Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu skrējēja Torija Bovija svētdien Londonā kļuva par pasaules čempioni 100 metru sprintā, kamēr bez medaļas palika Riodežaneiro olimpisko spēļu uzvarētāja Ileina Tompsone no Jamaikas.

Bovija finālā bija 10,86 sekundes ātra, tiekot pie sava pirmā nozīmīgā titula. Viņai finišā tikai simtdaļu zaudēja Marī Žozē Talū.

Savukārt pēc neveiksmīga distances sākuma bronzu ar rezultātu 10,96 sekundes izrāva Dafne Shipersa no Nīderlandes.

Pirms sacensībām par favorīti tika uzskatīta Tompsone, kura ar 10,98 sekundēm palika vien piektā.

Zīmīgi, ka ASV atkal kļuvusi par sprinta karaļvalsti, jo pirms 24 stundām 100 metru sprintā vīriem dubultuzvaru guva Džastins Getlins un Kristians Kolemens, trešajā vietā atstājot karjeru noslēdzošo jamaikiešu superzvaigzni Useinu Boltu.

Savukārt pirms gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs triumfējusī beļģiete Nafisata Tiama svētdien uzvarēja arī pasaules vieglatlētikas meistarsacīkšu septiņcīņas sacensībās.

21 gadu vecā sportiste septiņu disciplīnu summā savāca 6784 punktus.
Pēc pirmās dienas līdere bija vāciete Karolina Šafere, tomēr noslēgumā viņa ar 6696 punktiem bija otrā, kamēr pie bronzas ar 6636 punktiem tika Anuka Fetera no Nīderlandes.

"Tas ir neticami. Esmu ļoti laimīga," uzreiz pēc sacensībām pauda Tiama, kura 800 metros, kas ir septiņcīņas noslēdzošā disciplīna, palika vien 24.pozīcijā, tāpēc sportistei bija jāgaida apstiprinājums vai izdevies nosargāt uzvaru. "800 metri nav mana mīļākā disciplīna, tomēr tā jāveic mums visām."

Tiama vadībā izvirzījās pēc otrās disciplīnas, kas ir augstlēkšana. Pēc pirmās dienas noslēdzošās disciplīnas, kas ir 200 metri, viņa vadību zaudēja, tomēr otrās dienas ievadā labi nostartēja tāllēkšanā un šķēpmešanā, iegūstot drošu pārsvaru.

Pirms gada Riodežaneiro Tiama savāca 6810 punktus.

Vēl Grieķijas kārtslēcēja Ekaterini Stefanidi Riodežaneiro olimpisko spēļu zeltam pievienoja arī pasaules vieglatlētikas čempionāta uzvarētājas titulu.

27 gadus vecā sportiste uzvaru nodrošināja ar 4,91 metru augstu lēcienu, kas bija jauns Grieķijas rekords.

Pēc tam viņa trīs reizes neveiksmīgi centās pārvarēt 5,02 metru augstumu, kas būtu bijis jauns čempionāta rekords.

Otro vietu ar 4,75 metriem ieņēma amerikāniete Sendi Morisa, kura ir pasaules čempione telpās un olimpisko spēļu sudraba medaļniece. Viņa pēc tam reizi kļūdījās pie 4,82 metriem un divreiz nepārvarēja 4,89 metrus.

Savukārt bronzu ar 4,65 metriem šoreiz dalīja Roveilisa Peinado no Venecuēlas un kubiete Jarisleja Silva, kura pasaules čempionātā triumfēja pirms diviem gadiem.

Vēl vienā disciplīnā Jaunzēlandes smagsvars Tomass Valšs triumfēja lodes grūšanas sacensībās.

Kādreizējais celtnieks sacensībās uzvarēja ar 22,03 metrus tālu grūdienu, bet kopā trīs viņa raidījumi bija tālāki nekā sudrabu guvušajam līdzšinējam čempionam Džo Kovācam, kurš sasniedza 21,66 metrus.

25 gadus vecais Valšs piecus no sešiem mēģinājumiem veica vismaz 21,63 metrus tālu, bet sestais bija vien par 25 centimetriem tuvāks.
Kovāca noslēdzošais metiens izskatījās, ka varētu būt bijis virs 22 metriem, tomēr tiesnesis nepielūdzami pacēla sarkano karogu, jo amerikānis esot veicis nelielu pārkāpumu ar kāju.

Bronzu ar 21,46 metriem guva horvāts Stipe Žuničs, kamēr pērn Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs triumfējušais amerikānis Raiens Krauzers ar 21,20 metriem palika vien sestajā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!