Foto: F64
Šķēpmetēja Anete Kociņa sestdien Jelgavā ar pēdējo mēģinājumu izrāva uzvaru Latvijas čempionātā vieglatlētikā un nebija tālu, lai izpildītu olimpisko normatīvu.

Kociņa ar sesto mēģinājumu šķēpu raidīja 63,70 metru tālumā, uzstādot jaunu čempionāta rekordu. Par šādu sniegumu viņa nopelnīja 1147 "World Athletics" ranga punktus, kas būs ļoti būtiski cīņā par ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Tokijas olimpisko spēļu normatīvs dāmām ir 64 metri.

Otro vietu ar 60,09 metru tālu metienu izcīnīja Madara Palameika, taču bronza Lainei Donānei - 51,92 metri.

Savainojuma dēļ Latvijas čempionātā nestartēja jau olimpisko normatīvu izpildījusī Līna Mūze.

Vīru konkurencē uzvaru ar rezultātu 81,96 metri izcīnīja Gatis Čakšs, Rolands Štrobinders šķēpu aizmeta 80,86 metrus tālu, bet bronzu ar 77,81 metru izcīnīja Patriks Gailums.

Tāpat augstvērtīgu rezultātu 400 metru skrējienā uzrādīja Jānis Leitis, kurš uzvaru izcīnīja ar rezultātu 47,00 sekundes. 0,26 sekundes lēnāks bija Iļja Petrušenko, bet bronzas medaļa Valērijam Valinščikovam, viņam finišējot pēc 47,86 sekundēm.

Dāmu konkurencē šajā pašā disciplīnā Asnāte Kalniņa uzvaru svinēja ar rezultātu 54,14 sekundes.

Sprinta disciplīnā 100 metros starp vīriem finālā ātrākais ar laiku 10,76 sekundes bija Roberts Jānis Zālītis, bet starp dāmām uzvaru svinēja Gunta Vaičule - 12,04 sekundes. Kājas muskuļa traumas dēļ sezona priekšlaicīgi noslēgusies Latvijas vadošajai sprinterei Sindijai Bukšai.

Šajā pašā distancē ar barjerām starp sievietēm nepārspēta bija Paula Sprudzāne, viņai uzvaru svinot ar rezultātu 14,17 sekundes, kamēr starp vīriem 110 metru distancē ātrākais ar laiku 15,25 sekundes bija Kārlis Sondors.

1500 metru skrējienā vīriešu konkurencē Uģis Jocis finišu sasniedza pēc trim minūtēm 46,51 sekundes un izcīnīja uzvaru. Starp dāmām Kamilla Vanadziņa savu tuvāko sekotāju apsteidza par vairāk nekā 25 sekundēm un ar laiku četras minūtes 25,83 sekundes izcīnīja zeltu.

Uz pusi garākā distancē - 3000 metru kavēkļu skrējienā - Artūrs Niklāvs Medveds sīvā cīņā pārspēja Artūru Lapiņu un zeltu izcīnīja ar laiku deviņas minūtes 18,05 sekundes. Lapiņš viņam zaudēja 0,72 sekundes. Dāmu konkurencē starp divām sportistēm ātrākā bija Solveiga Ozola-Ozoliņa, kura distanci veica 11 minūtēs un 19,59 sekundēs.

Jau ziņots, ka Latvijas tāllēcēja Lauma Grīva sestdien Latvijas čempionātā vieglatlētikā, kas bija viņas pēdējās sacensības karjerā, ar rezultātu 6,24 metri izcīnīja trešo vietu.

Uzvaru ar septiņus centimetrus tālāku lēcienu izcīnīja Grīvas māsa Māra, bet 6,28 metrus aizlēca Darja Sopova, kurai otrā vieta.

Vīriešu konkurencē ar 6,80 metrus tālu lēcienu uzvarēja Sandis Dzenītis, divus centimetrus tuvāk smilšu bedrē piezemējās Aleksis Aleksandrs Vilnītis, taču Rinaldam Smilgam bronzas medaļai pietika ar 6,66 metriem.

Lodes grūšanā Ralfs Eduards Gauja rīku raidīja 16,06 metru tālumā, izcīnīdams uzvaru. Sieviešu konkurencē Lāsma Padedze uzvarēja ar 14,05 metrus tālu raidījumu.

Savukārt vesera mešanas sacensības jau pašā dienas sākumā tika aizvadītas Vircavas vidusskolas Platones filiāles sporta bāzē. Rezultāts 46,08 metri uzvaru dāmu konkurencē nodrošināja Kristīnei Strazdītei, taču starp vīriem ar rezultātu 60,95 metri uzvarēja Makars Korotkovs, kurš par 83 centimetriem apsteidza Igoru Sokolovu.

Olimpisko spēļu atlases periods noslēdzas 29.jūnijā, līdz ar to sportistiem Jelgavā bija iespēja izpildīt kvalifikācijas normatīvu un nopelnīt tik svarīgos punktus atlases rangā.

Tāpat jauniešiem un junioriem bija iespēja izpildīt kvalifikācijas normatīvus šovasar gaidāmajiem pasākumiem - Eiropas U-18, U-20 un U-23 čempionātam, kā arī pasaules U-20 čempionātam.

100.čempionātam par godu sacensību uzvarētāji katrā individuālajā disciplīnā tika apbalvoti ar 100 eiro naudas balvu, ja uzrādītais rezultāts pēc "World Athletics" punktu tabulām bija līdzvērtīgs vai augstāks par 1000 punktiem.

Savukārt par Latvijas rekorda labošanu tika piešķirta 1000 eiro naudas balva.

Latvijas čempionāts vieglatlētikā ar vēl vairākiem startiem dažādās disciplīnās noslēgsies svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!