Foto: Juris Bērziņš-Soms
Latvijas sportiste Līga Velvere piektdien izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā vieglatlētikā priekšsacīkšu skrējienā 400 metru barjerskrējienā un automātiski sasniedza Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā notiekošo sacensību pusfinālu.

Savā skrējienā Velvere visu distanci bija starp līderēm un finišu pārliecinoši sasniedza otrā, finišējot pēc 57,38 sekundēm. Uzvaru skrējienā izcīnīja norvēģiete Amālije Hammilda Iuēla, kura finišēja pēc 56,98 sekundēm.

Sestdien gaidāmo pusfinālu automātiski sasniedza priekšsacīkšu skrējienu divas ātrākās sportistes, kā arī sešas labāko rezultātu uzrādītājas starp pārējām sportistēm. Tiesa, potenciālās favorītes dalību sacensībās sāks vien no pusfināla.

Velvere priekšsacīkstēs uzrādīja astoto rezultātu starp 25 startējušajām skrējējām.

Velvere joprojām turpina cerēt arī uz Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīva izpildīšanu, ko vieglatlēti drīkst darīt līdz svētdienai, 10. jūlijam. 400 metru barjerotajā distancē tas ir 56,20 sekundes; Velvere savā karjerā nav skrējusi ātrāk par 56,77 sekundēm.

Sākotnēji bija plānots, ka Velvere Eiropas čempionātā startēs arī 800 metru distancē, taču viņa no šīs ieceres tomēr atteicās, koncentrējoties tikai barjerskrējienam.

Piektdien no Latvijas vieglatlētiem izies arī Mareks Ārents, kurš piedalīsies kārtslēkšanas finālsacensībās, kurās startēs 16 sportisti. Tās sāksies plkst.19.40 pēc Latvijas laika.

Trešdien kvalifikācijas sacensībās Ārents ar pirmo piegājienu pārvarēja 5,15, 5,30 un 5,50 metru augstumu. Redzot, ka no labāko divpadsmit atlētu pulka vairs nav iespējams izkrist un ir sasniegts fināls, viņš turpmākos mēģinājumus neveica.

Kvalifikācijas normatīvs augstlēkšanā bija 5,65 metri, ko neviens no dalībniekiem nepārleca. Ar 5,60 metru augstu lēcienu kvalifikācijā labākais bija slavenais francūzis Reno Lavilenjē, kurš latiņu pārvarēja ar pirmo piegājienu, bet Ārents ar vēl trim sportistiem dalīja otro vietu. Tāpat 5,50 metru augstumu ar lielāku kļūdu skaitu pārlēca vēl seši dalībnieki, bet pie iespējas startēt finālā tika arī pieci kārtslēcēji, kuri kvalifikācijā veica 5,35 metrus, līdz ar to piektdien kārtslēkšanas sektorā sacentīsies finālsacensībām netipiski liels sportistu skaits.

Jūnija sākumā Ārents sacensībās Čehijas pilsētā Jablonecā ar kārti veica 5,70 metru augstumu, izpildot Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu, bet nedēļu vēlāk latvietis ieņēma trešo vietu Dimanta līgas posmā Stokholmā.

Piektdien Eiropas meistarsacīkstēs tiks sadalīti 11 medaļu komplekti. Bez kārtslēkšanas vīrieši noskaidros labākos arī 200, 400 un 10 000 metru skrējienos, 400 metru barjerskrējienā un 3000 metru kavēkļu skrējienā, bet sievietes par godalgām cīnīsies 100 un 400 metru skrējienos, tāllēkšanā, diska mešanā un vesera mešanā.

Latviju Eiropas čempionātā, kas ilgs līdz svētdienai, vēl pārstāvēs Madara Palameika un Elvijs Misāns, kuriem sestdien notiks finālsacensības attiecīgi šķēpmešanā un trīssoļlēkšanā, savukārt svētdien pusmaratonu skries Jānis Višķers un Agata Strausa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!