Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Sebastjans Koe personiski lūdzis Senegālas prezidentu Makiju Sallu izdot Francijai korupcijā apsūdzēto bijušā IAAF prezidenta Lamīna Djaka dēlu Papu Masatu, kurš federācijā savulaik strādāja par mārketinga konsultantu, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Papa Masats Djaks tiek apsūdzēts kukuļdošanā un balsu pirkšanā IAAF un Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK) vēlēšanās par olimpisko spēļu un citu nozīmīgu sporta pasākumu norises vietām.

Kopš 2015. gada decembra Djaks iekļauts Interpola visvairāk meklējamo personu sarakstā; viņš atrodas Senegālas galvaspilsētā Dakarā, un šīs valsts valdība atsakās izdot viņu tiesāšanai Francijā.

Senegālas prezidents Makijs Salls šobrīd atrodas Argentīnā, kur SOK sesijā Senegālai tika uzticēts rīkot 2022. gada Pasaules Jaunatnes Olimpiādi.

"Apsveicis Senegālas prezidentu Makiju Sallu ar Dakaras izvēlēšanu par 2022. gada Pasaules Jaunatnes olimpisko spēļu mājvietu, es izmantoju izdevību un palūdzu viņam palīdzību sadarbībā ar Francijas prokuratūru, lai aizvērtu šo ļoti nepatīkamo lappusi mūsu sportā," portālam "insidethegames.biz" pastāstīja Koe. "Senegāla ir šobrīd vienīgā valsts, kas atteikusies sadarboties ar izmeklēšanu un mēs gribētu, lai šī situācija mainās, jo valsts gatavojas uzņemt olimpisku sporta forumu,"

Lamīns Djaks tika arestēts 2015. gadā Francijā, kur viņam izvirzītas vairākas apsūdzības korupcijā un naudas izsšķērdēšanu, kā arī dēla atbalstīšanu sarunās par sponsorēšanu un televīzijas translācijas tiesību pārdošanu. Bijušais IAAF prezidents pieņēmis miljoniem dolāru kukuļos, lai piesegtu Krievijas sportistu dopinga pārkāpumus. Kukuļdevēju skaitā ir Krievijas valsts banka VTB, Dienvidkorejas kompānija "Samsung" un Ķīnas raidsabiedrība CCTV.

85 gadus vecais Lamīns Djaks ir uz mūžu diskvalificēts no sporta, taču turpina uzstāt uz savu nevainību. Viņš apgalvo, ka pret viņu izvirzītās apsūdzības ir "lielākie meli pasaules sporta vēsturē".

Papam Musatam Djakam tiek inkriminēta 2020. gada olimpisko spēļu gala balsojuma ietekmēšana, kā arī līdzdalība shēmās, kas nodrošināja Phjončhanai uzvaru balsojumā par 2018. gada spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!