Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina bijušo tāllēcēju Inetu Radeviču atgriezt valdības piešķirto naudas prēmiju 30 734 eiro, kas tika izmaksāta par iegūtu ceturto vietu 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā, bet tagad anulēta, jo sportiste tika diskvalificēta pozitīva dopinga testa dēļ, sacīja IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš stāstīja, ka Radevičas gadījumā prēmija ir izmaksāta, bet sasnieguma nav, jo viņas rezultāts tika anulēts. Ministrija aicina sportisti labprātīgi atmaksāt šo naudas balvu, jo tās neatgriešanas gadījumā ministrija tiesiskā ceļā centīsies to atgūt.

Radevičas rezultāts ir oficiāli izsvītrots un tie, kas attiecīgi bija aiz viņas – rezultāta tabulā pakāpās augstāk, stāstīja departamenta direktors.

"Sportista pienākums ir ievērot godīgu spēli, ko Radeviča, diemžēl nedarīja," piebilda Severs. Viņš skaidroja, ka tagad nodokļu maksātāju nauda piešķirta par negodīgu sasniegumu sportā un viņai jāatgriež izmaksātā summa, jo fakts, ka viņa lietojusi aizliegtu vielu, ir pierādīts.

Viņš arī piebilda, ka ministrija strādājot pie jauna sporta nozares finansēšanas modeļa, izstrādās grozījumus Ministra kabineta noteikumos par naudas balvu piešķiršanu sportistiem, kas noteiks kā rīkoties gadījumos, ja kāds Latvijas sportists tiek diskvalificēts dopinga dēļ, bet viņam naudas prēmija jau ir izmaksāta.

Jau ziņots, ka Vieglatlētikas integritātes vienība (AUI) pēc atkārtotām Londonas olimpisko spēļu dopinga provju pārbaudēm Radevičas analīzēs konstatēja anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas, kā rezultātā bijusī vieglatlēte vēlāk atkāpās no Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidentes amata.

Sportistes karjeru Radeviča noslēdza pēc 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, kur viņa palika ceturtā vietā, no bronzas godalgas atpaliekot tikai par centimetru.

Pēc saņemtās diskvalifikācijas ceturto vietu olimpiskajās spēlēs Londonā ieņems Krievijas sportiste Ludmila Kolčanova, kura sacensībās bija vien sestā, tādējādi apsteidzot iepriekš diskvalifikāciju saņēmušo tautieti Annu Nazarovu, kura bija ieguvusi piekto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!