Foto: Shutterstock
Bijušais zviedru augstlēcējs Patriks Šjēbrgs atzinies, ka viņu bērnībā četrus gadus seksuāli izmantojis paša treneris un patēvs, vēsta Zviedrijas mediji.

Par to leģendārais augstlēcējs pastāstījis savā nupat iznākušajā autobiogrāfijā "Det du inte sag" ("Tas, ko jūs neredzējāt").

Grāmatā šobrīd 46 gadus vecais Šjēbrgs stāsta, ka Viljo Nousiainens, kurš bija viņa treneris un arī patēvs, viņu seksuāli izmantojis, kad Šjēbrgs bija 11 gadus vecs. Tas turpinājies četrus gadus.

"Turklāt es nebiju vienīgais upuris," atzina Šjēbrgs .

Bijušais sportists raksta, ka Nousiainens viņu fotografējis kailu, masturbējis izģērbta Šjēbrga priekšā, skuvis viņa dzimumorgānus, kā arī regulāri viņu izģērbis un veicis masāžu.

Seksuālā izmantošana beidzās tikai pēc tam, kad 15 gadus vecais Šjēbrgs piedraudēja iet uz policiju, tomēr Nousiainens turpināja izrādīt pastiprinātu interesi par jaunākiem zēniem.

Nousiainens nomira 55 gadu vecumā 1999.gadā.

Šjēbrgs savā autobiogrāfijā raksta, ka arī norvēģu vieglatlēts Kristians Skors Tomasens bija pakļauts līdzīgai ļaunprātībai no Nousiainena.

Pēc grāmatas publicēšanas arī zviedru treneris Ianniks Tregaro, kurš šobrīd strādā ar vairākiem Zviedrijas pazīstamākajiem vieglatlētiem, tostarp trīssoļlēcēju Kristianu Ulsonu, pastāstīja, ka Nousiainens arī viņu seksuāli izmantojis.

"Man bija kauns, jo uzskatīju, ka tā bija mana vaina," 33 gadus vecais Tregaro pastāstīja kādai Zviedrijas radiostacijai.

Neviens no Nousiainena upuriem neiesniedza sūdzību policijā, un Šjēbrgs turpināja ar viņu strādāt līdz 1997.gadam, taču uz sacensībām un treniņnometnēm viņi devās atsevišķi.

"Vēlējos būt labākais un domāju, ka viņš bija labākais treneris," par Nousiainenu izteicās Šjēbrgs .

Bijušais vieglatlēts atzina, ka viņam nebija lielas intereses runāt par šo negadījumu un viņš bija gatavs sevi aizstāvēt pret iespējamo neslavas celšanu.

Šjēbrgs sportista karjeras laikā izcīnīja vairākas olimpiskās medaļas, tostarp sudraba godalgu Losandželosas Olimpiādē 1984.gadā, bet 1987.gadā kļuva par pasaules čempionu.

Tāpat Šjēbrgs savulaik piederēja arī pasaules rekords augstlēkšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!