"VEF Rīga" komanda piektdien nodrošināja savu sesto "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempiontitulu, tronī atgriežoties pēc divu gadu pārtraukuma.

Rīdzinieki LBL finālsērijas piektajā spēlē viesos ar 82:69 (, 29:13, 19:24, 23:15) pārspēja "Ventspili", sērijā līdz četrām uzvarām gūstot virsroku ar 4-1.

"VEF Rīga" par Latvijas čempioni kronēta 2011., 2012., 2013., 2015., 2017. un nu arī 2019. gadā.

Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts "VEF Rīga" aizsargs Džabrils Durems.

Rīdziniekiem ar 19 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Glens Kouzijs, 18 punktus guva Andrejs Gražulis, 17 punkti, sešas bumbas zem groziem un sešas pārtvertas bumbas bija Džabrilam Duremam, bet desmit punktus iemeta Artūrs Ausējs.

Kristaps Janičenoks savā karjeras, visticamāk, pēdējā spēlē laukumā bija 12 minūtes.

Ventspilniekiem 14 punktus guva Ronalds Zaķis, 12 punktus pievienoja Ingus Jakovičs, 11 punkti un desmit atlēkušās bumbas bija Usmama Dramē kontā, bet desmit punktus iemeta Mārcis Vītols.

Spēle sākās mazrezultatīvi, bet "Ventspils" ar tālmetienu un Usmana Dramē palīdzību pirmajās septiņās minūtēs iekrāja astoņu punktu pārsvaru (13:5). Ceturtdaļas pēdējās minūtēs viesi vien no soda metienu līnijas nedaudz atspēlējās, bet pirmās desmit minūtes ar uzvarēja "Ventspils".

Otrās ceturtdaļas ievadā situācija laukumā mainījās – "VEF Rīga" guva deviņus bezatbildes punktus un pēc Džabrila Durema tālmetiena pārņēma vadību (). Ceturkšņa vidū Andrejs Gražulis no perimetra panāca sešu punktu pārsvaru viesiem (25:19), bet vēl nedaudz vēlāk "trejaci" iemeta arī Glens Kouzijs (28:21).

Turpinājumā "Ventspils" pietuvojās līdz mīnus trim punktiem, "VEF Rīga" ātri atguvās un Artūrs Ausējs ar diviem tālmetieniem panāca , bet uz to ar trīspunktnieku puslaika pēdējā sekundē atbildēja Ingus Jakovičs.

Otrā puslaika pirmajās trīsarpus minūtēs laukuma saimnieki atspēlēja septiņus punktus un samazināja "VEF Rīga" komandas pārsvaru līdz trim punktiem (). Tikmēr divi punkti komandas šķīra, kad otrās ceturtdaļas otrajā pusē pāris "sodiņus" iemeta Mārcis Vītols. Turpinājumā ventspilnieki turpināja iedzīt pretiniekus, pēc trešās ceturtdaļas zaudējot ar pieciem punktiem (54:59). Ceturkšņa beigās abas komandas apmainījās ar asumiem.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" pārsvars bija vairs tikai divi punkti, bet rīdzinieki saņēmās un ar vairākiem izrāvieniem panāca desmit punktu handikapu. Noslēdzošajās minūtēs rīdzinieki noturēja vadību un svinēja uzvaru.

Jau ziņots, ka pirmajā mačā Ventspilī uzvaru ar 81:75 svinēja "VEF Rīga", otrajā duelī galvaspilsētā ventspilnieki revanšējās, gūdami panākumu ar 80:71, bet trešajā mačā Kurzemē ar 81:77 pārāki bija viesi. Otrdien "VEF Rīga" savā laukumā guva virsroku ar 98:90 un nonāca vienas uzvaras attālumā no titula.

Kā divas labākās pašmāju vienības Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas regulārajā čempionātā "Ventspils" un "VEF Rīga" ieguva automātiskas ceļazīmes uz LBL pusfinālu. "Ventspils" pusfināla sērijā ar 3-0 pārspēja "Jūrmala"/"Betsafe" komandu, bet "VEF Rīga" ar tādu pašu rezultātu uzveica "Ogres" basketbolistus.

Cīņā par bronzu ogrēnieši sērijā ar 3-0 uzveica jūrmalniekus, pirmo reizi kluba vēsturē tiekot pie LBL godalgām.

"Ventspils" – "VEF Rīga" Latvijas čempionāta finālsērijā tikās astoto reizi pēdējo deviņu gadu laikā. Šobrīd bilance ir 6-2 rīdzinieku labā.

Šosezon pamatturnīrā abās savstarpējās spēlēs uzvarēja "Ventspils" – 13. oktobrī Rīgā ar 90:89 un 29. decembrī Ventspilī ar 6. Latvijas-Igaunijas līgas finālmačā ventspilnieku pārsvars bija vēl lielāks – 102:80.

"Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers "zelta sērijā" komandu vadīja sesto reizi. Trīsreiz viņam izdevies uzvarēt – 2014. un 2018. gadā ar "Ventspili", 2016. gadā ar "Valmiera"/ORDO komandu. Trīsreiz nācies zaudēt (2013., 2015. un 2019. gadā ar "Ventspili"). Jānim Gailītim "VEF Rīga" galvenā trenera statusā šī bija ceturtā finālsērija pēc kārtas – uzvarēt izdevies 2017. gadā un šogad.

Seši spēlētāji karjeras laikā finālsērijā spēlējuši abu klubu sastāvos – rīdzinieku krāsas pārstāv bijuši ventspilnieki Kristaps Janičenoks, Artis Ate un Andrejs Gražulis, bet "Ventspils" rindās spēlē bijušie "VEF Rīga" basketbolisti Ronalds Zaķis, Ingus Jakovičs un Jānis Bērziņš.

"Ventspils" – "VEF Rīga" kļuvis par populārāko pāri Latvijas līgas finālsērijās – par čempionu titulu komandas cīnījās jau astoto reizi.

Pērn par Latvijas čempioniem pirmo reizi kopš 2014. gada kļuva "Ventspils" basketbolisti, kuri finālsērijā ar 4-2 pieveica "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!