Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) Soļošanas komisija ir iesnieguši priekšlikumu 2019. gada pasaules čempionātā un 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs aizvadīt jauktās 4x5000 m stafetes sacensības soļošanā, vēsta ārzemju mediji.

"Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) uzskata, ka soļošana šobrīd atrodas bīstamā situācijā, jo ilgās sacensību norises dēļ gados jaunākajā auditorijā interese ir zema, kā arī dopinga skandālu dēļ," norāda IAAF Soļošanas komisijas vadītājs Maurīcio Damilano. "SOK arvien biežāk piesauc dzimumu līdzvērtību, un soļošanā tā šobrīd nav vērojama, jo vīrieši sacenšas 20 un 50 km, kamēr sievietes - tikai 20 km distancē, jo IAAF padomes lēmums atļaut sievietēm piedalīties kopā ar vīriešiem 50 km soļojumā pagaidām nav ieviests olimpiskajā programmā."

"Tas ir labi, ka IAAF un SOK vēlas ar moderno tehnoloģiju un jaunievedumu palīdzību piesaistīt lielāku globālo auditoriju un celt interesi par šo sporta veidu, kas vieglatlētikas sacensībās ir ilgāk par gadsimtu," viņš piebilst. "Soļošanai ir jāpierāda, ka tā ir spējīga pielāgoties mainīgajiem apstākļiem."

Jauktās sacensības soļošanā līdz ar elektronisko soļotāju uzraudzības sistēmu, kas palīdzētu tiesnešiem trasē, ir daži no priekšlikumiem ko IAAF Soļošanas komiteja iesniegusi izskatīšanai organizācijas padomes sanāksmē, kas notiks šonedēļ Londonā, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Elektronisko uzraudzības sistēmu soļošanas sacensībās plānots pārbaudīt 2018. gada pasaules komandu čempionātā Ķīnā, savukārt 2020. gada U20 pasaules čempionāta programmā tiks ieviesta 2x5000 m jauktā stafete.

IAAF pieļauj garākās - 50 km distances - izņemšanu no soļošanas sacensību programmas, ko negatīvi vērtē vairāki desmiti vadošo sportistu. Tā vietā gan sievietēm, gan vīriešiem tiktu ieviesta pusmaratona distance - 21,1 km, kas atbilstu "dzimuma līdztiesības" ievērošanas principiem. Līdz šim sievietēm garākā soļošanas distance ir 20 km, kamēr vīrieši sacenšas 20 un 50 km distancēs.

50 km soļošana olimpisko spēļu programmā tika ieviesta ar 1932. gada Losandželosas spēlēm un kopš tā laika čempioni ir kronēti katrās spēlēs, izņemot 1976. gada Monreālas olimpiādi.

50 km soļošana ir vienīgā no 47 olimpiskajām vieglatlētikas disciplīnām, kurā nav jaukto sacensību vai atbilstošas distances sievietēm, līdzīgi kā ir desmitcīņā un septiņcīņā.

Šāgada pasaules čempionātā, kas augustā notiks Londonā, IAAF ir atļāvusi 50 km soļošanas distancē startēt arī sievietēm, ja viņas būs izturējušas nacionālo atlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!