Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Vieglatlētikas savienība (EVS) turpmāk Eiropas rekordistu dopinga analīzes uzglabās 10 gadus, lai tās nākotnē varētu pārbaudīt ar modernākām metodēm.

"Visu Eiropas rekorda labotāju dopinga analīzes turpmāk glabāsim 10 gadus," Pasaules Sporta integritātes alianses (SIGA) forumā paziņojis EVS prezidents Svens Ārne Hansens. "Diemžēl tā nebija iepriekš, bet šobrīd mēs to uzsāksim."

Kā zināms, atkārtoti pārbaudot 2008. gada Pekinas un 2012. gada Londonas olimpisko spēļu dalībnieku dopinga analīzes, tika atklāti vairāki desmiti pozitīvu paraugu, ieskaitot olimpiskajiem čempioniem.

Janvāra vidū EVS sāka izskatīt iespēju Eiropas vieglatlētikas rekordus sākt skaitīt no jauna un izveidoja izmeklēšanas grupu, kuras uzdevums ir tuvāko mēnešu laikā pārskatīt esošo rekordu "ticamību" un līdz septembrim nākt klajā ar saviem ieteikumiem.

"Apdraudēti" varētu būt Eiropas rekordi, ko sasnieguši bijušās Austrumvācijas sportisti, kuri bija pakļauti sistēmiskai valsts dopinga programmai. Šobrīd spēkā ir divi Eiropas rekordi vīriešiem, ko uzrādījuši Vācijas Demokrātiskās republikas (VDR) sportisti - 1986. gadā Jirgena Šulta labotais rekords diska mešanā (74,08 m) un 1988. gadā Ulfa Timmermana sasniegtais rekords lodes grūšanā (23,06 m).

Sieviešu konkurencē šobrīd spēkā ir četri Eiropas rekordi, ko sasniegušas VDR sportistes: 400 metru sprintā, ko 1985. gadā laboja Marita Koha (47,60 sek.), diska mešanā, ko 1988. gadā laboja Gabriele Reinša (76,80 m), un divās stafetes disciplīnās - 4x100 un 4x200 m -, kas sasniegti attiecīgi 1985. un 1980. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!