Foto: Reuters/Scanpix

Krievija aizvien vēl ir izslēgta no Starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF), jo par šādu lēmumu ar lielu atbalstu trešdien lēma IAAF kongress.

Lēmumu kopumā atbalstīja 164 IAAF biedri, bet 30 iestājās pret to.

Krievija no IAAF biedru loka izslēgta jau kopš 2015.gada, kad lielvalsts tika ierauta dopinga skandālā, kurā atklājās, ka austrumu kaimiņzemē ilglaicīgi bijusi valsts uzturēta dopinga sistēma.

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) jau atjaunojusi Krievijas antidopinga aģentūras darbību (RUSADA), tomēr IAAF uzstāj, ka lielvalstij vēl jāsper daži soļi pareizajā virzienā, lai tā atkal tiktu iekļauta starp vieglatlētikas loceklēm.

Kongresā uzstājās arī Runs Andersons, kurš pārrauga IAAF darbu Krievijas dopinga skandālā. Speciālists vēstīja, ka viņa rīcībā ir neapgāžami pierādījumi, kas liecina, ka Maskavas laboratorija apzināti izdzēsusi vairākus pozitīvos dopinga testus, tāpat diskvalifikāciju saņēmušie ārsti un treneri aizvien turpinot darbu ar atlētiem.

Nelikumīgajās darbībās atzinies arī augstlēcējs Danils Lisenko, kurš atklājis, ka piedalījies dokumentu safabricēšanā, kas vēlāk ar Krievijas Vieglatlētikas federācijas (RUSAF) pārstāvju palīdzību tika nosūtīti IAAF.

"Tas būtu absurdi, atjaunot RUSAF darbību, bet vēlāk atklāt, ka tā rīkojusies negodprātīgi," teica Andersons.

Kritiku gan noliedza RUSAF prezidents Dmitrijs Šļahtins, kurš norādīja, ka viņa pārstāvētā organizācija ir mainījusies un šobrīd atbalsta visas iniciatīvas. Prezidents arī norādīja, ka Krievijā uzlabota treneru licencēšanas kārtība, tomēr esošās sankcijas atstājušas iespaidu uz veselu sportistu paaudzi, kas lēnām zaudējot motivāciju, jo valstī nenotiek starptautiska līmeņa sacensības.

IAAF kongress notiek Dohā, kurā piektdien sāksies Pasaules čempionāts vieglatlētikā. Tajā piedalīsies arī 30 Krievijas sportisti, kuri startēs zem neitrāla karoga. Starp viņiem būs arī Marija Lasickene, kura šonedēļ jau publiski pauda savu viedokli Krievijas dopinga skandālā, norādot, ka atkārtotas diskvalifikācijas gadījumā, viņa un vēl vairāki citi sportisti valsti pametīšot, lai trenētos citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!