Foto: PantherMedia/Scanpix

Kenijas Vieglatlētikas federācija (AK) liks uzraudzīt 109 šīs valsts sportistus, ar mērķi viņus atturēt no dopinga lietošanas.

Uzraudzību veiks AK un Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) izvēlētu ārstu komisija, kurā būs piecas personas. Šis solis veikts, lai ierobežotu Kenijas ārstu patvaļu, kā rezultātu vieglatlēti lieto aizliegtās vielas.

"Kopā ar IAAF esam izstrādājuši rīcības plānu, lai ierobežotu Kenijā izplatīto dopinga epidēmiju, Mēs nevaram radīt šaubas apkārtējai pasaulei," teica AK prezidents Džeksons Tuvejs.

Tāpat Tuvejs atklāja, ka elites sportistiem būs obligāti jāiziet jaunizveidotā komisija, ja viņi vēlas startēt starptautiskās sacensībās. Noteikumi stāsies spēkā pēc nedēļas un to izpildi pārraudzīs jaunizveidotā Kenijas Antidopinga asociācija (ADAK).

Tāpat Kenija atbalstīs IAAF Atlētu godīguma vienību (AIT) izveidi, kas paredzēta šī gada aprīlī. IAAF AIT mērķis būs pārraudzīt antidopinga un ar godīgumu saistītās programmas vieglatlētikas elitē.

Kenija kopš pērnā gada ir IAAF uzraugāmo valstu sarakstā. Āfrikas valsts antidopinga sistēma ir ļoti nesakārtota, turklāt tās sportistiem ilgu laiku draudēja liegums piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Pēdējo gadu laikā vairāk nekā 40 vieglatlēti no Kenijas saņēmuši diskvalifikāciju saistībā ar dopinga lietošanu. Viņu vidū ir arī viena no pasaules labākajām maratona skrējējām Rita Jepto, kura diskvalificēta līdz 2018. gadam.

Kā zināms, sistemātisku dopinga pārkāpumu dēļ no starptautiskām sacensībām diskvalificēti Krievijas vieglatlēti. IAAF diskvalifikāciju piemēroja 2015. gada novembrī, bet pērn decembrī tika lemts par tās atstāšanu spēkā vismaz līdz šī gada februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!