu. Toreiz pēc “vefieša” Arta Ates neprecīzā metiena uzvaru ar 90:89 varēja svinēt viesu komanda "Ventspils", kuras vairāki fani pēc beigu signāla agresīvi metās virsū vienam no spēles tiesnešiem Ingum Baumanim.

Pēcāk basketbola kluba "VEF Rīga" valde pieņēma lēmumu piemērot aizliegumu turpmāk apmeklēt komandas spēles BK "Ventspils" līdzjutējam Pēterim Neimanim.

Taču pirms trešdien notikušās otrās finālsērijas spēles “A-Sektors” sociālajā vietnē “Instagram” ievietoja fotogrāfiju, kas mudināja domāt, ka Neimanis fanu klubam dosies līdzi uz Rīgu.

View this post on Instagram

Dodamies uz Rīgu #mēsvisiparbkventspils
A post shared by A-Sektors (@asektors) on May 8, 2019 at 7:12am PDT

Pats ventspilnieks taujāts par to, vai patiešām bijis Rīgā, klāstīja, ka šāda neziņas celšana bijis viņa mērķis.

“Tas tā bija domāts! Padomāju, ka vajag jautrību, tāpēc uztaisīju autobusā “selfiju”. Uz Rīgu nebraucu, bet sataisīju tikai tādu šumu,” skaidroja Neimanis.

“Man pirms spēles atsūtīja bildi, kurā Neimanis nofotografējies ar “A-Sektoru”, braucot uz maču. Tajā mirklī uzreiz parādīju apsargiem un teicu, ka kluba valdes lēmums paredz viņu tribīnēs neielaist, par ko informēta arī Latvijas Basketbola savienība (LBS). Pateicu arī “Ventspils” menedžerim Mārtiņam Rībenam, ka viņu nelaidīsim,” notikumus atminējās VEF kluba direktors Gatis Jahovičs.

“Pirms tam jau bija noskaidrots, ka VEF uz šo spēli negrib mani laist iekšā. Pēc tam viņi domāšot tālāk, kas ir tāda interesanta informācija. Nezinu gan, kas mainīsies pa to laiku. Izdomāju, ka nav jēgas braukt un cīnīties. Tā vietā sataisījām lielus manus portretus, ar kuriem bija domāts mani aizstāt. Taču apsargi tos atņēma. Tā arī 11 A3 lieluma Neimaņi tomēr neieradās uz spēli,” klāstīja "A-Sektors" pārstāvis.

View this post on Instagram

Nu ko Dārgie Draugi Sērijā 1:1 Turpinam Tādā pašā gārā #Need3More 💛💙💛
A post shared by A-Sektors (@asektors) on May 8, 2019 at 1:52pm PDT

“Apsardzi koordinējam mēs. Ja rodas kādas problēmas, tad apsardze parasti sazinās ar mani. Pirms šīs spēles gan tā nenotika. Skaidrs, ka ir noteikumi, kas paredz, ka sprāgstvielas, pudeles un citas lietas nedrīkst ienest. Līdz šim vienmēr bijis prasīts par karogiem un pūšamajām taurītēm, jo darbinieki strādā arī citos pasākumos, kur tās bieži neatļauj ienest. Mēs tās atļaujam,” teica Jahovičs, kurš arīdzan apstiprināja, ka pirms katras finālsērijas spēles atsevišķi tiks paziņots kluba valdes lēmums, vai Neimanim ļaus apmeklēt attiecīgi nākamo spēli.

Kluba direktors informāciju par Pētera Neimaņa portretiem gan saņēmis vien pēc spēles.

“Paskaidrojums bijis, ka tā esot provokācija. Taču tā neesot bijusi pavēle no kluba. Iekšējās kārtības noteikumi esot tādi, ka, šādas lietas nesaskaņojot, nevar neko tādu nest iekšā,” apsardzes skaidrojumu klātesošajiem līdzjutējiem atstāstīja Neimanis.

Daudzfunkcionālās halles “Arēna Rīga” apmeklētāju noteikumi paredz, ka pasākumos nav atļauts ienest arī sporta notikumos sastopamas lietas kā taures, svilpes un bungas. Tomēr noteikumu papildpunktā norādīts, ka arī pasākumu rīkotāji var liegt ienest kādas konkrētas lietas. “Arēna Rīga” pārstāve Alise Limba-Ķuzule apstiprināja, ka pasākumu apsardzi nodrošina pasākuma rīkotājs, kurš atbildīgs par šādām situācijām.

Savukārt Latvijas Basketbola līgas 1. divīzijas izslēgšanas spēļu nolikumā teikts, ka klubs savas mājas spēles laikā atbildīgs par skatītāju uzvedību, to starpā publiski izteiktiem vārdiskiem aizskārumiem un/vai aizskarošu plakātu demonstrēšanu. Tieši pēc šī punkta VEF tika sodīts par notikušo Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas spēlē.

Latvijas basketbola līgu direktors Edgars Bērziņš norādīja, ka mājas klubs rūpējas par kārtības nodrošināšanu savu organizēto spēļu laikā. "VEF Rīga" vienība lēmumu liegt Pēterim Nemainim apmeklēt komandas spēles veikusi bez jebkādas LBS ietekmes.

Basketbola klubs “Ventspils” pēc rezultāta izlīdzināšanas sērijā savā “Instagram” profilā uzvaru atzīmēja, publicējot uz plakātiem redzamo Neimaņa portretu. “Ventspils” valdes loceklis Ralfs Pleinics klāstīja, ka klubs labprāt šādi esot pajokojis.

“Tā ir papildu odziņa visam pasākumam. Tas publiskais fons varbūt nav tāds, kā visi gribētu. Intriga ir, spēles ir sīvas, domāju, ka tādas būs arī nākamās spēles. Šis ir viens no tādiem instrumentiem, ko var izmantot, lai pacepinātu cilvēkus, pievērstu uzmanību visām lietām,” stāstīja Pleinics.

Nākamā finālsērijas spēle norisināsies sestdien, pulksten 17.00, Olimpiskajā centrā “Ventspils”, kad kāda no komandām centīsies panākt sērijā vadību 2-1.

“Mēs no mūsu puses tādus banus neliktu, bet izdarītu visu, lai spēle noritētu atbilstoši nolikumam. Ventspilī droši vien tas ir mazliet vienkāršāk, jo mums ļoti palīdz municipālā policija, kas rūpējas par kārtību spēļu laikā. Dažādi gadījumi bijuši, bet nevienam tādēļ nav bijis aizliegts iekļūt nākamajā spēlē. Attiecīgais cilvēks tiek izlaists ārā vai brīdināts,” pieeju, kā rīkotos "Ventspils" komanda, atklāja Pleinics.

Lai gan visas aptaujātās puses notikušajā saskatīja ko smieklīgu, "VEF Rīga" direktors Gatis Jahovičs arī norādīja, ka viņaprāt regulārās sezonas spēlē notikušais nav pieņemams.

“Visi Latvijas klubi mēģina ietaupīt līdzekļus. Lai mēs uz katru “Ventspils” spēli ņemtu speciāli vēl liekus 20 apsargus, kas mums izmaksā vairākus tūkstošus, viena Neimaņa dēļ... Man liekas, ka tas nav pareizi. Viņš ir žurnālists, spēļu informators, viens no ilglaicīgajiem faniem, kurš izskrien laukumā un tādēļ mums jāmaksā soda nauda. Viņš taču arī varētu savaldīties, atbalstīt kaut cik normālā līmenī, nevis aizrādīt, ka mums nav pietiekamas apsardzes. Skaidrs, ka nevar aizliegt visiem lamāties vai dzert alu, bet ne jau skriet laukumā un spļaut tiesnesim virsū. Man patīk kaut kāda līdzjutēju ņemšanās, bet tam visam jābūt normas robežās,” savu nostāju skaidroja Jahovičs.

Pats Neimanis portālam "Delfi" atzina savu vainu par pēc spēles veikto skrējienu tiesneša Baumaņa virzienā, taču norādīja, ka nekādā gadījumā tiesnesim nav spļāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!