Foto: Reuters/Scanpix
Šveices pilsētā Cīrihē šodien sākas Eiropas čempionāts vieglatlētikā, pirmajā dienā uz starta izejot uzreiz 13 Latvijas sportistiem.

Kā pirmais plkst.11 pēc Latvijas laika čempionātu sāks pieredzējušais lodes grūdējs Māris Urtāns, kuram šī sezona nav pārāk izdevusies veselības problēmu dēļ. Sekmīga snieguma gadījumā Urtānam vakarā iespējama dalība finālsacensībās.

Pēc tam plkst.11.35 savu priekšskrējienu 1500 metros sāks Agata Strausa, kurai šis būs pirmais pieaugušo čempionāts Latvijas izlases rindās.

Plkst.11.50 sāksies šķēpmešanas kvalifikācija sievietēm, pirmajā grupā uz starta izejot Sintai Ozoliņai. Savukārt otra grupa ar Madaru Palameiku un Līnu Mūzi sacensības sāks plkst.13.16.

Vēl rīta sesijā, plkst.12.32, savu priekšskrējienu 400 metru barjeru distancē veiks Jānis Baltušs.

Tikmēr vakara sesijas sākuma daļā plkst.19 talantīgā Gunta Latiševa-Čudare aizvadīs 400 metru skrējienu.

Turpinājumā plkst.19.35 savu priekšskrējienu 100 metru sprintā aizvadīs Ronalds Arājs, kurš iepriekšējā Eiropas čempionātā pirms diviem gadiem sasniedza sacensību finālu, bet šoreiz uz meistarsacīkstēm ir devies pat bez izpildīta normatīva un drīzumā gatavojas pārorientēties uz bobslejista karjeru.

Tāpat plkst.20.05 priekšsacīkšu skrējiens 800 metros gaidāms Dmitrijam Jurkevičam.

Savukārt plkst.21.07 sāksies priekšsacīkstes tāllēkšanā ar māsu Laumas un Māras Grīvu, kā arī Aigas Grabustes dalību.

Savukārt plkst.21.10 sāksies 10 000 metru skrējiens dāmām, kurā pēc astoņu gadu pārtraukuma Eiropas čempionātā startēs Jeļena Prokopčuka. Pirmoreiz viņa Eiropas spēcīgāko atlētu salidojumā piedalījās jau 1998.gadā.

Eiropas čempionāts, kurā kopā piedalīsies 24 Latvijas sportisti, ilgs līdz svētdienai. Sacensības tiešraidē būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Bez izpildīta kvalifikācijas normatīva katra valsts drīkstēja pieteikt vienu sportistu vienā disciplīnā, un to Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) arī izmantojusi. Tā 100 metru sprintā pieteikts Arājs, kuram Latvijas čempionātā 0,06 sekundes pietrūka līdz Eiropas čempionāta normai. Savukārt 200 metros bija pieteikts Jānis Mezītis, kurš arī normatīvu nespēja izpildīt, tomēr, kā otrdien vēsta laikraksts "Diena", viņš pēdējā brīdī no starta atteicies, savu lēmumu pamatojot ar traumu.

Tikmēr no sportistiem, kuri bija izpildījuši Eiropas čempionāta normatīvus, sacensībām nav pieteikti pieredzējušais vesera metējs Igors Sokolovs, Jānis Leitis, kurš bija kvalificējies 400 metros, soļotāja Agnese Pastare, visi trīs atlēti iedzīvojušies savainojumos. Tāpat valstsvienības rindās nav pieteikts maratona skrējējs Renārs Roze un šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis.

Kā zināms, Eiropas čempionāta normu izpildīja pieci Latvijas šķēpmetēji, bet uz Cīrihi devušies Ainārs Kovals, Rolands Štrobinders un Ansis Brūns, kuri Latvijas čempionātā ieņēma pirmās trīs vietas, bet kā rezervists pieteikts šī gada labākā rezultāta Latvijā īpašnieks Zigismunds Sirmais.

Iepriekš Eiropas čempionāts risinājās reizi četros gados, bet kopš 2012.gada tas notiek katru otro gadu un notiek arī gados, kad tiek aizvadītas vasaras olimpiskās spēles. Pirms diviem gadiem Helsinkos septiņcīņā sākotnēji trešā bija Laura Ikauniece, bet ceturtā palika Aiga Grabuste, tomēr vēlāk diskvalificēta tika sudrabu izcīnījusī ukrainiete Ludmila Josipenko, kas uz pjedestāla ļāva nokļūt arī Grabustei.

Līdz ar to kopš 1994.gada Latvija Eiropas čempionātā tikusi pie septiņām medaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!