Foto: F64

Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) trešdien gaidāmajās Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) prezidenta vēlēšanās savu balsi atdos par leģendāro Ukrainas kārtslēcēju Sergeju Bubku.

Šonedēļ Ķīnas galvaspilsētā Pekinā notiks IAAF kongress, kurā tiks izraudzīts arī jaunais prezidents, vēlēšanās piedaloties 214 nacionālajām federācijām. Uz prezidenta amatu kandidē divi leģendāri sportisti - Bubka un kādreizējais skrējējs Sebastjans Koe no Lielbritānijas. Vēlēšanas paredzēts aizvadīt trešdien, 19. augustā.

Zālītis sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka LVS savu balsi atdos par Bubku, bet abu kandidātu izredzes tikt ievēlētam atbildīgajā amatā viņš uzskata par līdzīgām.

"Bubkas programma ir krietni nozīmīgāka un pamatotāka. Daudz esmu runājis arī ar Koe, kura plāns gan šķiet vispārīgāks, kamēr Bubka ir vērsts uz reālām darbībām," uzsvēra Zālītis, kurš atklāja, ka lēmumu atdod balsi par leģendāro ukraini veicinājusi arī viņa viesošanās Latvijā maija izskaņā, kad viņš apmeklēja "Rīgas kausu" sacensības. "Tas, ka viņš ieradās Rīgā, parāda, ka viņam ir interese arī par mazajām federācijām. Kopā ar viņu ir būts kopā vairākos pasākumos, turklāt viņa komanda ir labāk zināma, kamēr Ko to vairāk tur noslēpumā. Par daudz ko liecina arī tas, ka neievēlēšanas gadījumā Bubka ir gatavs turpināt darbu kā IAAF viceprezidents, kamēr Koe nostāja ir kategoriska - kļūt tikai par prezidentu."

"Abu kandidātu izredzes ir līdzvērtīgas - daudz ko izšķirs balsojumi no federācijām Dienvidamerikā un Āfrikā. Kurš kandidāts saņems vairākumu no šīm federācijām, tas arī vēlēšanās uzvarēs, jo Eiropā balsu skaits sadalīsies līdzīgi," uzskata Zālītis.

Kā zināms, pēc 16 gadu darba IAAF prezidenta amatu atstās senegālietis Lamīns Djaks, kuram ir jau 82 gadi. Bijušais tāllēcējs Djaks amatā ir kopš 1999.egada novembra, kad pilnvaras pārņēma pēc ilggadējā IAAF vadītāja itālieša Primo Nebiolo nāves.

Kopš 1912. gada šis organizācijai būs tikai sestais prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!