Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais pasaules rekorda turētājs maratona distancē no Kenijas Vilsons Kipsangs piektdien saņēmis četru gadu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpšanu, vēsta Vieglatlētikas integritātes savienība (AIU).

Kipsangs, kurš pasaules rekordu uzstādīja 2013.gada Berlīnes maratonā, bargo sodu no AIU saņēma par neatrašanos norādītajā vietā, kad pārbaudes veikt ieradās antidopinga aģentūras personāls. Tāpat viņš tiek apsūdzēts neīstu pierādījumu un liecības sniegšanā.

Viņš ir vienīgais garo distanču skrējējs, kurš sacensību laikā spējis uzvarēt pašreizējo pasaules rekorda turētāju Eliudu Kipčogi.

AIU paziņoja, ka diskvalifikācija stājās spēkā šī gada 10.janvārī, bet anulēti tiks arī rezultāti, kas sasniegti sākot ar 2019.gada 12.aprīli.

2013.gada Berlīnes maratonu Kenijas policists pievarēja divās stundās trīs minūtēs un 23 sekundēs. Viņš karjeras laikā uzvaru svinējis arī Ņurjorkas (2014.gadā) un Londonas maratonos (2012. un 2014.gadā).

Tāpat kenijietis 2012.gada Olimpiādē Londonā izcīnīja bronzu.

Kispangs kļuvis par vienu no vairākiem Kenijas garo distanču skrējējiem, kurš saņēmis diskvalifikāciju. 2019.gada novembrī četru gadu diskvalifikāciju saņēma arī pusmaratona pasaules rekorda turētāja Abrahama Kiptuma, bet 2017.gada Londonas maratona čempions Daniels Vandžiru par neatbilstībām bioloģiskajā pasē tika diskvalificēts pagājušā gada aprīlī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!