Foto: LETA

Otrdien, 5. maijā, pēdējā gaitā izvadīts leģendārais šķēpmetējs, viens no visu laiku izcilākajiem Latvijas sportistiem Jānis Lūsis.

Lūsis, kurš 19. maijā būtu svinējis 81 gada jubileju, pēc ilgstošas slimības mūžībā devās 29. aprīlī. Ņemot vērā Latvijā noteiktos ierobežojumus, izvadīšana notika nojumē pie Rīgas krematorijas.

"No sirds pateicos visiem, kuri sadzirdēja manu saucienu pēc palīdzības, kad mūsu ģimenes finansiālās iespējas izsīka, lai cīnītos ar tēta smago slimību. Paldies ar labajām domām, vārdiem un uzmundrinājumu, ko Jānis Lūsis un viņa ģimene saņēma no daudziem cilvēkiem pēdējā pusotra gada laikā. Tāpat paldies par pausto līdzjūtību šajās dienās, kad tēvs devies aizsaules ceļos," pēc izcilā sportista nāves pateicību ģimenes vārdā pauda Voldemārs Lūsis.

Jānis Lūsis savas karjeras laikā bija viens no spēcīgākajiem šķēpmetējiem pasaulē. Viņam pieder pilns olimpisko medaļu komplekts - zelts 1968.gada olimpiskajās spēlēs, sudrabs 1972. gadā un bronza 1964. gadā. Tāpat Lūsis divreiz labojis pasaules rekordu.

1972.gadā Minhenes olimpiskajās spēlēs no otras zelta medaļas Lūsi šķīra vien divi centimetri - mazākā starpība olimpisko spēļu vēsturē šķēpmešanas disciplīnā.

1987.gadā "World Athletics" (iepriekš IAAF) viņu atzina par visu laiku izcilāko šķēpmetēju pasaulē. 2014.gadā uzņemts WA Slavas zālē par sevišķu ieguldījumu vieglatlētikas sportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!