Foto: F64
Latvijas vieglatlētikas izlase šonedēļ Rīgā paredzētajās Eiropas komandu čempionāta otrās līgas sacensībās savu skatītāju priekšā cīnīsies līdz savu spēju maksimumam, bet komandas mērķis - iekļūšana pirmajā līgā - ir objektīvi reāli īstenojams, uzskata izlases kapteinis un diska metējs Oskars Vaisjūns.

Sestdien un svētdien Rīgā sacentīsies astoņu valstu izlases un kopskaitā 400 sportisti, katrā no 40 disciplīnām stadionā dodoties pa vienam pārstāvim no valsts. Pirmo divu vietu komandas izcīnīs tiesības 2015.gadā startēt Eiropas komandu čempionāta pirmajā līgā, savukārt pēdējo divu vietu komandas tiks pārceltas uz trešo līgu.

"Katru gadu pirms šādām komandu sacensībām ir uztraukums, jo visi cer, ka pašam un pārējiem viss izdosies. Visnervozākās ierasti ir stafetes disciplīnas, kas bieži vien izšķir komandu sekmes kopvērtējumā, jo tās ir neprognozējamas disciplīnas," žurnālistiem klāstīja Vaisjūns, kurš komandas kapteinis nemainīgi ir jau desmit gadus. "Sajūtas gan ir pozitīvas, jo cīnīsimies visi, turklāt esam savā optimālākajā sastāvā. Cīnīsimies līdz galam, it sevišķi savu skatītāju priekšā."

"Cīnīsimies līdz savu spēju maksimumam, taču arī tīri objektīvi pakāpšanās uz pirmo līgu mums ir reāli īstenojams mērķis. Tāpēc jau tās ir komandu sacensības. Ikviens var kļūdīties, tāpēc komandas ir līdzīgos apstākļos. Katrai komandai ir savi vājākie un stiprākie posmi. Iepriekš ir bijis, ka starpību starp uzvarētājiem un zaudētājiem veido vien 0,5 kopvērtējuma punkti," norāda 30 gadus vecais diska metējs.

"Komandu sacensības sportistiem uzliek lielāku atbildību, jo katrs startē komandas interesēs. Ja pat nesanāk izpildīt savus individuālos mērķus, var palīdzēt atbildības sajūta pret komandu un valsti. Līdz ar to tas var dot lielāku cīņassparu," uskata Vaisjūns.

Latvijas vieglatlētu pretinieki sacensībās būs Austrijas, Horvātijas, Dānijas, Serbijas, Slovākijas, Bulgārijas un Šveices sportisti. Titulētākā sacensību dalībniece būs planētas labākā diska metēja Sandra Perkoviča, kas Horvātijas izlasei palīdzēs ne tikai savā ierastajā disciplīnā, bet arī lodes grūšanā.

"Katru gadu kļūstu vecāks un nopietnāks, tāpēc sajūtas, pildot komandas kapteiņa pienākumus, atšķiras. Pirmajos gados centos veidot komandas garu, bet šogad šie pienākumi būs vienkāršāki, jo būsim mājās savu atbalstītāju priekšā," uzsvēra Vaisjūns. "Skatītāji mums noteikti palīdzēs. "Mājas sienas" ir liela palīdzība, lai arī citam tas rada lielāku atbildību un nervozitāti. Tomēr domāju, ka tas problēmas neradīs."

No 1993. līdz 2008.gadam Latvijas izlase 16 reizes piedalījās Eiropas kausu izcīņā, galvenokārt otrajā līgā, tomēr pāris reizes iegūstot tiesības startēt arī pirmajā līgā. Kopš 2009.gada Eiropas valstu nacionālās izlases startē Eiropas komandu čempionātā.

Pirmajā dalības reizē Latvija izcīnīja trešo vietu otrajā līgā, bet 2011.gadā jau izkrita no otrās līgas, tāpēc iepriekšējos divus gadus startēja trešās līgas sacensībās, kurās pērn ierindojās otrajā vietā un atgriezās otrajā līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!