Foto: Publicitātes foto

Līdz ar "Expo" darba sākšanu "Radisson Blu Hotel Latvija" starts piektdien tika dots "Tet" Rīgas maratonam, vienīgajam maratonam Ziemeļeiropā, kam piešķirta IAAF augstākās kvalitātes zīme jeb zelta statuss, informēja organizatori.

Maratona nedēļas nogali sestdien atklās "Rimi" Bērnu diena, kas šogad pulcēs ap 13 000 mazāko skrējēju, savukārt svētdien jaunus trases rekordus, iespējams, uzstādīs pasaules atlēti, kuri kāpuši uz goda pjedestāla Ņujorkas, Bostonas, Sidnejas, Valensijas, Prāgas, Seviļas, Vīnes, Mumbajas un citos prestižos maratonos. Starp TOP 5 favorītēm piedalīsies arī divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka, kura Rīgā vēl maratona distanci iepriekš nav skrējusi. Kopumā "Tet" Rīgas maratonā sagaidāmi teju 40 000 skrējēju no 75 pasaules valstīm.

Kungu konkurencē šogad sacentīsies etiopieši Deribe Robi Melka (personīgais rekords - 2:05:58), kurš ir trešās vietas ieguvējs Valensijas (2017) un Prāgas maratonos (2015), Asefs Belejs Bedada (personīgais rekords 2:06:39), kurš šogad ar jaunu personīgo rekordu ierindojies 2. vietā Seviļas maratonā, kā arī Tefers Asefs Mengisa (personīgais rekords 2:07:56), kurš savukārt 2. vietu šogad ieguvis Otsu maratonā Japānā, uzrādot savu labāko maratona laiku.

Starp pasaules elites dāmām varēsim sekot līdzi Latvijas favorītei un divkārtējai Ņujorkas maratona uzvarētājai Jeļenai Prokopčukai (personīgais rekords 2:22:56). Viņas sīvākās konkurentes būs gados krietni jaunākas etiopietes Birke Debele Bejene (2:25:28), kura izcīnījusi 3. vietu Mumbajas maratonā un 2. vietu Hamburgas maratonā, un Vorkneša Alema Mola (2:25:45), šī gada Mumbajas maratona uzvarētāja un 3. vietas ieguvēja Barselonas maratonā (2018). Starp līderēm skries arī kenijiete Mērsija Džerotiča Kibarusa (2:26:52), Sidnejas maratona uzvarētāja un Taipejas maratona uzvarētāja. No Eiropas stiprākajām dāmām pievienosies baltkrieviete Anastasija Ivanova (2:27:24), divkārtējā Varšavas maratona uzvarētāja un 5. vietas īpašniece Eiropas čempionātā Berlīnē 2018. gadā.

Latvijas čempionātā maratonā šogad piedalīsies spēcīgākie vietējie skrējēji –Prokopčuka un Valērijs Žolnerovičs (2:14:23). Uz Latvijas čempionāta maratonā pjedestālu pretendēs arī 2018. gada Latvijas čempione maratonā Karīna Helmane - Soročenkova un Dmitrijs Serjogins.

Artūra Analta medaļas visiem teju 40 000 dalībnieku
Šogad visus distanču dalībnieki saņems mākslinieka Artūra Analta dizainētās medaļas:
"Katrai distancei radīju savu medaļu ar vienu vienojošu elementu – kubu. Katrs kubs reprezentē vienu kilometru, savukārt kopā tie veido medaļas formu – distanci. Šo kubu ceļu var izskriet dažādos veidos, un tas simbolizē katra skrējiena unikalitāti, neatlaidīgu treniņu procesu un gribasspēku."

Visās distancēs kopā nedēļas nogalē startēs teju 40 000 dalībnieku, no kuriem 13000 reģistrējušies startiem 18. maijā "Rimi" Bērnu dienā, vairāk nekā 10000 dalībnieku 6 km distancei 19. maijā, kā arī vairāk nekā 7000 dalībnieku 10 km distancei un vairāk nekā 8000 dalībnieku pusmaratona un maratona distancei 19. maija rītā.

"Tet" Rīgas maratonu ievadīs "Rimi" Bērnu diena
"Rimi" Bērnu diena pulcē arvien vairāk mazo skrējēju (gaidāmi 13 000 dalībnieki), kuri kopā ar vecākiem visas dienas garumā varēs piedalīties dažādās distancēs, sākot ar šķēršļu joslām pašiem mazākajiem, 200 m un 400 m distancēm līdz pat 4,2 km garam Ģimeņu skrējienam. Tie, kuri šogad vēl nav gatavi startam, varēs apgūt prasmes tekvondo, boksā, crossfit un dejās. Šogad Bērnu dienā ir jaunums: distance "Sprinta karalis un karaliene", kur dažādās vecuma grupās tiks noteikti uzvarētāji 60 m skrējienā. Tāpat kā lielie skrējēji, arī mazie šajā distancē saņems goda medaļas.

Šogad Tet" Rīgas maratona trasē skrējēji un atbalstītāji noteikti pamanīs vairākas līdz šim neredzētas aktivitātes. Eiropas aleja pie Brīvības pieminekļa simboliski atgādinās par Eiropas Savienības sniegto iespēju daudzveidību, uzmundrinās un vienos visu distanču skrējējus un līdzjutējus no Eiropas un pasaules valstīm. Tāpat Nacionālie bruņotie spēki sveiks skrējējus no visas pasaules, veidojot Tet Rīgas maratona pārstāvēto dalībvalstu karogu aleju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!