Lietuvas vieglatlētei Živilai Balčunaitei oficiāli piespriesta divu gadu diskvalifikāciju saistībā ar dopinga pārkāpumiem, tāpat viņai atņemta arī pērn Barselonā izcīnītā Eiropas čempiones zelta medaļa maratonā, vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas Vieglatlētikas savienība (LLAF) novembra sākumā uz laiku diskvalificēja Balčunaiti, jo viņai Eiropas čempionātā ņemtajās analīzēs konstatētas "novirzes no normas, kas varētu nozīmēt iejaukšanos no ārpuses". Balčunaites analīzes uzrādījušas paaugstinātu testosterona līmeni.

Decembrī pēc ilgām diskusijām LLAF nolēma pagaidām nesodīt sportisti, jo nepietiek pierādījumu, lai viņu atzītu par vainīgu.

Tomēr "Delfi.lt" rīcībā esošā informācija liecina, ka LLAF sarakste ar IAAF un Pasaules antidopinga asociāciju (WADA) nav devusi rezultātu, jo šīs organizācijas palikušas nelokāmas savā nostājā. WADA ir noraidījusi visus vainu mīkstinošos argumentus, ko iesniedza Lietuvas puse. WADA arī norāda, ka sportistei ir jāizcieš starptautiskos normatīvos noteiktā diskvalifikācija – divi gadi.

Diskvalifikācija stājas spēkā no 2010.gada 30.oktobra – dienas, kad oficiāli sportiste tika pieķerta dopinga lietošanā. Tādējādi Balčunaite sacensību apritē drīkstēs atgriezties tikai 2012.gada rudenī un nevarēs piedalīties Londonas Olimpiskajās spēlēs.

Balčunaitei tiesības WADA lēmumu apstrīdēt Starptautiskajā Arbitrāžas tiesā (CAS).


Atgādinām, ka pati sportiste novembrī izteicās, ka nav vainīga un nav lietojusi aizliegtās vielas. "Neesmu vainīga, neesmu neko neatļautu lietojusi, un nekad pat prātā nav nācis lietot. Vienmēr esmu bijusi par tīru sportu," īpaši sasauktā preses konferencē toreiz teica vieglatlēte.

Balčunaite pieļāva, ka izmaiņas notikušas sakarā ar spēcīgajām mēnešreizēm, kādēļ viņa lietojusi speciālas zāles. "Pirmo reizi ar sieviešu slimību saskāros sacensību laikā. Tas, iespējams, arī iespaidoja analīžu rezultātus. Pirms sacensībām bija slikta pašsajūta, tāpēc iedzēru zāles, kuras man bija izrakstījis ginekologs. Šīs zāles nekādi nevarēja ietekmēt manu rezultātu, jo lietoju tās kopš 2003.gada, taču pirmo reizi kaut kas tāds atgadījās sacensībās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!