Latvijas vieglatlēts Mareks Ārents savu māju dārzā Saulkrastos izveidojis kārtslēkšanas sektoru, lai varētu piedalīties Eiropas Vieglatlētikas asociācijas (EA) organizētās "Dārza izaicinājuma" sacensībās, ziņo Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS).

Trīs pasaules vadošie kārtslēcēji – Armands Duplantis, Reno Lavilenjē un Sems Kendrikss – savu pagalmu sektoros pirms divām nedēļām piedalījās izaicinājumā, 30 minūšu laikā pārvarot pēc iespējas vairāk lēcienu pāri piecu metru augstumā novietotajai latiņai.

Francūzis Lavilenjē un Zviedrijas pārstāvis Duplantis savā starpā dalīja uzvaru, jo katrs sportists veiksmīgi pārvarēja piecu metru latiņu 36 reizes.

Savukārt pēc divām nedēļām atsevišķos stadionu sektoros izaicinājums notika starp sievietēm, kur uzvaru guva grieķu kārtslēcēja Katerina Stefanidi, četru metru augstumā novietoto latiņu pārvarot 34 reizes, tādā veidā apsteidzot konkurentes Ketrīnu Nagioutu un Ališu Ņūmenu.

Arī Latvijas labākā kārtslēcēja Mareka Ārenta pagalmā Saulkrastos uzbūvēts kārtslēkšanas sektors, ko pamanījusi Eiropas Vieglatlētikas asociācija, savā sociālās vietnes "Instagram" kontā publicējot video no Duplanša, Lavilenjē un Ārenta treniņiem ar norādi "Pagalmu kārtslēcēju klubs".


"Sākumā vēlējos vienu matracīti, bet beigās izdevās viss sektors," sportists stāsta, ka ideja par sektora izveidošanu radās spontāni. "Daudz domāju par ieskrējienu. Šeit pagalmā ir dīvains reljefs. Nopirku osb plāksnes. Mana audzēkņa Jurija Avsiščera tēvs iedeva papildu materiālus un dēļus. Pēc tam no veca stadiona dabūju kasti. Pats domāju, mēģināju, darbojos un lēnām, lēnām būvējos. Pats uztaisīju arī statīvus. Tos negribēju vest, jo tie ir ļoti smagi. Tagad man ir paša gatavoti koka statīvi, bīdāmi uz augšu un leju."

Līdz šim sektoru izmēģinājis pats Ārents un Ildze Bortaščenoka. Tagad, kad sporta aktivitātes ar vairākiem ierobežojumiem atļautas, brauks arī audzēkņi. Kārtslēcējs domā, ka šī būs viena no svarīgākajām treniņu bāzes vietām šajā vasarā. Rudenī gan sektoru Ārents plāno demontēt.

Savukārt "Dārza izaicinājuma" sacensības Ārents izmēģināja savā pagalmā, pēc iespējas vairāk lēcienu veicot 15, nevis 30 minūtēs, lai neiedzīvotos liekās traumās.

"15 minūšu laikā uztaisīju 14 lēcienus. Augstums bija 4,90 metri, jo tajā brīdī vēl nevarēju latiņu pacelt augstāk. Beigās biju pārguris. Tas bija diezgan iespaidīgs izaicinājums ķermenim. Domāju, ka līdzīgas aktivitātes un neoficiālās sacensības tehniski varam rīkot manā dārzā. 30 metru celiņš ir pārvietojams. Tas ir diezgan šaurs, bet to var nolīmeņot," klāsta vieglatlēts.

Sportists prognozē, ka oficiālo sacensību sezonas atklāšanu varētu gaidīt labākajā gadījumā augustā.

"Ja sacensību sezona vispār būs, tad tā būs vēlu – augusts, septembris, oktobris. Dzirdēju, ka Norvēģijā atļauti treniņi kārtslēcējiem, kur sportisti uz treniņu ierodas ar savām plēvēm. Uzliec savu plēvi uz matrača, izlec un noņem plēvi. Rudenī, protams, Eiropā nav pateicīgs laiks sacensību rīkošanai. Jebkurā gadījumā sekosim līdzi situācijai. Galvenais, lai visiem laba veselība," spriež Ārents.

Jau ziņots, ka 2020. gada vieglatlētikas sezona stadionos paredzēta vien aptuveni divus mēnešus.

View this post on Instagram

#BackOnTrack – @mareksarents_pv ⚡️ 👉 Sākumā Latvijas labākais kārtslēcējs Mareks Ārents savā pagalmā vēlējās vienu matraci, bet beigās sanāca viss kārtlēkšanas sektors ar 30m garu ieskrējiena celiņu. 💯 👉 Mareks domā, ka šī tagad būs galvenā treniņu vieta viņa audzēkņiem šajā vasarā. 🙂 👉 Laikā, kad sporta pasākumu jomā iestājusies pauze, @worldathletics organizējusi divus līdz šim nebijušus izklaides pasākumus kārtslēcējiem “Ultimate Garden Clash”, kur trīs pasaules vadošie kārtslēcēji savos sektoros piedalījās izaicinājumā, 30 minūšu laikā pārvarot pēc iespējas vairāk lēcienu 😲 Arī Mareks to pamēģināja savā pagalmā un atzīst, ka tas bija diezgan iespaidīgs izaicinājums ķermenim. 💪 👉 Runājot par oficiālo sacensību sezonas atklāšanu, Mareks prognozē, ka to varētu gaidīt labākajā gadījumā augustā. ▶️ Plašāk lasi – athletics.lv #VieglatlētiVar

A post shared by Vieglatlētikas savienība (@vieglatletikalv) on May 19, 2020 at 3:31am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!