Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Norvēģijas skrējēji brāļi Henriks, Filips un Jākobs Ingebrigceni otrdien paziņoja, ka viņi rudenī Vīnē pildīs zaķu lomu, lai palīdzētu kenijietim Eliudam Kipčogem noskriet maratonu ātrāk par divām stundām.

Olimpiskais čempions un pasaules rekordists maratonā Kipčoge reiz jau distanci veicis tuvu divu stundu atzīmei, to iespējot 2017. gada maijā Itālijas sacīkšu trasē Moncā. Par pasaules rekordu to nevarēja apstiprināt, jo 34 gadus vecais sportists rezultātu divas stundas un 25 sekundes sasniedza neatļautā veidā – skrienot aiz transportlīdzekļa, kā arī 30 skrējējiem grupā visu laiku nomainot vienam otru.

Brāļi Ingebrigceni grib to palīdzēt izdarīt legālā veidā.

28 gadus vecais Henriks Ingebrigcens 2012. gadā izcīnīja uzvaru Eiropas meistarsacīkstēs 1500 metru skrējienā. Viņa brālis Filips, kurš ir divus gadus jaunāks, ieguva bronzas medaļu tajā pašā distancē 2017. gada pasaules čempionātā. Savukārt tikai 18 gadus vecais Jākobs jau ir divkārtējs Eiropas čempions, pagājušajā gadā Berlīnē uzvarot gan 1500, gan 5000 metru distancē.

"Tās mums nebūs sacensības, mums būs jāpalīdz," Filips teica Norvēģijas raidorganizācijai NRK. "Jāsakrīt daudzām lietām, lai labotu rekordu. Jau iepriekšējā reizē Kipčoge nokļuva ļoti tuvu divu stundu robežai, un kopš tā laika viņš vēl ir uzlabojis savu rekordu. Tāpēc, ja viņš būs tādā pašā sportiskajā formā kā Berlīnē, es gaidīšu jaunu rekordu."

Šobrīd Kipčogem piederošais pasaules rekords ir divas stundas viena minūte un 39 sekundes, un tas sasniegts 2018. gada septembrī Berlīnes maratonā.

Kenijas gargabalnieks šogad jau izcīnījis uzvaru Londonas maratonā. Viņš tikai vienreiz mūžā nav uzvarējis, skrienot maratonu, kad 2013. gadā Berlīnē piekāpās tautietim Vilsonam Kipsangam.

Vīnes maratons notiks 12. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!