Foto: F64

Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) pieņemot olimpisko spēļu tālākās attīstības plānu ("Agenda 2020"), vairāki spēļu programmā esošie vieglatlētikas veidi ir apdraudēti un var no tās pazust, vēsta ārzemju mediji.

Lai atbrīvotu vietu jauniem sporta veidiem vasaras Olimpiādē, kas ir viens no attīstības plāna punktiem, SOk varētu pieņemt lēmumu samazināt vieglatlētikas disciplīnu skaitu, un "zem sitiena" nokļūtu pieci veidi - 200 metru sprints, 10 000 metru skrējiens, kāda no soļošanas distancēm vīriešiem, lodes grūšana un trīssoļlēkšana, vēsta Austrālijas izdevums "The Age", atsaucoties uz olimpisko spēļu un pasaules vieglatlētikas čempionātu tehnisko direktoru Braienu Roe. Viņš nupat piedalījies ietekmīgu šā sporta veida pārstāvju sanāksmē, kurā šie jautājumi apspriesti.

"Nupat Eiropā notika vieglatlētikas vadošo personu tikšanās, kuri ir ļoti ietekmīgi sporta politikas jautājumos," atklāja Roe. "SOK ir skaidrs redzējums par to, ka ir jāsamazina vieglatlētu skaits spēlēs, un tika apspriests, kā to panākt."

No "apdraudētajām" disciplīnām vissliktākās izredzes ir 10 000 metru skrējienam, kas ir iekļauts tikai olimpisko spēļu un pasaules čempionāta programmā, bet citās sacensībās tas netiek izmantots. Kopš 2010.gada Londonas olimpiskajām spēlēm uzvarētājs 10 000 m skrējienā Mohameds Farahs vairs ne reizi nav skrējis šo distanci.

"10 000 metru skrējiens patiesībā nav iekļauts nevienās citās vieglatlētikas sacensībās un tas ir spēcīgs arguments," norāda Roe.

Savukārt lodes grūšanu, kurā Latvijai ir augsta līmeņa pārstāvis Māris Urtāns, apdraud zemā skatītāju interese, savukārt 200 metru sprinta, kurā Londonā dominēja Useins Bolts, "vājā vieta" ir pārāk tuvā līdzība ar pārējām sprinta distancēm - 100 un 400 metru skrējieniem. Šī pati problēma ir ar daudzajām identiska garuma bet dažādu stilu peldēšanas distancēm, kurās arī varētu notikt "atsijāšana".

200 metru sprints un lodes grūšana pilnībā no olimpiskās programmas nepazudīs - tās paliks septiņcīņas un desmitcīņas disciplīnā, kurām izslēgšana pagaidām nedraud. Salīdzinoši droši var justies arī trīssoļlēcēji, jo šajā vieglatlētikas disciplīnā novērojama spēcīga visu sešu kontinentu pārstāvju konkurence.

Kā zināms, 2012. gadā no olimpisko spēļu programmas tika izslēgts cīņas sports, kas izsauca plašu rezonansi šā sporta veida pārstāvju vidū, ieskaitot demonstratīvas olimpisko medaļu atgriešanas SOK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!