Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) 2013. gadā plānojusi kavēt dopinga lietošanā pieķerto Krievijas sportistu paziņošanu, lai tas negrautu pasaules čempionāta rīkošanu, ziņo BBC.

Izstrādāto plānu atklāj BBC rīcībā nonākusī e-pastu sarakste starp IAAF ģenerālsekretāra palīgu Niku Deivīsu un Papu Masatu Diaku, bijušā IAAF prezidenta Lamīna Diaka dēlu un IAAF mārketinga konsultantu. Deivīss vēstulēs raksta, ka vajag apsēsties un ar antidopinga komandu izrunāt par "Krievijas komandas skeletiem skapī". Pēc Deivīsa rakstītā, jābūt "gudriem", paziņojot dopinga lietošanā pieķerto vārdus.

IAAF par 16 Krievijas sportistu pieķeršanu dopinga lietošanā paziņoja četrus mēnešus pēc Maskavā notikušā 2013. gada pasaules čempionāta, kurā Krievijas komanda ieguva visvairāk medaļu. Savukārt e-pastu saraksta notikusi tā gada 19. jūlijā – 22 dienas vēl pirms pasaules čempionāta.

Tāpat Deivīss iesaka, ka nevienam no dopinga lietošanā Krievijas sportistiem nevajadzētu startēt pasaules čempionātā Maskavā. " Ja vainīgie nestartēs, tad mēs varam nogaidīt, kamēr noslēgsies sacensības un tikai tad paziņot. Vai arī paziņot viena vai divu vārdus, bet tajā pašā laikā paziņot arī citu valstu sportistu vārdus," rakstījis Deivīss.

E-pastā Deivīss arī rosina pieaicināt toreizējā IAAF viceprezidenta (tagad IAAF prezidenta) lorda Sebastjana Koe sporta mārketinga firmu CSM, kas varētu realizēt "neoficiālu PR kampaņu", lai "tiktu galā ar negatīvo informāciju, kas sastopama britu medijos pirms pasaules čempionāta".

"Tāpēc būs nepieciešama PR speciālista iemaņas… bet domāju, ka, ja izmantosim CSM, tad varam arī iegūt no Seba [lorda Koe] politiskās ietekmes," norāda Deivīss. "Tas ir viņa paša interesēs, lai nodrošinātu labas atsauksmes par Maskavas pasaules čempionātu, nevis viņa pašmāju mediji cenšas visu iznīcināt."

Tagad Deivīss norāda BBC, ka neko sliktu nav darījis. "Kā IAAF direktoram komunikāciju jautājumos, man bija jānodrošina IAAF laba reputācija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!