Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nigērijā dzimusī Bahreinas sprintere Salva Aida Neizere pasaules čempionātā vieglatlētikā Dohā ceturtdien 400 metros pārspēja par favorīti uzskatīto Šonu Milleri-Uibo, kļūstot par trešo ātrāko skrējēju pasaulē šīs disciplīnas vēsturē.

400 metru distancē sievietēm galvenā favorīte bija Igaunijas desmitcīņnieka Maikela Uibo dzīvesbiedre Bahamu salu sportiste Šona Millere-Uibo, taču otrajā līkumā viņai strauji tuvojās un pēc tam viņu apdzina Bahreinas sportiste Neizere, iegūstot krietnu pārsvaru. Millere-Uibo finiša taisnē tuvojās konkurentei, taču panākt vairs nespēja.

Neizere uzvarēja ar fantastisku personisko rekordu, kas bija Āzijas rekorda un sezonas ātrākā skrējiena vērtībā. Turklāt 48,14 sekundes viņu ierindo trešajā vietā visu laiku ātrāko skrējēju sarakstā aiz VDR sportistes Maritas Kohas, kura skrēja 47,60 sekundēs, un Čehoslovākijas skrējējas Jarmilas Kratohvilovas, kura distanci veica 47,99 sekundēs, šos rezultātus sasniedzot citos dopinga apkarošanas apstākļos.

Otro vietu Millere-Uibo izcīnīja ar rezultātu 48,37 sekundes, kas ir jauns kontinenta rekords, un trešā finišēja jamaikiete Šerika Džeksone, kas bija sekundi un desmit simtdaļas lēnāka par Bahamu salu pārstāvi.

Septiņcīņā ar jaunu Lielbritānijas rekordu uzvarēja Lielbritānijas pārstāve Katarina Džonsone-Tompsone, kura sakrāja 6981 punktus. Otrā ar 6677 punktiem finišēja olimpiskā čempione un pasaules eksčempione beļģiete Nafisata Tiama, bet bronzu saņems austriete Verena Preinere, kura sakrāja 6560 punktus.

Tāllēkšanā nepārspējama bija Džonsone-Tompsone, kura aizlidoja 6,77 metru tālumā (1095 p.), šķēpa mešanā uzvarēja šveiciete Žeraldīne Rikštūla, kas šķēpu raidīja 55,35 metru tālumā (964 p.), bet 800 metros ātrākā bija nākamā čempione, distanci veicot divās minūtēs un 7,26 sekundēs (1005 p.).

Pēdējā dienas disciplīnā desmitcīņā līdz 1500 metru skriešanai netika francūzis Kevins Maiers, kurš potītes traumas dēļ bija spiests izstāties kārtslēkšanā. Savukārt Uibo pirms pēdējās disciplīnas bija līderis, par 15 punktiem apsteidzot Demienu Vorneru no Kanādas un par 19 punktiem - vācieti Niklasu Kaulu.

Tomēr uzvarēt kādam no Uibo ģimenes naktī no ceturtdienas uz piektdienu nebija lemts, jo pārliecinoši 1500 metros uzvarēja Kauls, summā sakrādams 8691 punktu, kas ir jauns personiskais rekords. Jauns personiskais rekords - 8604 punkti - un otrais sudrabs Uibo ģimenē vienā sacensību dienā tika Maikelam Uibo, bet bronza ar 8529 punktiem tika Vorneram.

Vorners uzvarēja 110 metru barjerskriešanā, distanci veicot 13,56 sekundēs (par to nopelnot 1032 punktus), diska mešanā labākais bija vācietis Niklass Kauls, kurš rīku aizmeta 49,20 metru tālumā (854 p.), igaunis Maikels Uibo vinnēja jau otro lēkšanas disciplīnu Dohā, kārtslēkšanā sasniedzot 5,40 metrus (1035 p.). Arī pēdējās divās disciplīnās uzvarēja nākamais čempions Kauls - šķēpa mešanā ar teicamu rezultātu 79,05 metri (1028 p.) un 1500 metros ar rezultātu četras minūtes un 15,70 sekundes (841 p.).

Lodes grūšanā savu titulu aizstāvēja Ķīnas sportiste Lidzjiao Gona, kurai šoreiz uzvarai pietika ar 19,55 metriem. Viņa par astoņiem centimetriem apsteidza jamaikieti Denielu Tomasu-Dodu un par 38 centimetriem - Vācijas sportisti 2015.gada pasaules čempioni Pekinā Kristīnu Švanicu.

Pasaules čempionāts noslēgsies svētdien, kad desmit dienu laikā sportisti būs sadalījuši 49 medaļu komplektus.

Latviju šajās meistarsacīkstēs pārstāv 12 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!